Λίγο η εξολόθρευση του Οσάμα Μπιν Λάντεν, λίγο η αύξηση της παραγωγής από τους Άραβες, λίγο η αναπάντεχα μεγάλη αύξηση των αιτήσεων για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας που κατέθεσαν την περασμένη εβδομάδα οι Αμερικανοί, έκαναν την τιμή του αργού να πέσει κάτω από το ψυχολογικό όριο των 100$ το βαρέλι. Συγκεκριμένα η τιμή του αργού έκλεισε στα $97 το βαρέλι. Στο Λονδίνο η τιμή του Brent έπεσε σχεδόν 11 δολάρια, κλείνοντας στα $108.42 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για μια πτώση της τιμής της τάξεως μεγαλύτερης του 13% μέσα σε μια εβδομάδα.

Καλά όλα αυτά θα μου πεις, αλλά οι τιμές στα πρατήρια τι θα γίνουν; Με την μέση τιμή να έχει περάσει πλέον σχεδόν τα 1.7 ευρώ το λίτρο (580 δρχ, για να μην τις ξεχνάμε) η απλή βόλτα με το αυτοκίνητο ή το μηχανάκι έχει μετατραπεί σε είδος πολυτελείας. Μπορεί να έχει μπει πλαφόν σε 13 νομούς της χώρας, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα.

Άνθρωποι της αγοράς αναφέρουν ότι η τιμή θα πέσει έως τις αρχές του Ιούνη αλλά προσωπικά δεν νομίζω ότι θα γίνει κάτι τέτοιο. Οι πετρελαϊκές εταιρίες συνεχίζουν εδώ και χρόνια να ανεβάζουν τις τιμές αμέσως μόλις οι διεθνείς τιμές της βενζίνης ανεβαίνουν, αλλά αργούν να τις ρίξουν, ή δεν την ρίχνουν ποτέ. όταν οι διεθνείς τιμές μειώνονται. Βέβαια σημαντικό ρόλο στις τιμές της βενζίνης παίζει και η φορολόγηση του κράτους με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, ο οποίος, όσο και αν σου φαίνεται παράξενο, αγγίζει σχεδόν τα 0.80 1.2 ευρώ το λίτρο!