Το μέλλον των αστικών μετακινήσεων θα μπορούσε να είναι κάπως έτσι. Πρόκειται για το Hiriko, μια υλοποίηση των ανθρώπων του Changing Places Group του ΜΙΤ, ένα διθέσιο ηλεκτρικό αυτοκίνητο το οποίο έχει πτυσσόμενο σώμα. Ένα πρωτότυπο του αυτοκινήτου κυκλοφορεί ήδη εκεί έξω με την παραγωγή του να αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2013.

Το σώμα του μπορεί να μαζέψει, κάνοντας από 2,438 mm μήκος, να έχει μήκος μόλις 1,542 mm, μετατρέποντας στο κατάλληλο όχημα για παρκάρισμα μέσα στις πόλεις. Ακόμη μια πρωτοτυπία που έχει, είναι οι ρομποτικοί τροχοί του. Ο κάθε τροχός του Hiriko ενσωματώνει τον ηλεκτροκινητήρα, το σύστημα πέδησης, την ανάρτηση και το σύστημα διεύθυνσης. Τι οφέλη έχει μια τέτοια υλοποίηση; Αρκετές, με κυριότερη την μηδενική ακτίνα στροφής.

Οι κατασκευαστές του δηλώνουν ότι έχει αυτονομία 75 χλμ, αρκετά για μια καθημερινή αστική μετακίνηση. Αν όλα πάνε καλά και το αυτοκίνητο πάρει το πράσινο φως να περάσει στη παραγωγή, τότε θα το δούμε να κυκλοφορεί στους δρόμους κάποια στιγμή μέσα στο 2013 με τιμή κοντά στις $16.000 (€12.700).

[Πηγή: Car body design]