Ξέχασε τον Lance Armstrong, ο Alex Zanardi είναι ο αθλητής που πρέπει να σε εμπνεύει

Σχετικά άρθρα

Alex Zanardi

Lance Armstrong, ο αθλητής θρύλος της ποδηλασίας που λειτουργούσε ως πρότυπο για πολλούς, αποκαθηλώθηκε μετά την δημόσια παραδοχή του ότι όλες τις νίκες που έχει πάρει στο “Γύρο της Γαλλίας” και αλλού, τις έχει πάρει χρησιμοποιώντας παράνομες πρακτικές και παράνομα σκευάσματα doping. Αν ψάχνεις για καινούργιο αθλητή πρότυπο ξέχασε τον Armstrong και προσπάθησε να μάθεις τα πάντα για τον Ιταλό Alex Zanardi.

Alex Zanardi (5)

Αρκετοί θα τον θυμάστε από τότε που έτρεχε στη Formula 1 και στα Champ Cars. Ντεμπούτο στη F1 έκανε το 1991 όταν δοκίμασε ένα μονοθέσιο για πρώτη φορά στο Paul Ricard. Το 1992 αντικατέστησε τον τραυματία Christian Fittipaldi στη Minardi. Το 1993 ο Zanardi μαζί με τον Johnny Herbert έτρεξε για λογαριασμό της Lotus και πήρε τους πρώτους του βαθμούς στο GP της Βραζιλίας. Την ίδια χρονιά ο Zanardi υπέστη έναν σοβαρό τραυματισμό όταν ένας ηλικιωμένος οδηγός έπεσε πάνω στο ποδήλατο του Zanardi με αποτέλεσμα να του σπάσει μερικά κόκαλα. Ο Zanardi επανήλθε στην αγωνιστική δράση μερικούς μήνες μετά, αλλά κατά τη διάρκεια του βελγικού GP, στις ελεύθερες δοκιμές είχε ένα τρομακτικό ατύχημα στο οποίο υπέστη διάσειση.

Το 1994 ως τραυματίας, ο Zanardi έχασε την έναρξη της σεζόν αλλά επέστρεψε στο Ισπανικό GP αντικαθιστώντας τον Pedro Lamy, ο οποίος είχε τραυματιστεί κατά τη διάρκεια των δοκιμών. Το 1994 ο Zanardi δεν πήρε ούτε ένα βαθμό, μιας και η Lotus του ήταν τρομερά αναξιόπιστη. Η καλύτερη θέση που έχει να θυμάται ο Ιταλός το 1994 ήταν η 13η.

Τη διετία 1996-1997 με την ομάδα Target Chip Ganassi Racing κέρδισε το πρωτάθλημα CART, που του έδωσε το εισιτήριο να ανέβει ξανά κατηγορία και να τρέξει στον μαγικό κόσμο της Formula 1. Τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα περίμενε στη “δεύτερη καριέρα” του στη F1 και έτσι επέστρεψε στα Champ Cars το 2001.

Alex Zanardi (3)

Ήταν η χρονιά όπου o Zanardi έχασε και τα δύο του πόδια. Το φρικτό ατύχημα συνέβη στις 15 Σεπτεμβρίου του 2001 στη πίστα Lausitzring της Γερμανίας κατά τη διάρκεια του αγώνα CART. Ο Ιταλός δεν το έβαλε ποτέ κάτω, και μετά την αρχική απογοήτευση τοποθέτησε τεχνικά πόδια που του άρεσαν, γιατί όπως είχε δηλώσει, μπορεί πλέον να είναι όσο ψηλός θέλει, και για λίγο καιρό έτρεχε σε αγώνες ταχύτητας οδηγώντας ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο με το γκάζι και το φρένο να τα ελέγχει με τα χέρια του. Μάλιστα έκανε και 13 γύρους στη πίστα Lausitzring, στην ίδια πίστα που έχασε και τα δυο του πόδια.

Alex Zanardi

Αφού κέρδισε μερικούς αγώνες στο WTTC (Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τουρισμού) αποφάσισε να ασχοληθεί με την ποδηλασία με αμαξίδιο. Με το τρίκυκλο αμαξίδιο του κέρδισε τον μαραθώνιο της Νέας Υόρκης ενώ το περασμένο καλοκαίρι, ο 45-χρονος πλέον Zanardi κέρδισε το χρυσό μετάλλιο τους Παραολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου στην ποδηλασία με αμαξίδιο στη κατηγορία H4 στον αγώνα 16 χλμ ατομικής χρονομέτρησης. Ο Zanardi πήρε το χρυσό μετάλλιο 10 ημέρες πριν την 11η επέτειο που του άλλαξε την ζωή του, ενώ το χρυσό μετάλλιο το πήρε στην ίδια πίστα, Brands Hatch, που είχε πάρει το 1991 την πρώτη του pole position στο πρωτάθλημα F3000.

Αυτή είναι η σύντομη ιστορία του Alex Zanardi, ενός Ιταλού που το 2001 έχασε και τα δυο του πόδια, δεν το έβαλε ποτέ κάτω και 11 χρόνια μετά, κέρδισε χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο χωρίς να χρησιμοποιήσει ποτέ φάρμακα ή στεροειδή.

Armstrong είπες; Ποιος Armstrong;

Alex Zanardi (1)

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Τα ηλεκτρικά θα κοστίζουν λιγότερο από αυτά με κινητήρες εσωτ. καύσης το 2027, αλλά θα έχουν πολύ μεγαλύτερο κόστος επισκευής

Το κόστος κατασκευής των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μειώνεται ταχύτερα από ό,τι αναμένει η Ford και σύμφωνα με την πρόβλεψη της Gartner, μιας αμερικανικής εταιρείας τεχνολογικής...

Η Renault δεν θα προσφέρει μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα από το 2030

Στις αρχές του 2022 η Renault είχε ανακοινώσει πως έως το 2030 η εταιρία θα μεταμορφωθεί σε μια αμιγώς ηλεκτρική εταιρία για την αγορά...

Η κατήγορος του Christian Horner έκανε επίσημη καταγγελία στη FIA

Νέο κεφάλαιο στην υπόθεση Christian Horner, με την γυναίκα κατήγορο να έχει κάνει επίσημη καταγγελία για τη συμπεριφορά του στη FIA, ενώ ετοιμάζεται να...
Autoblog.gr