GP Μονακό 2015: Νίκη… εξ ουρανού για τον Rosberg!

Σχετικά άρθρα

[nextpage title=”Αγώνας” ]

GP MONTECARLO F1/2015

Μια πραγματικά αναπάντεχη νίκη κατάκτησε ο Nico Rosberg στο Grand Prix του Μονακό! Όλα έγιναν στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα, όταν ο Max Verstappen προκάλεσε την έξοδο του Αυτοκινήτου Ασφαλείας, οδηγώντας τη Mercedes στο να βάλει τον Lewis Hamilton στα pits για αλλαγή ελαστικών. Οι Sebastian Vettel και Rosberg δεν έκαναν το ίδιο, έτσι ο Πρωταθλητής έπεσε στην τρίτη θέση, χωρίς να μπορεί να προσπεράσει στη συνέχεια.

Αυτή ήταν η τρίτη συνεχόμενη νίκη για τον Rosberg στο Μονακό, δεύτερη φετινή του και η 10η στην καριέρα του. Στη δεύτερη θέση, λοιπόν, ο Vettel, με τον Hamilton να συμπληρώνει το βάθρο. Ακολούθησαν οι Daniil Kvyat, Daniel Ricciardo, Kimi Raikkonen, Sergio Perez, Jenson Button, Felipe Nasr και Carlos Sainz, ο οποίος συμπληρώνει τη βαθμολογούμενη 10άδα.

Η McLaren κατέκτησε τους πρώτους της φετινούς βαθμούς και η Mercedes ζήτησε δημοσίως συγνώμη στον Hamilton, καθώς παραδέχτηκε ότι ήταν μια κάκιστη απόφαση. Ας δούμε πώς κύλισαν οι 78 γύροι στο Πριγκιπάτο:

Οι καιρικές συνθήκες ήταν οι καλύτερες του 3ημέρου. Ήλιος με κάποια σύννεφα στον ουρανό και οι θερμοκρασίες στους 19°C και 36°C σε αέρα και οδόστρωμα, αντίστοιχα. Μετά από την ποινή του Sainz που θα ξεκινούσε από το pit lane, οι 10 πρώτοι οδηγοί ήταν στο grid: Hamilton, Rosberg, Vettel, Ricciardo, Kvyat, Raikkonen, Perez, Maldonado, Verstappen και Button, ενώ ο Alonso είχε βάλει την MP4-30 του στην 13η θέση.

xfvbdfs

Μόλις τα κόκκινα φώτα έσβησαν, ο Hamilton παρέμεινε χωρίς δυσκολία στην πρωτοπορία, ενώ πίσω του ήταν ο Rosberg, μπροστά από τον Vettel. Ο Kvyat, όμως, κατάφερε να προσπεράσει τον Ricciardo, ενώ επαφή υπήρξε μεταξύ των Alonso και Hulkenberg στην Mirabeau, από την οποία έσπασε η εμπρός πτέρυγα της VJM08, με την MP4-30 να φαίνεται πως δεν έχει πρόβλημα. Αλλαγή εμπρός πτέρυγας και για τον Massa, μετά την επαφή του με τον Maldonado.

Έτσι, μετά από τους 4 πρώτους γύρους, οι 10άδα ήταν: Hamilton, Rosberg, Vettel, Kvyat, Ricciardo, Raikkonen, Perez, Maldonado, Verstappen και ο 10ος Button, που είχε πίσω του τον Alonso. Ο Hamilton μπροστά ήταν φανερά ταχύτερος απ’ όλους, όμως πιο πίσω ο Maldonado δεν ήταν ικανοποιημένος με την E23, συνεπώς δεχόταν πίεση από τον Vestappen για την 8η θέση, τον οποίο και προσπέρασε στην Sainte Devote.

78789

Ο οδηγός της Lotus εγκατέλειψε στον 7ο γύρο -είχε πρόβλημα στο σύστημα brake by wire-, κάτι που έβαλε και τα δύο μονοθέσια της McLaren στην 10άδα. Ο Hamilton συνέχισε να είναι ταχύτερος, και η 10άδα με τις διαφορές ήταν με τη συμπλήρωση του 10ου γύρου: Hamilton, (3,1)Rosberg, (1,9)Vettel, (3,6)Kvyat, (2,2)Ricciardo, (1,8)Raikkonen, (2,2)Perez, (7,1)Vetstappen, (4,5)Button και (3,3)Alonso. Ο Ισπανός είχε αργότερο ρυθμό από τον team-mate του, όμως ήταν ο μοναδικός από τους 10 πρώτους που φορούσε την μαλακή γόμα.

Στους επόμενους γύρους, οι διαφορές των τριών πρώτων μειώθηκαν λίγο (ο Hamilton μιλούσε γι’ αυξημένες θερμοκρασίες στα φρένα του), όσο οι Bottas και Ericsson μπήκαν στα pits για την πρώτη τους αλλαγή. Ο Πρωταθλητής ανέβασε τον ρυθμό του, κάτι που δε συνέβη με τον Rosberg, γεγονός που έφερε τον Vettel στα 1,1 δευτερόλεπτα από τον συμπατριώτη του, στον 18ο γύρο, όταν ο Grosjean αντικατέστησε την πολύ μαλακή με τη μαλακή γόμα.

asdf

Στα pits και ο Nasr, κάτι που δε χρειαζόταν ο Raikkonen, μα ο «Iceman» έλεγε στην ενδοεπικοινωνία πως δεν μπορεί να φτάσει τον Ricciardo που ήταν μπροστά του. Τα φρένα του Hamilton ήταν σε καλύτερη κατάσταση στον 20ο γύρο -ο Βρετανός σημείωνε ακόμα  ένα ταχύτερο πέρασμα-, ενώ η γερμανική ομάδα είπε στον Rosberg πώς έπρεπε να μειώσει τη διαφορά του από τον team-mate του.

Η μοναδική μάχη που υπήρχε στον 25ο γύρο ήταν αυτή των Ericsson και Sainz, με τον οδηγό της Toro Rosso να είναι ταχύτερος και να θέλει την 14η θέση, ενώ ο Hulkenberg ακολουθούσε από κοντά. Τα ντουμπλαρίασμα χώρισαν για λίγο τους οδηγούς, αντιθέτως, όμως, έφεραν πιο κοντά τον Vettel στον Rosberg. Ο Hamilton είχε καταφέρει ν’ ανοίξει τη διαφορά στα 7,3 δευτερόλεπτα από τον Rosberg, την ώρα που ο Kvyat μπήκε στα pits, στον 29ο γύρο, τοποθετώντας τη μαλακή γόμα, όπως έκανε και ο Verstappen έναν γύρο μετά, με τον pit stop του να είναι καταστροφικό, καθώς υπήρξε πρόβλημα στον πίσω δεξί τροχό, κάτι που τον έριξε στην 13η θέση.

F1 - MONACO GRAND PRIX 2015

Αν και είχαμε φτάσει στον 32ο γύρο, ο Hamilton ήταν ικανοποιημένος με την κατάσταση των ελαστικών του, κάτι που ήταν φανερό πως ισχύει και για τον Raikkonen, διότι είχε καταφέρει να μειώσει τη διαφορά στο μισό δευτερόλεπτο από τον Ricciardo, κάτι που του έδινε το δικαίωμα ν’ ανοίγει το flap της πίσω αεροτομής, προκειμένου να πλησιάζει πιο εύκολα τον Αυστραλό.

Αλλαγή ελαστικών για τον Alonso (ο Ισπανός είχε πάρε ποινή 5 δευτερολέπτων stop & go για το συμβάν με τον Hulkenberg). Ο οδηγός της McLaren έβαλε φυσικά την πολύ μαλακή γόμα, εν αντιθέσει με τον Hulkenberg που είχε επιλέξει τη μαλακή γόμα σ’ εκείνο το σημείο. Τα πίσω ελαστικά του Button έφταναν στο τέλος τους, έτσι ο Βρετανός μπήκε στον 35ο γύρο, για να φορέσει τη μαλακή γόμα.

Jenson Button on track.

Το ίδιο έπραξαν οι Vettel και Ricciardo, λίγο πριν από τους Rosberg και Raikkonen, που μπήκαν έναν γύρο μετά. Και οι 4 οδηγοί είχαν πλέον τη μαλακή γόμα στα μονοθέσιά τους, μα το πιο σημαντικό ήταν το γεγονός πως ο Raikkonen είχε βρεθεί στην 5η θέση, μπροστά από τον Ricciardo. Έχοντας τη διαφορά με το μέρος του, ο Hamilton δεν ήθελε να ρισκάρει, έτσι μπήκε στον 38ο γύρο για τη δική του αλλαγή, με τη μαλακή γόμα να μπαίνει και στην W06 του. Τα χρονόμετρα βάλθηκε να σπάσει ο Hamilton, με το 1:18.6 που έγραψε στον 42ο γύρο, παίρνοντας 1,2 δευτερόλεπτα από τον team-mate του μέσα σε μόλις έναν γύρο!

Τα προβλήματα χτύπησαν και πάλι το μονοθέσιο του Alonso, ο οποίος έγινε η δεύτερη εγκατάλειψη του αγώνα, παρκάροντας την MP4-30 στην μικρό έξοδο διαφυγής της Sainte Devote, έχοντας πρόβλημα στο κιβώτιο, το οποίο επηρεάστηκε από τις αυξημένες θερμοκρασίες στα μηχανικά μέρη. Ο Hamilton είχε ανεβάσει τη διαφορά στα 10 δευτερόλεπτα, όσο ο Vettel παρέμενε 1,5 δευτερόλεπτο πίσω από τον Rosberg, χωρίς να δείχνει ότι είναι ικανός ν’ απειλήσει το «1-2» της Mercedes.

_W2Q1969

Ο Verstappen μπήκε για δεύτερη φορά στα pits, στον 48ο γύρο, ώστε να βάλει την πολύ μαλακή γόμα μέχρι το τέλος του αγώνα. Σε εξοικονόμηση καυσίμου έπρεπε να μπει ο Perez, γεγονός που ευνοούσε τον 9ο Button, ο οποίος πλησίαζε τον Μεξικανό. Τα ντουμπλαρίσματα έκαναν έξαλλο τον Raikkonen, ζητώντας σε έντονο ύφος τις μπλε σημαίες, λέγοντας στον ασύρματο:

Έλα τώρα, πού είναι οι μπλε σημαίες; Πρέπει να προσπαθώ γ@*****α για να τον προσπεράσω;

474615

Στα pits για δεύτερη φορά ο Bottas, πέφτοντας την 15η θέση, μπροστά από τον Massa, σ’ ένα πολύ δύσκολο απόγευμα για την Williams. O Vestappen είχε ανέβει στην 11η θέση και απειλούσε τον Grosjean, έχοντας πολύ πιο φρέσκα ελαστικά. Κοντά στον Kvyat βρισκόταν και ο Raikkonen, καθώς η διαφορά τους ήταν κάτω από 1,5 δευτερόλεπτα.

Σύγκρουση των Verstappen και Grosjean στα φρένα για την Sainte Devote στον 64ο γύρο. Αυτό έφερε το Αυτοκίνητο Ασφαλείας στην πίστα και οι περισσότεροι οδηγοί μπήκαν στα pits για να βάλουν φρέσκα ελαστικά. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο Hamilton -είχε χάσει το πλεονέκτημα των 21 δευτερολέπτων-, με αποτέλεσμα να βγει πίσω από τους Rosberg και Vettel, οι οποίοι δεν είχαν μπει μέσα. Μάλιστα, ο Hamilton βρέθηκε δίπλα από τον Vettel στην έξοδο από τα pits, αλλά ο οδηγός της Ferrari είχε καθαρά το πλεονέκτημα και ορθώς βρέθηκε στην 2η θέση.

GP MONTECARLO F1/2015

Ο Hamilton ζητούσε εξηγήσεις και τους λόγους για τους οποίους μπήκε στα pits από την πρώτη θέση. Η κίνηση αυτή έμοιαζε όντως πολύ κακή, καθώς ο Πρωταθλητής κατά πάσα πιθανότητα είχε χάσει μια πολύ εύκολη νίκη εξαιτίας της ομάδας του, η οποία έκανε λάθος υπολογισμούς.

Το Αυτοκίνητο Ασφαλείας έφυγε στο τέλος του 70ου γύρου, ωστόσο καμία θέση δεν άλλαξε άμεσα. Ο Hamilton πίεζε όσο μπορούσε τον Vettel, την ώρα που ο Rosberg άνοιγε τη διαφορά από τους δύο οδηγούς. Ο Ricciardo κατάφερε να περάσει τον Raikkonen στην Mirabeau, αλλά μεταξύ τους υπήρξε μικρή επαφή.

GP MONTECARLO F1/2015

Ο Αυστραλός δε σταμάτησε εκεί, αφού προσπέρασε και τον Kvyat στο τέλος της ευθεία μετά από το τούνελ, αφού ο Ρώσος του άνοιξε την πόρτα. Ο Hamilton έλεγε ότι είναι αδύνατο να προσπεράσει τον Vettel, ενώ μέσα σε όλα αυτά, ο Ricciardo είχε πλησιάσει τον Hamilton, στρίβοντας το κεφάλι του Βρετανούς προς τους καθρέφτες του.

Οι αγωνοδίκες αποφάσισαν πως δε θα δώσουν ποινή στον Ricciardo, αλλά ο Αυστραλός έδωσε τη θέση του πίσω στον Kvyat, μετά από προτροπή της Red Bull. H καρώ σημαία κυμάτισε χωρίς να συμβεί κάτι άλλο στους δρόμους του Πριγκιπάτου, και ο Rosberg πέρασε με άνεση πρώτος τη γραμμή του τερματισμού, ύστερα από τον «δώρο» της Mercedes.

F1MOC2015_JK1718181

Στη βαθμολογία των οδηγών, η διαφορά του Hamilton από τον Rosberg μειώθηκε στους 10 βαθμούς, ενώ ο Vettel έφτασε τους 98, παραμένοντας φυσικά στην 3η θέση. Στους 60 βαθμούς ο Raikkonen, με τις δύο Williams ν’ ακολουθούν, παρόλο είχαν ένα πολύ κακό αγώνα. Ο Ricciardo βρίσκεται πλέον 4 βαθμούς πίσω από τον Massa, στην 7η θέση, κάτι που οφείλεται στην ισχυρή ανταγωνιστικότητα της RB11 στο Monte Carlo.

Στους κατασκευαστές, η Mercedes απέχει 84 βαθμούς από τη δεύτερη Ferrari, αυξάνοντας για μία ακόμα φορά τη διαφορά. Η Williams, παρά το άσχημο απόγευμα, παραμένει στην τρίτη θέση, με τη Red Bull να είναι 29 βαθμούς πίσω από την ομάδα του Grove. Η Sauber δεν κουνήθηκε από την 5η θέση, ωστόσο η Force India κέρδισε δύο θέσεις σήμερα, προσπερνώντας της Lotus και Toro Rosso. Η «μεγάλη» είδηση αφορά τη McLaren, με τους 4 βαθμούς που πήρε στο Πριγκιπάτο, τους πρώτους για το 2015.

Nico Rosberg

Το επόμενο Grand Prix θα διεξαχθεί στις 5-7 Ιουνίου, στο Μόντρεαλ του Καναδά.

Ανανέωση: Ο Max Verstappen τιμωρήθηκε με ποινή 5 θέσεων στο grid του Καναδά για το περιστατικό με τον Grosjean, μαζί με δύο βαθμούς ποινής στη Super Licence.

[/nextpage]

[nextpage title=”Αποτελέσματα” ]

Θέση Οδηγός Ομάδα Διαφορά Βαθμοί
1 Nico Rosberg Mercedes 25
2 Sebastian Vettel Ferrari +4.4 18
3 Lewis Hamilton Mercedes +6.0 15
4 Daniil Kvyat Red Bull +11.9 12
5 Daniel Ricciardo Red Bull +13.6 10
6 Kimi Raikkonen Ferrari +14.3 8
7 Sergio Perez Force India +15.0 6
8 Jenson Button McLaren +16.0 4
9 Felipe Nasr Sauber +23.6 2
10 Carlos Sainz Toro Rosso +25.0 1
11 Nico Hulkenberg Force India +26.2
12 Romain Grosjean Lotus +28.4
13 Marcus Ericsson Sauber +31.1
14 Valtteri Bottas Williams +45.7
15 Felipe Massa Williams +1 γύρο
16 Roberto Merhi Manor +2 γύρους
17 Will Stevens Manor +2 γύρους
18 Max Verstappen Toro Rosso Εγκατέλειψε
19 Fernando Alonso McLaren Εγκατέλειψε
20 Pastor Maldonado Lotus Εγκατέλειψε

[/nextpage]

[nextpage title=”Βαθμολογίες” ]

[tabs slidertype=”top tabs” fx=”slide”] [tabcontainer] [tabtext]Βαθμολογία Οδηγών[/tabtext] [tabtext]Βαθμολογία Κατασκευαστών[/tabtext] [/tabcontainer] [tabcontent] [tab]

Θέση Οδηγός Βαθμοί
1 Lewis Hamilton 126
2 Nico Rosberg 116
3 Sebastian Vettel 98
4 Kimi Raikkonen 60
5 Valtteri Bottas 42
6 Felipe Massa 39
7 Daniel Ricciardo 35
8 Daniil Kvyat 17
9 Felipe Nasr 16
10 Romain Grosjean 16
11 Sergio Perez 11
12 Carlos Sainz 9
13 Nico Hulkenberg 6
14 Max Verstappen 6
15 Marcus Ericsson 5
16 Jenson Button 4
17 Fernando Alonso 0
18 Roberto Merhi 0
19 Will Stevens 0
20 Pastor Maldonado 0
21 Kevin Magnussen 0

 

[/tab] [tab]

Θέση Ομάδα Βαθμοί
1 Mercedes 242
2 Ferrari 158
3 Williams 81
4 Red Bull 52
5 Sauber 21
6 Force India 17
7 Lotus 16
8 Toro Rosso 15
9 McLaren 4
10 Manor 0

 

[/tab] [/tabcontent] [/tabs]

[/nextpage]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Τα ηλεκτρικά θα κοστίζουν λιγότερο από αυτά με κινητήρες εσωτ. καύσης το 2027, αλλά θα έχουν πολύ μεγαλύτερο κόστος επισκευής

Το κόστος κατασκευής των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μειώνεται ταχύτερα από ό,τι αναμένει η Ford και σύμφωνα με την πρόβλεψη της Gartner, μιας αμερικανικής εταιρείας τεχνολογικής...

Η Renault δεν θα προσφέρει μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα από το 2030

Στις αρχές του 2022 η Renault είχε ανακοινώσει πως έως το 2030 η εταιρία θα μεταμορφωθεί σε μια αμιγώς ηλεκτρική εταιρία για την αγορά...

Η κατήγορος του Christian Horner έκανε επίσημη καταγγελία στη FIA

Νέο κεφάλαιο στην υπόθεση Christian Horner, με την γυναίκα κατήγορο να έχει κάνει επίσημη καταγγελία για τη συμπεριφορά του στη FIA, ενώ ετοιμάζεται να...
Autoblog.gr