Συμβουλές οδήγησης υπό συνθήκες ομίχλης

Σχετικά άρθρα

Μιας και έχει μπει για τα καλά ο χειμώνας και οι εξορμήσεις σε χειμερινά θέρετρα είναι πιο συνηθισμένες, οι περιπτώσεις που σαν οδηγός θα αντιμετωπίσεις ομίχλη είναι πιο πιθανές, χωρίς φυσικά να αποκλείονται οι περιπτώσεις που θα βρεις ομίχλη σε όποια πόλη και αν ζεις ανά την ελληνική επικράτεια.

Εδώ θα ακολουθήσουν 9 συμβουλές από τον επικεφαλή εκπαίδευσης του αγγλικού φιλανθρωπικού ινστιτούτου για Αυτοκινητιστές, IAM Drive & Survive, Simon Elstow:

  • Πριν ξεκινήσετε, καθαρίστε τα παράθυρα και το παρμπρίζ σας και βεβαιωθείτε ότι όλα τα φώτα σας λειτουργούν.
  • Ενημερώστε φίλους ή συγγενείς ότι είναι πιθανό να καθυστερήσετε
  • Όταν είσαι έτοιμος να φύγεις, ενεργοποιήστε το φώτα πορείας. Χρησιμοποιείτε τα εμπρός και πίσω φώτα ομίχλης μόνο όπου η ορατότητα είναι μικρότερη από 100 μέτρα.
  • Χρησιμοποίησε τους υαλοκαθαριστήρες σου ανά τακτά διαστήματα για να διώξεις την λεπτή ομίχλη που “κάθεται” πάνω στο παρμπρίζ..
  • Περιόρισε την ταχύτητα σου και να βρίσκεσαι σε ικανή απόσταση ανάμεσα σε σένα και το προπορευόμενο όχημα σου. Βεβαιώσου ότι μπορείς να σταματήσεις με ασφάλεια μέσα στην απόσταση που μπορείτε να δεις καθαρά.
  • Απόφυγε να βασίζεσαι στο προπορευόμενο όχημα σαν οδηγό σου για τους κινδύνους μπροστά. Η ομίχλη καθιστά πιο δύσκολο να κρίνεις το πόσο δυνατά φρενάρει ο μπροστινός σου κάτι που θα επηρεάσει και την δικιά σου αντίδραση.
  • Φρέναρε απαλά αλλά νωρίτερα από το συνηθισμένο, ώστε τα φώτα φρένων σου να προειδοποιήσουν τους οδηγούς πίσω.
  • Στους κόμβους, άνοιξε, αν είναι δυνατόν, λίγο το παράθυρο ώστε να ακούσεις την κυκλοφορία.
  • Να έχεις πάντα χοντρό ρουχισμό σε περίπτωση που χρειαστεί να αφήσεις το αυτοκίνητο

Το μονό που μπορώ να ευχηθώ είναι καλές και ευχάριστες διαδρομές.

[Πηγή: IAM drive and survive]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

ΗΠΑ: Νέα πρότυπα εκπομπών ρύπων

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ οριστικοποίησε τους νέους πιο αυστηρούς κανόνες εκπομπών, που στοχεύουν ώστε έως το 2032 οι μέσες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου να...

Τα αυτοκίνητα εκπέμπουν τα ίδια επίπεδα CO2 όπως πριν από 12 χρόνια

Τα περισσότερα επιβατικά αυτοκίνητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθούν να εκπέμπουν την ίδια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα όπως πριν από 12 χρόνια, προειδοποίησε την Τετάρτη...

ΕΕ. Μείωση των εκπομπών CO2 κατά 90% έως το 2040 για τα φορτηγά και λεωφορεία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σε συμφωνία σχετικά με τα πρότυπα CO2 για τα νέα βαρέα επαγγελματικά οχήματα που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά της ΕΕ...

Τα ηλεκτρικά χρειάζεται να διανύσουν έως και 160.000 χλμ για να γίνουν πιο “πράσινα” από τα συμβατικά

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα προωθούνται με την ταμπέλα της "πράσινης" μετάβασης, ρυπαίνοντας λιγότερο το περιβάλλον, αλλά μια νέα έρευνα έδειξε πως οι κυβερνήσεις και οι...
Autoblog.gr