Dennis-Hamilton

Μόλις λίγοι μήνες χρειάστηκαν για ν’ αλλάξουν δραματικά οι σχέσεις του Fernando Alonso με τη McLaren και τον Ron Dennis. Φυσικά, αναφέρομαι πίσω στο 2007, όταν ο Ισπανός αποχώρησε τελικά από τη βρετανική ομάδα. Τότε, ο Lewis Hamilton έγινε ο νούμερο ένα οδηγός στο Woking και δεν μπορούσες να βρεις αρνητικούς χαρακτηρισμούς στα λόγια του Dennis για τον Βρετανό.

Τα πράγματα, όμως, έχουν αλλάξει. Ο Hamilton δεν αποτελεί μέρος της McLaren εδώ και δύο χρόνια, ενώ σήμερα ανακοινώθηκε επίσημα πως ο Alonso επιστρέφει στην ομάδα. Έτσι, ο επί κεφαλής του McLaren Group αλλάζει πλέον έστω και λίγο τις απόψεις του, λέγοντας ότι και ο Hamilton έχει ευθύνες για ό,τι συνέβη 7 χρόνια πριν.

Αν πάτε πίσω σ’ εκείνη την περίοδο, κοιτάξτε τη χημεία, και είχαμε τον Lewis, ένα νεαρό παιδί, που τον θεωρούσαν πολλοί ως τον επίλεκτο, αλλά είχε κάποια ανωριμότητα. Αν θέλετε το «ποιος το ξεκίνησε», βασικά θα έλεγα ότι ο Lewis έχει παίξει τον ρόλο του στο να ξεκινήσει αυτό, κάτι που κλιμακώθηκε.

Σε γενικές γραμμές, αυτές οι προκλήσεις υπάρχουν μεταξύ των οδηγών -τις είχα και με τους Alain και Ayrton-, αλλά πάντα καταφέρναμε με τις περιορίζουμε. Όμως, αυτό έχει φύγει από ‘μένα και κοιτάζω πίσω στη συμβολή μου σε αυτό με το ίδιο ακριβώς συναίσθημα με το οποίο το εξέφρασε και ο Fernando, που κάποιες φορές μετανιώνεις για τα λάθη σου στη ζωή και δεν μπορείς ν’ αλλάξεις τα πράγματα.

Θα μπορούσα να είχα κάνει τα πράγματα καλύτερα, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι κοιτάς πίσω στα λάθη σου, είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και, αν τα έχεις αποδεχτεί και δε σκοπεύεις να τα επαναλάβεις, τότε βάζεις το μυαλό σου σ’ ένα πλαίσιο που τα αντισταθμίζεις.

Alonso-Dennis

Ο Βρετανός παραδέχεται πως στις πρώτες του συναντήσεις με τον Ferni, υπήρχε «πάγος», αλλά αυτό έχει εξαφανιστεί πλέον.

Φυσικά, όταν αρχίσαμε να βρισκόμαστε σε διάφορους χώρους τους τελευταίους μήνες, δεν υπάρχει αμφιβολία πως υπήρχε μια δυσφορία στην ατμόσφαιρα. Αυτό που δείξαμε σήμερα είναι ότι υπάρχει φιλία που έχει αποκατασταθεί, μα εσείς θα είστε πολύ καχύποπτοι και δε θα το πιστεύετε. Στην πραγματικότητα, ό,τι έγινε το 2007 δεν υπάρχει πια. Είμαστε συγκεντρωμένοι για το μέλλον. Πρέπει να πετύχουμε μαζί.

Όσο για τους λόγους που υπήρξε αυτή η μεγάλη καθυστέρηση στην ανακοίνωση τον οδηγών, ο 67χρονος επισημαίνει πως βασικός λόγος ήταν η πιθανότητα των τριών μονοθεσίων ανά ομάδα. Επίσης, αν και δεν ήταν απαραίτητη η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, έγινε για τυπικούς λόγους και κυρίως για την επικύρωση της απόφασης, αποκαλύπτοντας πως μόλις χθες έπεσαν οι υπογραφές με τον Jenson Button.

Δεν ήταν απαραίτητο να περάσουμε την απόφαση από το Διοικητικό Συμβούλιο. Η απόφαση αυτή θα μπορούσε να είχε παρθεί ύστερα από συζητήσεις με τους Eric και Jonathan, και θα την έστελνα στους οδηγούς. Και μετά θα είχε επικυρωθεί ή όχι επίσημα από τον Διοικητικό Συμβούλιο. Πόσο ηλίθιο θα ήταν;

Στην πραγματικότητα, ο Jenson κι εγώ υπογράψαμε την προηγούμενη νύχτα και με τον Fernando είχα υπογράψει πριν από εβδομάδες, πολύ πιο νωρίς απ’ ό,τι μπορεί ο κόσμος να φανταστεί, αλλά μόνο όταν ήταν σε θέση να υπογράψει. Αυτά τα πράγματα μπερδεύονται όταν έχουν να κάνουν με τις διαδικασίες, αλλά δεν πρόκειται ν’ απολογηθώ για την καθυστέρηση της ανακοίνωσης.

Κάτι άλλο που μας καθυστέρησε ήταν η συνεδρίαση της Formula 1, στην Πέμπτη μετά από τον τελευταίο αγώνα. Στην ατζέντα υπήρχαν δύο ή τρία πράγματα που ήταν πολύ σημαντικά για την απόφαση. Το ένα ήταν αν θα έχουμε τρία μονοθέσια ανά ομάδα και το άλλο ήταν σχετικό με την οικονομική σταθερότητα των ομάδων.