Στην κατάργηση του φόρου πολυτελείας που επιβάλλεται στα επιβατικά ΙΧ αυτοκίνητα, τα οποία έχουν εργοστασιακή αξία πάνω από 20.000 ευρώ για τα καινούργια και πάνω από 16.000 ευρώ για τα μεταχειρισμένα, αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, χθες, κατέθεσε έγγραφο στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για τα πεπραγμένα των τελωνείων το 2011 το οποίο προωθεί την κατάργηση του φόρου πολυτελείας για την ενίσχυση της αγοράς των αυτοκινήτων. Μάλιστα ο κ. Οικονόμου επικαλέστηκε ακόμη και την απειλή παραπομπής της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το θέμα. Το Υπουργείο Οικονομικών πίστευε ότι με την επιβολή του συγκεκριμένου φόρου στα αυτοκίνητα θα έβαζε αρκετά χρήματα στα ταμεία του, αλλά τελικά εισέπραξε ψίχουλα από τον νέο φόρο. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ο φόρος πολυτελείας απέδωσε μόλις 22.9 εκατ. ευρώ το 2010 και 7.8 εκατ. ευρώ το 2011.

Σημειώνεται ότι οι συντελεστές του φόρου πολυτελείας επιβλήθηκαν το 2010 σε αυτοκίνητα με εργοστασιακή αξία από 20.000 ευρώ και πάνω για τα καινούρια και από 16.000 ευρώ και πάνω για τα μεταχειρισμένα, με συντελεστές που κυμαίνονταν από 10% έως και 40% ανάλογα με την εργοστασιακή αξία του αυτοκινήτου. Από την άλλη μεριά όμως, ετοιμάζεται το υπουργείο να επιβάλει υψηλούς φόρους στην αγορά αναπηρικών οχημάτων

[Πηγή: Το Βήμα]