Takanobu-Ito-president-and-chi_54420010497_54028874188_960_639
Η Honda τη περασμένη εβδομάδα παρουσίασε το FCV concept, την δική της εκδοχή υδρογονοκίνητου αυτοκινήτου, με την εταιρία να ανακοινώνει πως θα παράσχει οικονομική βοήθεια ύψους 13.800.000 δολαρίων (11.095.000 ευρώ) στην εταιρεία FirstElement Fuel προκειμένου να συμμετέχει στη επέκταση του δικτύου των σταθμών ανεφοδιασμού με υδρογόνο στην Καλιφόρνια. Η οικονομική βοήθεια της Honda θα επιτρέψει στην FirstElement Fuel να δημιουργήσει τουλάχιστον 12 νέους σταθμούς ανεφοδιασμού υδρογόνου. Ο αντιπρόεδρος του τμήματος Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης της Honda Steven Center δήλωσε:

Η FirstElement Fuel έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει ένα σημαντικό μέρος της συνολικής προσπάθειας που απαιτείται για την προώθηση της υδρογονοκίνησης. Με αυτή τη συνεργασία η FirstElement Fuel θα δώσει τη δυνατότητα στους πελάτες μας να ανεφοδιάζουν τα αυτοκίνητα τους με υδρογόνο, ένα καύσιμο φιλικό προς το περιβάλλον και τον καταναλωτή.

Η FirstElement έχει ήδη λάβει επιχορηγήσεις συνολικού ύψους σχεδόν $27.000.000 από την Επιτροπή Ενέργειας της Καλιφόρνια νωρίτερα μέσα στο χρόνο για τη δημιουργία 19 σταθμών, μία επένδυση που εντάσσεται σε ένα μακροχρόνιο πλάνο ανάπτυξης σταθμών υδρογόνου συνολικής αξίας $200,000,000 για τα επόμενα χρόνια. Η χρηματοδότηση της Honda προβλέπεται ότι θα βοηθήσει την FirstElement Fuel να επεκτείνει το δίκτυο των σταθμών της σε ποσοστό 50 τοις εκατό, νούμερο που μεταφράζεται σε 31 σταθμούς.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της FirstElement Fuel μετά την ανακοίνωση της οικονομικής βοήθειας από την πλευρά της Honda δήλωσε:

…η κίνηση αυτή αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα στη διάδοση των υδρογονοκίνησης στην Πολιτείας της Καλιφόρνια. Είμαστε ευγνώμονες για την εμπιστοσύνη της Honda στην ομάδα μας καθώς επίσης και στον πρωταρχικό ρόλο που έχει αναλάβει για την ανάπτυξη και εξάπλωση των οχημάτων Κυψελών Καυσίμου με μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Η εταιρεία FirstElement Fuel έχει ήδη ξεκινήσει στην ανάπτυξη του δικτύου με τη δημιουργία σταθμών κοντά στους σταθμούς του metro καθώς επίσης και σε άλλα κομβικά σημεία της περιοχής. Στόχος της εταιρείας είναι μέσω του δικτύου των σταθμών ανεφοδιασμού που θα δημιουργήσει, οι οδηγοί αυτοκινήτων με κυψέλες καυσίμου να είναι σε θέση να ταξιδεύουν απρόσκοπτα σε όλη την πολιτεία, όπως ακριβώς είναι σε θέση και με ένα συμβατικό βενζινοκίνητο όχημα σήμερα.

2014 Honda FCV concept 9

Το FCV θα ξεκινήσει να διατίθεται αρχικά στην Ιαπωνία το Μάρτιο 2016, ενώ στη συνέχεια θα ξεκινήσει να πωλείται στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη. Η αυτονομία του αναμένεται να ξεπερνά τα 700 χιλιόμετρα, ενώ μεγάλη έμφαση έχει δοθεί στον τρόπο σχεδιασμού του συστήματος κυψελών καυσίμου, προκειμένου να βελτιστοποιηθεί ο χώρος της καμπίνας των επιβατών και να δίνεται η δυνατότητα παραγωγής πολλαπλών τύπων οχημάτων κυψελών καυσίμου στο μέλλον.

Η Honda, βασιζόμενη στο όραμα της “Μπλε Ουρανοί για τα Παιδιά μας”, εργάζεται πυρετωδώς για την προώθηση και ανάπτυξη τεχνολογιών που συμβάλουν στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων, με την παρουσίαση μίας γκάμας προϊόντων και τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένων των πιο αποδοτικών βενζινοκινητήρων, κινητήρων φυσικού αερίου, plug-in υβριδικών, ηλεκτρικών οχημάτων μπαταρίας (BEVs) και οχημάτων κυψελών καυσίμου (FCVs).

Σήμερα, η Honda στοχεύει στη μείωση κατά 30% των εκπομπών CO2 στη γκάμα των αυτοκινήτων της που διατίθενται στις ΗΠΑ μέχρι το 2020, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα επίπεδα του 2000. Για την επίτευξη του οράματος της για ένα μέλλον χωρίς άνθρακα, η εταιρεία προχωρά στην ανάπτυξη τεχνολογιών ηλεκτροκίνησης, ανοίγοντας το δρόμο για την είσοδο του νέου τεχνολογικά προηγμένου οχήματος κυψελών καυσίμου το 2016.

Στο πλαίσιο της δέσμευσης της να κατασκευάζει οχήματα με τις χαμηλότερες εκπομπές CO2 σε εργοστάσια με ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, η εταιρία ασχολείται ευρέως με την αντιμετώπιση θεμάτων όπως οι ρύποι, η κατανάλωση ενέργειας, η χρήση νερού και η διαχείριση των αποβλήτων σε όλες τις φάσεις του κύκλου ζωής ενός προϊόντος.  Στον τομέα παραγωγής, αυτό περιλαμβάνει μία μείωση της τάξης του 95% των αποβλήτων που αποστέλλονται σε χώρους υγειονομικής ταφής στη Β. Αμερική. Η Honda προσπαθεί να επεκτείνει τις οικολογικές πρωτοβουλίες της – ‘πράσινο εργοστάσιο και ‘πράσινες προμήθειες’ – σε περισσότερους από 650 προμηθευτές εξαρτημάτων στη Β. Αμερική, ενώ παράλληλα επιδιώκει πιο φιλικές προς το περιβάλλον επιχειρηματικές πρακτικές μεταξύ των Αμερικανών εμπόρων της.