VW και PSA τα group που “χτυπήθηκαν” περισσότερο από την πτώση στις πωλήσεις τον Αύγουστο

Σχετικά άρθρα

5065677w

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη σημείωσαν πτώση 5% με το PSA/Peugeot-Citroen και το VW Group να έχουν «χτυπηθεί» περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο από αυτήν.

Οι ταξινομήσεις στην Ε.Ε. και τις EFTA χώρες –Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία- έπεσαν, από τις 722.458 πέρυσι τον Αύγουστο στις 686.957 όπως ανακοίνωσε η ACEA. Η πτώση αυτή, έρχεται μετά από αντίστοιχη άνοδο τον Ιούλιο. Όσον αφορά στις πωλήσεις 8μήνου, η πτώση είναι επίσης στο 5,2% ή 8,14 εκατομμύρια οχήματα και κατά συνέπεια, οι χαμηλότερες από τότε που ξεκίνησε το αρχείο το 1990.

acea 1

Τον Αύγουστο, η μόνη μεγάλη αγορά που παρουσίασε αύξηση ήταν ξανά αυτή της Αγγλίας (+10,9%). Όλες οι υπόλοιπες μεγάλες αγορές παρουσίασαν πτώση στις πωλήσεις νέων Ι.Χ. Η αγορά της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 5,5%, της Ισπανίας κατά 18,3%, της Γαλλίας κατά 10,5% και της Ιταλίας κατά 6,6%. Σε ότι αφορά την Ελλάδα, πουλήθηκαν 3.373 αυτοκίνητα (-13,3%).

Από την αρχή του έτους η αγορά της Αγγλίας έχει αυξηθεί κατά 10,44%, ενώ της Γερμανίας έχει μειωθεί κατά 6,6%. Το ίδιο συνέβη σε Ισπανία (-3,6%), Ιταλία (-9%) και Γαλλία (-9,8%). Στην Ελλάδα έχουν πουληθεί 40.199 αυτοκίνητα (-4,5%).

Αν δούμε τα στοιχεία λίγο πιο αναλυτικά, παρατηρούμε πως οι Ευρωπαϊκές πωλήσεις του VW Group -του μεγαλύτερου κατασκευαστή στην περιοχή- σημείωσαν πτώση 11% με την Volkswagen να σημειώνει την μεγαλύτερη πτώση εντός του Group, 17%. Οι πωλήσεις της Audi έπεσαν κατά 6% ενώ οι πωλήσεις της Skoda και της Seat έπεσαν κατά 5% και 3% αντίστοιχα.

acea 2

Ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτων στην Ευρώπη, η PSA/Peugeot-Citroen, σημείωσε 18% πτώση στις πωλήσεις με αποτέλεσμα το μερίδιο αγοράς της να βρίσκεται στο 11% για τους πρώτους 8 μήνες τους έτους, μία ποσοστιαία μονάδα κάτω σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Στην ίδια καθοδική πορεία αλλά όχι με τόσο μεγάλη κλίση βρίσκονται φυσικά και άλλοι κατασκευαστές, όπως η Fiat -5%- , η Toyota -4%-, η Hyundai -5%-, η KIA -4%-, η Opel -3%- και η Ford, που είναι πρακτικά σταθερή με πτώση μόλις 1%.

Μην νομίζετε όμως τα πράγματα είναι μαύρα και άραχνα για όλους τους κατασκευαστές… μερικοί σημείωσαν άνοδο. Στον αντίποδα λοιπόν, βρίσκονται εταιρίες όπως η Renault, με αύξηση στις πωλήσεις της τάξης του 2%, η Mercedes-Benz -9%-, η BMW -10%-, η Dacia -16% και η Chevrolet με άνοδο 18%.

Άξιο αναφοράς, είναι το γεγονός πως 4 από τις 5 μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές αγορές σημείωσαν πτώση για τον Αύγουστο με την Ισπανία να ηγείται αυτών με ποσοστό που ανέρχεται στο 18%, την Γερμανία και την Ιταλία να ακολουθούν με 6% και την Γαλλία με 2% ενώ σθεναρά αντιστέκεται η Αγγλική αγορά που επεκτάθηκε κατά 11%.

Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείς να βρεις σε αυτό το PDF.

acea 3

[Πηγή: ACEA]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Δύο νέα ηλεκτρικά παρουσίασε η Toyota στη Κίνα

Στην έκθεση του Πεκίνου η Toyota παρουσίασε τα bZ3C και bZ3X, δύο νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά της Κίνας. Αποτελούν τις...

Στις 2 Μαΐου τα αποκαλυπτήρια του Renault Symbioz

Από τις αρχές του έτους η Renault έχει γνωστοποιήσει ότι ετοιμάζει ένα μεσαίο crossover, το οποίο θα ονομαστεί Symbioz. Σήμερα, η γαλλική εταιρία ανακοίνωσε...

Η AC Schnitzer βελτιώνει την BMW X5 facelift

Ο βελτιωτικός οίκος AC Schnitzer παρουσιάζει το νέο bodykit που ετοίμασε για την ανανεωμένη BMW X5. Αυτό αποτελείται spoiler στον μπροστινό προφυλακτήρα, αεροτομή, φουσκώματα...