7,8 δισ. δολάρια το πρόστιμο της BP λόγω της διαρροής στον Κόλπο του Μεξικού

Σχετικά άρθρα

Oil-Rig-Explosion-in-Gulf-of-Mexico-10

Το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Λουιζιάνα επικύρωσε τη συμφωνία καταβολής αποζημίωσης από τη ΒΡ, η οποία έφτασε τελικά στα 7,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, λόγω των προβλημάτων που δημιούργησε η τεράστια πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού το 2010.

Το δικαστήριο αναφέρει την απόφαση ως “δίκαιη, λογική και προσήκουσα” αφού η BP είχε δεχτεί περισσότερες από 100.000 μηνύσεις, με τον δικαστή να αναφέρει ότι η παρέχει μια αποζημίωση στους ενάγοντες που φαίνεται επαρκής για την κάλυψη των ζημιών που προκάλεσε η πετρελαιοκηλίδα, η χειρότερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ.

Η έκρηξη στην εξέδρα άντλησης πετρελαίου Deepwater Horizon, συνέβη στις 20 Απριλίου του 2010, 80 χλμ. ανοιχτά της Νέας Ορλεάνης στην πολιτεία της Λουιζιάνας, και προκάλεσε το θάνατο 11 ανθρώπων, ενώ 4,9 εκατομμύρια βαρέλια αργού χύθηκαν στον Κόλπο του Μεξικού, από το Τέξας μέχρι την Αλαμπάμα.

Το πηγάδι εξόρυξης τελικά έκλεισε τέσσερις μήνες μετά με την BP στην ανακοίνωση της να εκφράζει την ικανοποίηση της για την απόφαση. Η ανακοίνωση αναφέρει:

Πιστεύουμε ότι η συμφωνία αυτή, που αποφεύγει μακρόχρονες διαδικασίες, είναι καλή για τον πληθυσμό, τις επιχειρήσεις και τους κατοίκους του Κόλπου του Μεξικού και είναι προς όφελος των μετόχων της ΒΡ.

Στα μέσα Νοεμβρίου η ΒΡ είχε ανακοινώσει ότι θα πλήρωνε πρόστιμο ρεκόρ ύψους τουλάχιστον 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις αμερικανικές αρχές στο πλαίσιο μιας εξωδικαστικής συμφωνίας, η οποία ωστόσο δεν ρυθμίζει το σύνολο των διώξεων που έχουν ασκηθεί σε βάρος του ομίλου. Η ΒΡ έχει ήδη καταβάλει τουλάχιστον 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε 220.000 ενάγοντες που επέλεξαν να αποζημιωθούν στο πλαίσιο μιας διαδικασίας του κατεπείγοντος.

Οι εργασίες καθαρισμού της πετρελαιοκηλίδας στοίχισαν στη ΒΡ επίσης 13,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Στα τέλη Νοεμβρίου η αμερικανική υπηρεσία προστασίας του περιβάλλοντος (ΕΡΑ) ανακοίνωσε ότι αποκλείει προσωρινά τη σύναψη οιουδήποτε συμβολαίου του ομίλου με την κυβέρνηση.

[Πηγή: BP, Reuters | Thanks for the tip, Μπάμπη]

[learn_more caption=”Δελτίο Τύπου”]

BP Responds to Court Approval of PSC Economic Loss and Property Damage Settlement

Release date: 21 December 2012

BP is pleased that the Court has granted approval to the PSC settlement resolving the substantial majority of legitimate economic loss and property damage claims stemming from the Deepwater Horizon accident. We believe the settlement, which avoids years of lengthy litigation, is good for the people, businesses and communities of the Gulf and is in the best interests of BP’s stakeholders.

Today’s decision by the Court is another important step forward for BP in meeting its commitment to economic and environmental restoration efforts in the Gulf and in eliminating legal risk facing the company.

[/learn_more]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Υποχώρησαν κατά 5,2% οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη τον Μάρτιο

Μειωμένες κατά 5,2% ήταν οι πωλήσεις νέων επιβατικών αυτοκινήτων στην ΕΕ τον Μάρτιο. Συγκεκριμένα πουλήθηκαν 1.031.875 νέα αυτοκίνητα έναντι 1.089.017 τον Μάρτιο του 2022,...

Γερμανία: Κόπηκαν οι επιδοτήσεις, μειώθηκαν οι πωλήσεις των ηλεκτρικών

Ο απότομος τερματισμός των κρατικών επιδοτήσεων είχε ως αποτέλεσμα οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων να μειωθούν κατά 14,1% στη Γερμανία το πρώτο τρίμηνο του έτους,...