Η Volkswagen κατηγορείται ότι έχει παραποιήσει τα διαγράμματα ενεργειακής απόδοσης στη Γερμανία. Ναι για ταμπελάκια αυτά που υπάρχουν εδώ και καιρό στις οικιακές ηλεκτρικές συσκευές αναφέρομαι, αφού από την 1η Δεκεμβρίου του 2011, πλέον είναι υποχρεωτικά και στα αυτοκίνητα. Σκοπός τους είναι δείχνουν γρήγορα στον καταναλωτή το πόσο αποδοτικό ή όχι είναι ένα αυτοκίνητα με βάση τα γραμμάρια εκπομπών CΟ2 που παράγει, μέσω μιας βαθμονόμησης Α+ έως G. Τα αυτοκόλλητα αυτά θα υπάρχουν στα παράθυρα των νέων αυτοκινήτων αλλά και στα site των εταιριών.

Τι έκανε η Volkswagen και άνοιξε για ακόμη μια φορά τον ασκό του αιόλου; Στο site της VW, το Phaeton με τον V8 4.2-λίτρων κινητήρα των 335 ίππων το οποίο εκπέμπει 290 γρ/χλμ CO2, κατατάσσεται στη κατηγορία G. Όπως στο αντίστοιχο γράφημα είχε προσθέσει και ακόμη μια κλίμακα, την H. Η Γερμανική Περιβαλλοντική Ένωση κατηγόρησε την Volkswagen ότι σκόπιμα παραποίησε το γράφημα, έτσι ώστε να μην φαίνεται ότι το Phaeton κατατάσσεται στην τελευταία κλίμακα.

Μετά την δημοσιοποίηση της ιστορίας, η Volkswagen εξέδωσε αμέσως δήλωση ότι πρόκειται για λάθος, ζήτησε συγνώμη στους πελάτες της και άλλαξε το γράφημα, αφού δεν ήταν στη θέληση της να παραπλανήσει τον καταναλωτή. Thanks for the tip, Γιάννη.

[Πηγή: Zeit.de]