Σύμφωνα με έρευνα της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής ομάδας Transport & Environment (T&E), τα προηγμένα βιοκαύσιμα δεν αποτελούν την οικονομικά προσιτή εναλλακτική λύση έναντι της βενζίνης και του πετρελαίου που υποστηρίζει η βιομηχανία καυσίμων. Η μελέτη επικεντρώθηκε στο κόστος του καθαρού HVO (υδρογονωμένο φυτικό έλαιο), ενός τύπου ντίζελ που παράγεται από χρησιμοποιημένα τηγανέλαια και υπολείμματα της γεωργικής βιομηχανίας.

Η Ευρωπαϊκή ομοσπονδία μεταφορών και περιβάλλοντος, κοινώς γνωστή ως Μεταφορές & Περιβάλλον (T&E), είναι μια ευρωπαϊκή ομπρέλα για μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των μεταφορών και του περιβάλλοντος, προωθώντας τις βιώσιμες μεταφορές στην Ευρώπη.

Οι ερευνητές της T&E διαπίστωσαν ότι η χρήση βιοκαυσίμων δεν αποτελεί τον βέλτιστο τρόπο για την επίτευξη βιώσιμης κινητικότητας λόγω του υψηλού κόστους. Η T&E υπολόγισε ότι η χρήση HVO είναι κατά μέσο όρο 79% ακριβότερη από τη φόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, και πιο συγκεκριμένα στην έκθεση σημειώνεται ότι η φόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου κοστίζει κατά μέσο όρο 7 ευρώ ανά 100 χλμ. στην ΕΕ, ενώ ο ανεφοδιασμός με καθαρό HVO κοστίζει 13 ευρώ για την ίδια απόσταση.

Με βάση τα ευρήματα αυτά, η οργάνωση καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην υποχωρήσει στις πιέσεις χωρών όπως η Γερμανία και η Ιταλία, οι οποίες ζητούν λιγότερο αυστηρούς κανονισμούς για τους κινητήρες εσωτερικής καύσης το 2035. Μία από τις προτάσεις των κρατών αυτών είναι ο χαρακτηρισμός των οχημάτων που κινούνται με προηγμένα βιοκαύσιμα ως οχημάτων μηδενικών εκπομπών.
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν:
Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα προηγμένα βιοκαύσιμα.

Η T&E προειδοποιεί για περαιτέρω αύξηση του κόστους σε περίπτωση επικράτησης των θέσεων της αυτοκινητοβιομηχανίας, τονίζοντας:
Εάν το λόμπι των αυτοκινήτων επιτύχει, οι οδηγοί θα μπορούσαν να αναγκαστούν να αγοράσουν ακόμα ακριβότερες τεχνολογίες βιοκαυσίμων λόγω της περιορισμένης ποσότητας διαθέσιμου HVO.
Λιγότερο ανεπτυγμένες τεχνολογίες βιοκαυσίμων -που βασίζονται σε πρώτες ύλες όπως το κλάσμα βιομάζας των αστικών απορριμμάτων ή τα υπολείμματα κυτταρίνης- θα μπορούσαν να είναι κατά μέσο όρο 80% έως 110% ακριβότερες από την οδήγηση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, σύμφωνα με την έρευνα.
Η έρευνα εγείρει ανησυχίες για τη δυνατότητα βιώσιμης κλιμάκωσης της παραγωγής HVO. Στην περίπτωση που τα υπολείμματα δεν επαρκούν, υπάρχει ο κίνδυνος οι παραγωγοί να προχωρήσουν σε καλλιέργεια φυτών αποκλειστικά για την παραγωγή καυσίμου, γεγονός που θα περιόριζε τον οικολογικό χαρακτήρα του εγχειρήματος.

Ταυτόχρονα, ο τομέας των οδικών μεταφορών αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό της αεροπορικής βιομηχανίας. Όπως αναφέρει η T&E:
Οι προμηθευτές αεροπορικών καυσίμων έχουν ισχυρό κίνητρο να αγοράζουν προηγμένα βιοκαύσιμα, καθώς η εντολή της ΕΕ για βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα (ReFuelEU) επιβάλλει κυρώσεις που είναι διπλάσιες από τη διαφορά τιμής μεταξύ των ορυκτών αεροπορικών καυσίμων και των βιοκαυσίμων.
[Photo credit: depositphotos.com]
