Υπάρχουν χιλιάδες άρθρα εδώ μέσα για νέα μοντέλα και supercars, η πραγματικότητα όμως είναι ότι πολλοί άνθρωποι, όπως εγώ, έχουν παλιά αυτοκίνητα. Όταν λοιπόν αναρωτήθηκαμε ποιος θα μιλήσει για αυτά τα αυτοκίνητα, αποφάσισα να το κάνω εγώ. Τί σημαίνει το να έχεις ένα παλιό αυτοκίνητο, το οποίο ενδεχομένως να αγόρασες μεταχειρισμένο, όπως εγώ;

Το πιο σημαντικό είναι ότι το αμάξι μέσα από τα χρόνια χρήσης του έχει αποκτήσει κάποιες «ιδιαιτερότητες». Ακόμα κι αν είσαι τυχερός και δε σου βγάζει πολλά προβλήματα, ίσως χρειαστεί να προσαρμόσεις την οδήγηση σου στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί καλύτερα το συγκεκριμένο αυτοκίνητο. Το δεύτερο είναι ότι η σωστή συντήρηση έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία, γιατί αν το παραμελήσεις είναι πολύ πιθανό να δεις δυσάρεστα αποτελέσματα άμεσα. Σαν τον άνθρωπο ένα πράγμα, που από τα 40 και μετά θέλει πολύ μεγαλύτερη προσοχή όσον αφορά την υγεία του.

Μετά είναι και κάποιες πιο μικρές διαφορές σε σύγκριση με τα καινούρια αυτοκίνητα. Για παράδειγμα η μηχανή ενός παλιού αυτοκινήτου κάνει πολύ περισσότερο θόρυβο. Και σίγουρα θα υπάρχουν και κάποιες μικρές φθορές τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, όπως ας πούμε στα πλαστικά μέρη, στην επένδυση ή τα καθίσματα ή μικρα σημάδια από χτυπήματα. Σε λιγότερο συχνές περιπτώσεις εμφανίζονται και δυσλειτουργίες μηχανικές ή ηλεκτρολογικές οι οποίες οφείλονται σε βλάβες που δεν μπορούν ή δεν αξίζει να διορθωθούν.

Όλα αυτά όμως αν τα δεις με λίγο χιούμορ παύουν να αποτελούν προβλήματα ή μειονεκτήματα. Έτσι όπως το βλέπω εγώ, οι ατέλειες και οι ιδιαιτερότητες του δεκατριάχρονου αυτοκινήτου μου το κάνουν μοναδικό. Συχνά λέω χαριτολογόντας ότι είναι αυτοκίνητο με δική του προσωπικότητα. Από διάφορες συζητήσεις ξέρω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αγαπούν το πρώτο τους αυτοκίνητο, είτε το πήραν καινούριο είτε μεταχειρισμένο. Και πολλοί όταν πλέον έχουν το δεύτερο ή τρίτο τους αμάξι συνεχίζουν να θυμούνται με νοσταλγία αυτό που είχαν πρώτο και παραδέχονται ότι είχε πολύ ιδιαίτερη συναισθηματική αξία σε σχέση με τα επόμενα. Έτσι κι εγώ αγαπώ το αυτοκίνητο μου μαζί με όλες του τις παραξενιές. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά είμαι πολύ χαρούμενη και περήφανη που συνεχίζει να αντέχει και μάλιστα έχει πολύ καλύτερες επιδόσεις από τις αναμενόμενες! Εσυ; Σίγουρα θα έχεις να μοιραστείς μαζί μου τη δική σου ιστορία για το πρώτο σου αυτοκίνητο.


[Photo Copyrights: mona liza overdrive / Flickr]