Πετρέλαιο: Σε χαμηλά τριών ετών η τιμή του

Σχετικά άρθρα

oil

Η τιμή του πετρελαίου έχει φτάσει πλέον σε χαμηλά τριών ετών, με την αγορά να ταλανίζεται στον απόηχο της μείωσης των τιμών από τη Σαουδική Αραβία για τις ΗΠΑ και των αδύναμων προβλέψεων για την ανάπτυξη στην Ευρώπη. Στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του συμβολαίου του αργού, τύπου light sweet (WTI), παραδόσεως Δεκεμβρίου υποχωρεί κατά 2,23% στα 76,78 δολάρια το βαρέλι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Στη βάση του πιο ενεργού συμβολαίου, το WTI βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2011. Το αργό άγγιξε το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 75,84 δολαρίων μετά την ανακοίνωση της Κομισιόν πως υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη των χωρών της Ευρωζώνης, σημειώνοντας κάποια στιγμή πτώση έως και 3,5%.

Η εικόνα δεν αλλάζει πολύ για το αργό τύπου brent, με το συμβόλαιο παραδόσεως Δεκεμβρίου να υποχωρεί 1,27% στα 84,78 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο ICE του Λονδίνου. Το brent δεν έχει ξαναβρεθεί σε αυτά τα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2010. Ο Fawad Razaqzada, τεχνικός αναλυτής της FOREX δήλωσε:

Τα νέα ότι οι Σαουδάραβες έχουν μειώσει την τιμή που χρεώνουν στους πελάτες τους στις ΗΠΑ καταδεικνύουν πως ακόμη και η μεγαλύτερη παραγωγός του OPEC ανησυχεί πλέον για το μερίδιό της στην αγορά. Αυτό δεν ακούγεται καλό για το μέλλον του καρτέλ.

Η Σαουδική Αραβία, ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου, προσάρμοσε τις τιμές για τα φορτία του Δεκεμβρίου τη Δευτέρα, μειώνοντας τη διαφορά των τιμών για τις πωλήσεις στις ΗΠΑ αλλά αυξάνοντας τη διαφορά για τους πελάτες στην Ασία.

Ενώ προσαρμογές δεν ήταν τόσο μεγάλες όσο οι περικοπές του Νοεμβρίου, η μείωση των τιμών για την αμερικανική αγορά μεταφράστηκε από την αγορά ως ενίσχυση του ανταγωνισμού με την αμερικανική παραγωγή πετρελαίου, ανέφεραν οι traders.

Η τιμολόγηση των Σαουδαράβων αλλά και των παραγωγών άλλων χωρών της Μέσης Ανατολής για την αμερικανική αγορά βασίζεται στο δείκτη Argus Sour Crude Index -ένα καλάθι τιμών που είναι πολύ χαμηλότερο από τις τιμές στην Ασία. Έχει λοιπόν πολύ μεγαλύτερο νόημα για τους παραγωγούς πετρελαίου να εστιάσουν στην αγορά που έχει υψηλότερα premiums, λένε οι traders.

Το ενισχυμένο δολάριο, το οποίο «τροφοδοτείται» από τα βελτιωμένα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ, επιβαρύνει με τη σειρά του τις αγορές εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου.

Στη χώρα μας, έχει παρατηρηθεί μια μικρή πτώση στην τιμή της βενζίνης 95 οκτανίων στη μάνικα, και σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών, στην Αττική κυμαίνεται περίπου στα 1,49-1,52 ευρώ/λίτρο, με την αντίστοιχη τιμή του πετρελαίου κίνησης να κυμαίνεται στα 1,18-1,21 ευρώ/λίτρο. Αντίστοιχες είναι και οι τιμές στη Θεσσαλονίκη.

ΠηγήReuters

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

H Tesla κλείνει το εργοστάσιο της Γερμανίας για “μια ημέρα”

Ο διευθυντής του εργοστασίου της Tesla στο Gruenheide κοντά στο Βερολίνο, Andre Thierig, έκανε γνωστό ότι στις 10 Μαΐου θα υπάρξει μια προγραμματισμένη διακοπή...

Η Ε.Ε. θα πρέπει να επιβάλει δασμούς 50% στα κινέζικα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Η υπόθεση της επιβολής δασμών ως τροχοπέδη στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων δεν είναι απλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τα πορίσματα μελέτης,...