EO Smart Connecting Car 2, συρρικνώνεται και παρκάρει όπου θέλει

Σχετικά άρθρα

EO Smart Connecting Car 2 (4)

Μια ομάδα Γερμανών μηχανικών του DFKI Robotics Innovation Center στη Βρέμη έχει αναπτύξει το EO Smart Connecting Car 2, ένα νέο καινοτόμο ηλεκτρικό όχημα που υπόσχεται πως δίνει τη λύση στην κυκλοφοριακή συμφόρηση και στον πονοκέφαλο του παρκαρίσματος στα μεγάλα αστικά κέντρα.

EO Smart Connecting Car 2 (3)

Πρόκειται για ένα ευέλικτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ικανό να μικραίνει το μέγεθός του, να κινείται πλάγια, με τους τροχούς να στρίβουν έως και 90 μοίρες, κάτι που διευκολύνει το παρκάρισμα, ακόμη και σε πολύ στενούς χώρους. Οι μηχανικοί αναπτύσσουν το όχημα εδώ και τρία χρόνια και πλέον βρίσκεται στη δεύτερη έκδοσή του.

Από πλευράς οδήγησης, η αίσθηση είναι αυτή ενός κλασικού αυτοκινήτου, ωστόσο ο κάθε τροχός έχει τον δικό του κινητήρα, οπότε και είναι δυνατή η πλάγια κίνηση, με αποτέλεσμα να μπορεί να «γλιστρά» μέσα και έξω από στενές θέσεις παρκαρίσματος σε αστικές ζώνες, όπως εξηγεί ο Τίμο Μπερνσάιν, υπεύθυνος προγράμματος για το όχημα.

EO Smart Connecting Car 2 (2)

Η μέγιστη ταχύτητα του ανέρχεται στα 65 χλμ/ώρα και μια πλήρης φόρτιση των μπαταριών, του δίνει εμβέλεια 50-70 χιλιομέτρων. Για να γίνει η μετατροπή από ευθεία κίνηση σε πλαϊνή, χρειάζονται μόλις 4 δευτερόλεπτα. Βασικό του χαρακτηριστικό είναι επίσης η δυνατότητα να διπλώνεται, αποκτώντας μήκος μόλις 1,5 μέτρων, και “κόβοντας” 80 εκατοστά, με αποτέλεσμα να αποκτά περίπου το μήκος ενός ποδηλάτου. Σε ότι αφορά το βάρος του, αυτό ανέρχεται στα 750 κιλά.

EO Smart Connecting Car 2 (1)

Οι δημιουργοί του το προμοτάρουν ως “μικρό αμάξι για μεγάλες πόλεις” και το οραματίζονται ως διαμοιραζόμενο/δημόσιο μέσο μεταφοράς (car sharing). Η βασική ιδέα είναι πως όταν κάποιος χρειάζεται αυτοκίνητο θα πηγαίνει στον κοντινότερο σταθμό φόρτισης και θα επιλέγει το όχημα που θα είναι επαρκώς φορτισμένο για να καλυφθεί η επιθυμητή απόσταση.

EO Smart Connecting Car 2 (5)

Για δοκιμές έχουν προσκληθεί διάφορες αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες ωστόσο φαίνονται απρόθυμες να ασχοληθούν με κάτι που δεν έχουν κατασκευάσει οι ίδιες. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι ερευνητές εργάζονται πάνω στην ενσωμάτωση επιπλέον χαρακτηριστικών, όπως η αυτόνομη οδήγηση, με λειτουργίες αυτόματου πιλότου και αυτόματου παρκαρίσματος.

EO Smart Connecting Car 2 (6)

Η ομάδα των μηχανικών εργάζεται και σε ένα νέο project που το ονομάζει Platoon και επιτρέπει στα αυτοκίνητα να συνδέονται μεταξύ τους δημιουργώντας κάτι σαν τραίνο, να κινούνται και να παρκάρουν μόνα τους.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Genesis G80 EV Magma Concept

Στο περίπτερο της Genesis στην έκθεση του Πεκίνου βρίσκεται το G80 EV Magma Concept, με το πρωτότυπο να ξεχωρίζει από το νέο bodykit κατασκευασμένο...

Τέσσερα πρωτότυπα από την Nissan

Τα πρωτότυπα Epoch, Evo, Epic και Era παρουσίασε στην έκθεση του Πεκίνου η Nissan, πρωτότυπα που δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με την Dongfeng Motor. Πρόκειται...

Mazda EZ-6 και Arata concept

Στην έκθεση του Πεκίνου η Mazda παρουσίασε τη νέα γενιά του 6. Ονομάζεται EZ-6, αναπτύχθηκε από την κοινοπραξία Changan Mazda και θα είναι διαθέσιμο...

Italdesign Quintessenza Concept

Στην έκθεση του Πεκίνου η Italdesign παρουσίασε το Quintessenza Concept, ένα πρωτότυπο που όπως αναφέρει η εταιρία έχει δημιουργηθεί "ως η τέλεια ενσάρκωση της...