Συνεχίζεται η πτώση στην τιμή του αργού πετρελαίου

Σχετικά άρθρα

oil

Η υπερπροσφορά αργού πετρελαίου πιέζουν και άλλο προς τα κάτω την τιμή του αργού πετρελαίου, η οποία αυτή την ώρα διαπραγματεύεται στα 85,74 δολάρια το βαρέλι, με την τιμή του μπρεντ 88,89 δολάρια. Μέσα στην συνεχιζόμενη πτωτική τάση της τιμής, ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ) ανακοίνωσε πως η παραγωγή του αυξήθηκε περαιτέρω το Σεπτέμβριο, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το καλοκαίρι του 2013.

Ειδικότερα, στη μηνιαία έκθεση του για την πορεία της αγοράς, ο Οργανισμός αναφέρει ότι η παραγωγή του αυξήθηκε κατά 402.000 βαρέλια την ημέρα τον περασμένο μήνα στα 30,47 εκατ. βαρέλια. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην ενίσχυση της παραγωγής σε Ιράκ και Λιβύη. Την ίδια στιγμή, η Σαουδική Αραβία μείωσε την παραγωγή της κατά 50.000 βαρέλια την ημέρα.

Η μέση τιμή στο πετρέλαιο του ΟΠΕΚ έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2010, λίγο πριν από το ξέσπασμα των αναταραχών στις χώρες της Β. Αφρικής που οδήγησαν τις τιμές του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολ. το βαρέλι. Το ΔΝΤ έκοψε πρόσφατα τις εκτιμήσεις του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, επικαλούμενο την αδυναμία στην Ευρωζώνη, αλλά και τις ασθενέστερες επιδόσεις των αναδυόμενων οικονομιών.

Η ζήτηση πετρελαίου, παγκοσμίως, θα αυξηθεί το τρέχον έτος κατά 1,05 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, στα 91,91 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έκθεσή του ΟΠΕΚ. Για το 2015, το καρτέλ πετρελαίου αναμένει την ζήτηση να ανέλθει στα 92,38 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, όπως ήταν και η προηγούμενη εκτίμηση του.

Η αύξηση στηρίζεται κυρίως από την Κίνα, την Βραζιλία και την Σαουδική Αραβία, όπου υπήρξε αύξηση της κατανάλωσης, παρά τη μεγάλη μείωση της ζήτησης στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες της περιοχής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), αναφέρει ο ΟΠΕΚ στην έκθεσή του. Ο ΟΠΕΚ επικαλείται επίσης τις αμετάβλητες προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την παγκόσμια οικονομία ώστε να εξηγήσει τις αμετάβλητες εκτιμήσεις του για τη ζήτηση πετρελαίου.

Από τη μεριά της, η Βενεζουέλα, η οποία δεν θέλει να μειώσει τη τιμή του πετρελαίου της κάτω από 100 δολάρια το βαρέλι, έχει ζητήσει να συνεδριάσει εκτάκτως στις 27 του Νοέμβρη ο ΟΠΕΚ για να αντιμετωπιστεί η πτώση της τιμής του πετρελαίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι άλλα μέλη του Οργανισμού εκτιμούν ότι δεν υπάρχει ανάγκη για την ώρα για μια τέτοια συνάντηση. Η Βενεζουέλα πρώτη παγκοσμίως σε αποθέματα πετρελαίου, χρειάζεται μια τιμή κοντά στα 121 δολ. το βαρέλι, για το τρέχον έτος, για να καταφέρει η κυβέρνηση να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της, ωστόσο το Ιράν που χρειάζεται 140 δολ./βαρέλι δήλωσε αυτή την εβδομάδα πως μια έκτακτη συνεδρίαση δεν είναι αυτή την ώρα στην ατζέντα.

Στη χώρα μας, έχει παρατηρηθεί μια μικρή πτώση στην τιμή της βενζίνης στη μάνικα, και σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών, στην Αττική κυμαίνεται περίπου στα 1,57-1,58 ευρώ/λίτρο, με την αντίστοιχη τιμή του πετρελαίου κίνησης να κυμαίνεται στα 1,26-1,27 ευρώ/λίτρο.

ΠηγήReuters

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Ένα Lucid Air κάηκε ολοσχερώς μετά από πρόσκρουση σε στύλο στη Βαρσοβία

Το περιστατικό συνέβη στη διασταύρωση των οδών Aleja Niepodległosci και Antoniego Madalinskiego στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, το πρωί της 19ης Απριλίου, όπου πληροφορίες από...

Τα ευρωπαϊκά λιμάνια γεμίζουν με απούλητα αυτοκίνητα

Χιλιάδες αυτοκίνητα είναι σήμερα σταθμευμένα σε πολλά ευρωπαϊκά λιμάνια, πολλά από τα οποία προέρχονται από την Κίνα. Αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν μισθώσει μεγάλες εκτάσεις σε...