Όλοι έχουμε δει τι έχει γίνει στην Ιαπωνία χθες. Ένας από τους μεγαλύτερους σεισμούς της Ιστορίας έφερε και ένα τεράστιο τσουνάμι που κατέστρεψε σχεδόν τα πάντα στο πέρασμα του. Μάλιστα ο σεισμός των 8.9 9.0 Ρίχτερ επιτάχυνε την περιστροφή της γης κατά 1.6 microseconds, μετακίνησε την Ιαπωνία κατά σχεδόν 2.4 μέτρα και μετέβαλε τον άξονα της γης κατά περίπου 8 εκατοστά.

Πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουνε την έδρα τους στην Ιαπωνία όπως η Toyota, η Honda, η μητρική της Subaru, Fuji Heavy Industries και η Nissan, και ο σεισμός αυτός σίγουρα θα επηρεάσει τις δραστηριότητες τους τόσο της κατασκευαστές αυτοκινήτων, όσο και των προμηθευτών αλλά και των εκατομμυρίων υπαλλήλων που εργάζονται στα εργοστάσια τους.

Μεγαλύτερος φόβος είναι τι θα γίνει με την διαδικασία παράδοσης των ανταλλακτικών και αυτοκινήτων από την Ιαπωνία (που αντιπροσωπεύουν το 17% της βιομηχανικής παραγωγής της Ιαπωνίας) και θα επηρεάσει αρκετά εργοστάσια σε όλο τον κόσμο κυρίως αυτά της Αμερικής.

Μέχρι στιγμής η Toyota έχει κλείσει δύο εργοστάσια συναρμολόγησης και δύο εργοστάσια κατασκευής ανταλλακτικών ενώ η Nissan ανακοίνωσε χθες ότι διακόπτει την λειτουργία 5 εργοστασίων της. Και στις δύο περιπτώσεις δεν έχει γίνει γνωστό για πόσο καιρό τα εργοστάσια θα παραμείνουν κλειστά.

Σε ότι αφορά την Honda ένα εργοστάσιο κατασκευής κινητήρων, κιβωτίων και το κέντρο έρευνας και εξέλιξης έχει υποστεί ζημιές ενώ γίνεται λόγος για 2 νεκρούς και 30 τραυματίες από τους τοίχους που έπεσαν. Επίσης 2 εργοστάσια της διέκοψαν την λειτουργίας του

Τέλος η μητρική εταιρία της Subaru, Fuji Heavy Industries, διέκοψε τη λειτουργία όλων των εργοστασίων της (5 στον αριθμό) που σχετίζονται με την παραγωγή αυτοκινήτων και εξαρτημάτων βόρεια του Τόκιο.

Δες ένα video που το τσουνάμι που κατέστρεψε 1000δες αυτοκίνητα τα οποία βρισκόταν στο λιμάνι του Τόκιο Hitachi της περιφέρειας Ibaraki έτοιμα να φορτωθούν στα πλοία για την μεταφορά τους στις αγορές του κόσμου. Δεν βάζω υπόλοιπα video με τις καταστροφές, πιστεύω ότι όλοι τα έχουμε δει.

http://www.youtube.com/watch?v=VMPUZTm5vAc

[Πηγή: Bloomberg | Photo Copyright: STR/AFP/Getty]