Σε χαμηλά διετίας η τιμή του αργού πετρελαίου

Σχετικά άρθρα

oil-01

Η τιμή του αργού πετρελαίου έχει πέσει σήμερα στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας διετίας, ύστερα από την απόφαση που έλαβαν μέσα στον Σεπτέμβριο οι χώρες του OPEC για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου σε 29,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, αλλά σύμφωνα με έρευνα του Reuters, οι παραγωγές χώρες, κυρίως αυτές της Σαουδικής Αραβίας, της Λιβύης και των Η.Π.Α άντλησαν συνολικά 31 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Έτσι η υπερπροσφορά πετρελαίου έχει οδηγήσει σε πτώση της τιμής του.

Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου του αργού διαμορφώθηκαν στα 91,39 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ την ώρα αυτή η τιμή του αργού κυμαίνεται στα 91,16 δολάρια το βαρέλι (-3,74%) και του μπρεντ στα 94,67 δολάρια το βαρέλι (-2,67%). Συνολικά, στο τρίτο τρίμηνο του έτους, το αργό έχασε 16% με την εξέλιξη αυτή να κρίνεται ευνοϊκή και για την ελληνική αγορά καυσίμων, ειδικά την περίοδο αυτή αφού σε 15 ημέρες θα διατίθεται και το πετρέλαιο θέρμανσης το οποίο μπορεί να υποχωρήσει ακόμη και κοντά στο 1 ευρώ το λίτρο.

Η τιμή της βενζίνης, έχει διαμορφωθεί κάτω από το 1,60 το λίτρο στα περισσότερα πρατήρια εντός του νομού Αττικής, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα των διεθνών τιμών, αλλά και την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει έστω και κατά 30% τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, αυτό αναμένεται να κυμανθεί στην έναρξη της φετινής περιόδου, δηλαδή στις 15 Οκτωβρίου, στα επίπεδα του 1,05-1,06 ευρώ το λίτρο. Ενώ για όσους δικαιούνται επίδομα, η τιμή πέφτει κάτω από τα 80 λεπτά το λίτρο.

Αυτή είναι η εκτίμηση από τον Σύνδεσμο Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ), κι αν επιβεβαιωθεί θα δώσει «ανάσα» σε χιλιάδες νοικοκυριά τα οποία πέρυσι «πάγωσαν» καθώς η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κυμαινόταν πάνω από 1,25 ευρώ, φτάνοντας σε πολλές περιπτώσεις και το 1,28 ευρώ το λίτρο. Σύμφωνα, ωστόσο, με τον ΣΕΠΕ, η μείωση του φόρου δεν θα δώσει ουσιαστικό κίνητρο για την αγορά πετρελαίου από τους καταναλωτές ενώ ταυτόχρονα υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί και πάλι κίνητρο για λαθρεμπόριο λόγω της διαφοράς τιμής μεταξύ των δύο τύπων πετρελαίου (κίνησης και θέρμανσης).

ΠηγήReuters

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Υποχώρησαν κατά 5,2% οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη τον Μάρτιο

Μειωμένες κατά 5,2% ήταν οι πωλήσεις νέων επιβατικών αυτοκινήτων στην ΕΕ τον Μάρτιο. Συγκεκριμένα πουλήθηκαν 1.031.875 νέα αυτοκίνητα έναντι 1.089.017 τον Μάρτιο του 2022,...

Γερμανία: Κόπηκαν οι επιδοτήσεις, μειώθηκαν οι πωλήσεις των ηλεκτρικών

Ο απότομος τερματισμός των κρατικών επιδοτήσεων είχε ως αποτέλεσμα οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων να μειωθούν κατά 14,1% στη Γερμανία το πρώτο τρίμηνο του έτους,...