Rally Sweden 2014: Ο Sebastien Ogier διανύει 41 μέτρα στον αέρα, ο Latvalla όμως αναδεικνύεται νικητής

Σχετικά άρθρα

1180397-24696518-640-360

Το Rally Sweden ολοκληρώθηκε εχθές και μεγάλος νικητής σε έναν αγώνα που οι ανατροπές είναι κάθε άλλο παρά σπάνιες, αναδείχθηκε ο Jari-Matti Latvala.

Η δεύτερη ημέρα τελείωσε με τα 3 Volkswagen Polo R WRC να βρίσκονται στις 3 πρώτες θέσεις της προσωρινής κατάταξης. Ο Sebastien Ogier ξεκινούσε πρώτος, με ότι αυτό συνεπάγεται για το “καθάρισμα” του δρόμου και τον ρυθμό που μπορεί να ακολουθήσει ο οδηγός, αλλά ανταπεξήλθε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τερματίζοντας στην πρώτη θέση, 5.8 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Andreas Mikkelsen. Ο Νορβηγός, έχοντας και την στήριξη των συμπατριωτών του, οδήγησε εξαιρετικά και κρατήθηκε σε κοντινή απόσταση από τον παγκόσμιο πρωταθλητή. Ο τρίτος, Latvalla, είχε περίεργη ημέρα. Κάποιες φορές κινούνταν στο ρυθμό του Ogier και του Mikkelsen ενώ άλλες κουνούσε απογοητευμένος το κεφάλι του. Ακόμα και έτσι όμως, τερμάτισε μόλις 6.4 δευτερόλεπτα πίσω από τον πρώτο. Την παράσταση για την πρώτη ημέρα, έκλεψε ο Εσθονός, Ott Tanak που με το Fiesta RS του τερμάτισε 4ος, μόλις 2.6 δευτερόλεπτα πίσω από τον Latvalla, παρότι επέστρεφε από απουσία 1 έτους. Την δεκάδα, ολοκλήρωναν οι εξής: Ostberg, Hirvonen, Neuville, Hanninen, Tidemand και Meeke με τον Robert Kubica ενδέκατο.

1969_sweden-vw-ogier-2014_654_592x333

Η τρίτη ημέρα, ήταν η ημέρα των ανατροπών. Μία στιγμή έλλειψης απόλυτης αυτοσυγκέντρωσης χρειάστηκε για να “θάψει” το Polo R WRC του στο χιόνι ο Sebastien Ogier στην πρώτη κιόλας ειδική της ημέρας χάνοντας 4 λεπτά. Δύο ειδικές αργότερα, το παράδειγμα του πρωταθλητή ακολούθησε και ο Mikkelsen που έριξε το δικό του Polo R WRC στο χαντάκι. Το ατύχημα ήταν πολύ μικρότερο και κόστισε στον Νορβηγό μόλις μερικά δευτερόλεπτα αλλά ήταν αρκετά για να δώσουν το προβάδισμα στον Jari-Matti Latvalla. Πιο κάτω στην κατάταξη, ο Ostberg άνοιξε διαφορά 19.7 δευτερολέπτων από τον Mikko Hirvonen για να τελειώσει την ημέρα στην τρίτη θέση ενώ ο Φιλανδός υπερίσχυσε στη μάχη με τον Tanak και τερμάτισε στην 4η θέση. Την δεκάδα ολοκλήρωναν οι εξής: Meeke, H. Solberg, Tidemand, Ogier και Evans. Κακή ήταν η ημέρα για την Hyundai που είδε τον Neuville να εγκαταλείπει στην πρώτη ειδική με σπασμένη εμπρός ανάρτηση ενώ και ο Hanninen έχασε τον τροχό του στην ίδια ειδική αλλά στο δεύτερο πέρασμα. Ο Kubica έχασε 20 λεπτά αφού κόλλησε στο χιόνι 2 φορές.

1997_sweden-citroen-meeke-2014_167_592x333

Το πρωί της τέταρτης ημέρας ήταν που έκανε την διαφορά για τον Latvalla. Ενώ η τρίτη ημέρα είχε τελειώσει με τον Φιλανδό μόλις 3.6 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Mikkelsen, ο Νορβηγός έκανε λάθος στη 18η ειδική και έχασε 25 δευτερόλεπτα. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Latvalla κέρδισε τις 4 πρωινές ειδικές και μεγάλωσε το προβάδισμα του. Όσο συνεχιζόταν η ημέρα τα πράγματα έμοιαζαν να σταθεροποιούνται με τις μοναδικές αλλαγές να γίνονται λόγω ατυχημάτων. Ο Hirvonen αύξησε το προβάδισμα του επί του Tanak και εξασφάλισε την τέταρτη θέση ενώ ο Εσθονός δεν απειλούνταν από κανέναν και τερμάτισε τελικά 5ος με πάρα πολύ καλή εμφάνιση. Ο Ogier που ανέκαμψε μετά το λάθος του την τρίτη ημέρα και σκαρφάλωσε από την 20η θέση στην 6η ενώ πίσω του τερμάτισαν οι Solberg, Tidemand, Breen και Meeke. Το γεμάτο προβλήματα rally του Kubica αφού συνέχισε τις εκδρομές στα χαντάκια και έχασε άλλα 4 λεπτά.

Το επόμενο rally είναι αυτό του Μεξικό, 6-9 Μαρτίου. Μέχρι τότε, απολαύστε το αυτοκρατορικό άλμα του Sebastien Ogier στο Colin’s Crest. Ο Γάλλος διένυσε 41 μέτρα στον αέρα και θα κέρδιζε το μικρό τρόπαιο που δίνουν οι θεατές στον οδηγό με το μεγαλύτερο άλμα αν ήταν στο πρώτο πέρασμα. Δυστυχώς για τον Γάλλο, το άλμα ήταν στο δεύτερο πέρασμα και κατά συνέπεια, ο “τίτλος” πήγε στον Juho Hanninen. Παρεμπιπτόντως, αν το άλμα ήταν στο πρώτο πέρασμα, θα έσπαγε το ρεκόρ των 37 μέτρων που στέκει από το 2011. 

[Πηγή: WRC, Youtube]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

WRC: Ο Rovampera νικητής στο Rally Κένυας

Ο Kalle Rovanpera κέρδισε για δεύτερη φορά το Rally Κένυας αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Takamoto Katsuta, κάνοντας έτσι το 1-2 για την Toyota....

Δες την Michele Mouton να αντιδρά στη νίκη της στο Rally Ακρόπολις

Η Michele Mouton είναι η πιο επιτυχημένη γυναίκα που συμμετείχε ποτέ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι και φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον πρώτο της...

WRC: Το Rally των Καναρίων Νήσων στο ημερολόγιο του 2025

Ακολουθώντας τα βήματα του Rally Λετονίας και του Rally Πολωνίας, τα οποία χρησιμοποίησαν το μονοπάτι του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ράλι (ERC) για να συμμετάσχουν στο...