Μπορεί ένα προσθετικό πόδι να οδηγήσει σε αυτοκίνητα που ελέγχονται με το μυαλό; [w/video]

Σχετικά άρθρα

ric-vanderbilt-bionic-leg-5

Εσείς που παρακολουθείτε στενά τις εξελίξεις στην τεχνολογία τεχνητών άκρων, θα ξέρετε σίγουρα για το προσθετικό, βιονικό πόδι που ελέγχεται «με το μυαλό». Κόστισε περίπου 8 εκατομμύρια δολάρια και θα βοηθήσει πολύ μεγάλο ποσοστό ατόμων με αναπηρία να κάνουν τη ζωή τους φυσιολογική. Φυσικά επειδή μιλάμε για τις Η.Π.Α. το πόδι αυτό έγινε με αφορμή ακρωτηριασμένους στρατιώτες αλλά δεν έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί ούτως ή άλλως πρόκειται για απίστευτα θετική εξέλιξη.

Τώρα όμως, ο διευθυντής Neural Engineering for Prosthetics and Orthotics Laboratory του Ινστιτούτου Αποκατάστασης του Σικάγο, Dr Levi Hargrove, πιστεύει πως η τεχνολογία και το interface που χρησιμοποιήθηκε για αυτό το πόδι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάτι ακόμα πιο ριζοσπαστικό: αυτοκίνητα που ελέγχονται με το μυαλό.

Δεν είναι απαραίτητο το πόδι να πιέζει το πεντάλ. Μυϊκά σήματα από το πόδι μπορούν να ενσωματωθούν στον υπολογιστή του αυτοκινήτου, κάτι που θα παρακάμπτει το πόδι! Μακροπρόθεσμα, η τεχνολογία σε αυτή τη συσκευή [το βιονικό, προσθετικό πόδι], μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εξαλειφθούν τα συμβατικά χειριστήρια στα αυτοκίνητα.

Αν οι γνώσεις σας πάνω στην Ιατρική είναι καλύτερες από την δική μου ανύπαρκτη, μπορείτε να ακολουθήσετε τον σύνδεσμο για να διαβάσετε και μόνοι σας το πώς λειτουργεί το πόδι και πώς ίσως να λειτουργεί κάτι αντίστοιχο στο αυτοκίνητο. Εγώ κατάλαβα τα εξής: Τα νεύρα μετά τους ακρωτηριασμούς, λειτουργούν κανονικά αλλά είναι κάτι σαν αδιέξοδα. Με λίγα λόγια δίνουν εντολές αλλά δεν υπάρχει κάτι να τις εκτελέσει. Ο Dr Levi Hargrove, ανέπτυξε ένα βιονικό πόδι που ενώνεται με τις απολήξεις των νεύρων. Διαβάζει τα σήματα/εντολές και χρησιμοποιεί ένα software για να τα μεταφράσει σε εντολές για το πόδι. Περιττό να σας πω πως πρόκειται για ένα απίστευτο σύστημα και εγώ δεν ανέλυσα ούτε το 1%.

Κάτι αντίστοιχο πάντως θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στον χειρισμό του αυτοκινήτου. Η ECU του αμαξιού θα είναι εξοπλισμένη με το ίδιο λογισμικό που έχει και το βιονικό πόδι. Αυτό, θα επιτρέπει στα νεύρα να «συνδέονται» με το γκάζι και το φρένο απευθείας και να παρακάμπτουν εντελώς το προσθετικό άκρο! Έτσι, άτομα με σοβαρές αναπηρίες θα είναι σε θέση να οδηγούν ξανά. Ξέρω πως αυτά ακούγονται ως σενάρια επιστημονικής φαντασίας αλλά οι εξελίξεις τρέχουν και μία τέτοια τεχνολογία θα επέτρεπε σε πολλούς ανθρώπους που για οποιονδήποτε λόγο έχασαν κάποιο χέρι ή πόδι, να οδηγήσουν και πάλι!

[Πηγή: Fox News]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Βέλγιο: “Μεθυσμένος” οδηγός απέδειξε ότι το σώμα του παράγει αλκοόλ

Ένας 40χρονος Βέλγος που είχε παραπεμφθεί σε δικαστήριο της Μπριζ επειδή συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος καθ’ υποτροπή, απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες αφού απέδειξε...

Ένα Lucid Air κάηκε ολοσχερώς μετά από πρόσκρουση σε στύλο στη Βαρσοβία

Το περιστατικό συνέβη στη διασταύρωση των οδών Aleja Niepodległosci και Antoniego Madalinskiego στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, το πρωί της 19ης Απριλίου, όπου πληροφορίες από...