Οι φοιτητές του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιο Πολυτεχνείου και του ΤΕΙ Πειραιά έχουνε ετοιμάσει δύο πρωτότυπα αυτοκίνητα τα οποία θα συμμετέχουν στο φετινό διαγωνισμό Shell Eco-Marathon ο οποίος θα διεξαχθεί στο τριήμερο 17-19 Μαΐου στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας.

Τα αυτοκίνητα μπορούν να πιάσουν τελική ταχύτητα έως 50 χλμ/ώρα και ώστε να ετοιμαστούν καλύτερα για τον φετινό αγώνα αντοχής, έκαναν τις τελευταίες δοκιμές των αυτοκινήτων τους στο χώρο του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού.

Το αυτοκίνητο του ΕΜΠ ονομάζεται “Προμηθέας” και συμμετέχει στον διαγωνισμό για 4η φορά. Ζυγίζει μόλις 25 κιλά, φορά έναν μαγνητικό κινητήρα και η φετινή έκδοση του έχει βελτιωθεί ακόμη περισσότερο και χρειάζεται μόλις 1 λίτρο καύσιμο ώστε να διανύσει 3.500 χλμ.

Το αυτοκίνητο του ΤΕΙ Πειραιά είναι νέα δημιουργία και έχει ονομαστεί “Dominator” και σχεδιάστηκε εξ ολόκληρου στον υπολογιστή. Για το τι είναι ικανό να κάνει θα το μάθουμε στο Ρότερνταμ. Οι κατασκευαστές του δηλώνουν αισιόδοξοι και δηλώνουν ότι το πρωτότυπο ενσωματώνει μια σειρά καινοτόμων συστημάτων. Το όχημα είναι πλήρως ρυθμιζόμενο στο μπροστινό σύστημα έτσι ώστε να διατηρεί την αγωνιστική ιδιότητά του, ενώ ο κινητήρας είναι πολύστροφος μικρών διαστάσεων και μικρού βάρους.

Στόχος των φοιτητών είναι προώθηση της ηλεκτροκίνησης τόσο στις αστικές μεταφορές όσο και στα ΙΧ οχήματα.

[Πηγή: Σκάϊ]