Περισσότερες λεπτομέρειες για το πως θα δουλέψουν τα πελατειακά μονοθέσια

Σχετικά άρθρα

P-20150524-00636_News

Μια πρόταση που συνεχώς κερδίζει έδαφος στο strategy group και απ’ ότι φαίνεται βρισκόμαστε πολύ κοντά στην εισαγωγή της, είναι τα πελατειακά μονοθέσια. Μέχρι τώρα ξέραμε πως οι μεγάλες ομάδες/κατασκευαστές (Mercedes, Ferrari, Red Bull, McLaren) θα προσφέρουν αυτοκίνητα σε όσες από τις μικρότερες ομάδες το επιθυμούν, με τις δεύτερες να αποποιούνται πλέον το ρόλο του κατασκευαστή μονοθεσίου, απολύοντας κόσμο και πουλώντας εργοστάσια, προσομοιωτές, CFD υπολογιστές και αεροδυναμικές σήραγγες.

Και κάπως έτσι θα έρθει η μείωση του κόστους, αφού η αγορά δυο πλήρως λειτουργικών μονοθεσίων θα είναι φιξαρισμένη στα 50 εκατομμύρια δολάρια, κατιτί λιγότερο απ’ όσα είναι τα χρήματα που παίρνουν οι Sauber, Manor, Lotus, Toro Rosso από τη μοιρασιά των εσόδων της Formula 1. Ποιο είναι όμως το “θετικό” σε αυτή την περίπτωση; Το γεγονός πως οποιαδήποτε έσοδα πάνω από τα 50$ εκατομμύρια, από οδηγούς ή χορηγούς, θα διατηρούνται από τον πελάτη, εξασφαλίζοντας ότι θα έχει κερδοφορία. Με λίγα λόγια, η F1 κοιτάει να ευχαριστήσει τους κατασκευαστές και παράλληλα να φέρει στο άθλημα επενδυτές και όχι ανταγωνισμό.

Τα μονοθέσια που θα πωλούνται θα είναι είναι βήμα πιο πίσω σε εξέλιξη από εκείνα της μητρικής ομάδας, η οποία θα έχει τον πλήρη έλεγχό τους, καθώς ο πελάτης θα οφείλει να τα παραδώσει μετά από έναν αγώνα και δεν θα μπορεί να τα ξαναδεί μέχρι την Τετάρτη πριν από το επόμενο Grand Prix. Σε ό,τι αφορά τις αναβαθμίσεις, οι πελάτες θα παίρνουν τέτοιες, αφού πρώτα θα έχει τελειώσει με αυτές η μητρική ομάδα. Για παράδειγμα, εάν η μητρική αποφασίσει να αλλάξει μια εμπρός πτέρυγα, καθώς εισήγαγε κάποια άλλη νέων προδιαγραφών, τότε η παλιά έκδοση θα παραδοθεί στον πελάτη.

Τέλος, θα υπάρξει ένας ακόμη κανονισμός, σύμφωνα με τον οποίο θα μπορεί να υπάρχει μόνο ένας πελάτης για κάθε μητρική ομάδα, έτσι ώστε να αποφευχθεί σενάριο κατά το οποίο θα σπεύσουν όλοι να υπογράψουν με την Mercedes, για παράδειγμα. Προσωπικά, συνεχίζω να βλέπω την συγκεκριμένη ιδέα ως τον εντελώς λάθος δρόμο για να κινηθεί η Formula 1 και θα ελπίζω μέχρι τέλους να μην πάρει το πράσινο φως.

ΠηγήAutosport

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

GP Κίνας 2024: Άπιαστος Verstappen

Για έναν ακόμα ακόμα θαυμάσαμε το μεγαλείο της Red Bull και του Max Verstappen και ταυτόχρονα διασκεδάσαμε με τις μάχες για τις πίσω θέσεις. Ούτε...