1697794747346225370

Όπως ήδη ξέρουμε, το νέο Astra είναι έως και 200 κιλά ελαφρύτερο από το μοντέλο που αντικαθιστά και η Opel έδωσε για πρώτη φορά πληροφορίες που εξηγούν πώς και από πού χάθηκε αυτό το βάρος.

Τα μεγαλύτερα οφέλη, προέρχονται από τη νέα αρχιτεκτονική αφού το αμάξωμα και το πλαίσιο, είναι 77 κιλά ελαφρύτερα! 50 κιλά επιπλέον χάθηκαν χάρη στη χρήση ελαφριών εξαρτημάτων στην ανάρτηση αλλά και από την απόφαση της Γερμανικής εταιρίας να μην χρησιμοποιήσει panels στο πάτωμα του αυτοκινήτου.

Opel-Astra-297387(1)
Κλικ για μεγέθυνση

Δίαιτα όμως δεν έγινε μόνο εκεί. Η νέα εξάτμιση, ζυγίζει 4.5 κιλά λιγότερα από την προηγούμενη, οι ζάντες και τα ελαστικά 11.5 κιλά λιγότερα και το νέο, πιο compact σύστημα πέδησης, βελτιώνει το φρενάρισμα παρά το γεγονός ότι ζυγίζει 10 κιλά λιγότερα. Ίδιο είναι το όφελος από το αλουμινένιο block του υπερτροφοδοτούμενου 1400άρη EcoTec αλλά και από τα κιβώτια ταχυτήτων. Τέλος, η Opel μας πληροφορεί ότι τα εμπρός και πίσω καθίσματα του Astra, ζυγίζουν επίσης 10 κιλά λιγότερα σε σύγκριση με τα προηγούμενα.

[learn_more caption=”Δελτίο Τύπου”]

Ελαφρύ, ελαφρύτερο – το Νέο Opel Astra

  • Πεντάθυρο μοντέλο έως 200 kg ελαφρύτερο χάρη στη φιλοσοφία ελαφρού βάρους
  • Το κάθε εξάρτημα διαμορφωμένο με γνώμονα τη μέγιστη απόδοση
  • Αλουμινένιοι κινητήρες και φιλοσοφία εσωτερικού εξοικονομούν περισσότερο βάρος
  • Ευφυής αρχιτεκτονική για αυξημένη ευρυχωρία με πιο λεπτό κέλυφος αμαξώματος

Ελαφρύτερο, πιο οικονομικό και συμπαγές και παράλληλα πιο ευρύχωρο εσωτερικά – ό,τι έχει σχέση με το νέο Opel Astra υποστηρίζει την αρχή της μέγιστης απόδοσης. Όλα τα εξαρτήματα και τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά υπηρετούν αυτό το κριτήριο με αποτέλεσμα μία ευφυή διάταξη χώρων à la Astra. Η επόμενη γενιά του συμπαγούς bestseller που κάνει πρεμιέρα στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης (17 – 27 Σεπτεμβρίου) βασίζεται σε μία νέα δομή ελαφρού βάρους, με αισθητά πιο λεπτό αμάξωμα και χρησιμοποιεί ισχυρούς, βελτιστοποιημένου  βάρους αλουμινένιους κινητήρες με μειωμένες εκπομπές CO2. Όπως ήδη είπαμε το νέο Astra είναι μέχρι 200 kg ελαφρύτερο από τον προκάτοχό του.

Συνεπής σχεδίαση ελαφρού βάρους: Η νέα αρχιτεκτονική οχήματος

Το οραματικό Monza Concept που παρουσιάστηκε στο 2013 IAA ήταν το πρότυπο μοντέλο για την ενδέκατη γενιά του συμπαγούς μοντέλου της Opel. Κάθε εξάρτημα του πρωτοτύπου υποδηλώνει τη δέσμευση στην απόδοση. Το νέο Astra ήδη υλοποιεί με συνέπεια αυτό το όραμα: ανάλογα με το μοντέλο και το επίπεδο εξοπλισμού, είναι μέχρι 200 – αλλά σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον 120 – kg ελαφρύτερο από τον προκάτοχό του. Η νέα, μελετημένη, λεπτότερη αρχιτεκτονική παίζει αποφασιστικό ρόλο στη μείωση βάρους: το κέλυφος αμαξώματος (body-in-white) και η δομή μόνο είναι πάνω από 20% ελαφρύτερα, μείωση από 357 στα 280 kg. Επιπλέον  50 kg εξοικονομήθηκαν από το σχεδιασμό των εξαρτημάτων του πλαισίου: ατσάλια υψηλής και υπερυψηλής αντοχής, πιο συμπαγή υποπλαίσια καθώς και μετατροπές στην εμπρός και πίσω ανάρτηση συνέβαλαν στο τελικό αποτέλεσμα. Τέλος, οι μηχανικοί αποφάσισαν να μην χρησιμοποιήσουν ποδιές πλήρους κάλυψης πατώματος προκειμένου να βελτιστοποιήσουν περαιτέρω την αεροδυναμική του πλαισίου και των στοιχείων του συστήματος μετάδοσης, με διπλό πλεονέκτημα: χαμηλότερο βάρος και μειωμένο κόστος παραγωγής που διαμορφώνει πιο ελκυστικές  τιμές για τους πελάτες.

Περαιτέρω μέτρα βελτιστοποίησης διαστάσεων και βάρους περιλαμβάνουν μικρότερους εμπρός και πίσω προβόλους και μέχρι 25% ελαφρύτερο σύστημα εξαγωγής που εξοικονομεί περίπου 4,5 kg μόνο από αυτό το εξάρτημα. Οι μικρότερες ζάντες και ελαστικά ζυγίζουν μέχρι 11,5 kg λιγότερο. Το ίδιο ισχύει και για τα φρένα: η μείωση βάρους ενέχει μικρότερες απαιτήσεις από το σύστημα κατά την επιβράδυνση, με αποτέλεσμα την υιοθέτηση μιας πιο συμπαγούς σχεδίασης που εξοικονομεί 10 kg – και προσφέρει βελτιωμένες επιδόσεις στο φρενάρισμα.

Μείωση βάρους: Η συμβολή των κινητήρων

Συμβολή στην απόδοση έχουν και οι κινητήρες νέας γενιάς. Αυτοί ξεχωρίζουν χάρη στην συμπαγή και υπέρ αποδοτική τους σχεδίαση: για παράδειγμα, ο νέος 1.4 ECOTEC Direct Injection Turbo που κάνει την πρεμιέρα του στο Astra ζυγίζει πολύ λιγότερο από εφάμιλλες μονάδες. Μόνο το αλουμινένιο μπλοκ του κινητήρα είναι δέκα κιλά ελαφρύτερο από το μπλοκ του προκατόχου του από χυτοσίδηρο. Χάρη στη συμπαγή τους σχεδίαση, υπερσύγχρονα κιβώτια νέας γενιάς συμβάλλουν στη μείωση βάρους.

Το μειωμένο βάρος μεταφράζεται επίσης σε αισθητά μεγαλύτερη ευελιξία. Το νέο Astra είναι πιο απολαυστικό στην οδήγηση από ποτέ – σε συνδυασμό με μειωμένα επίπεδα κατανάλωσης και εκπομπών CO2. Το νέο μοντέλο με κινητήρα 1.0 Turbo και Easytronic 3.0 είναι από τα οικονομικότερα και καθαρότερα βενζινοκίνητα της κατηγορίας του. Ο τρικύλινδρος κινητήρας 77 kW/105 hp μειώνει την κατανάλωση στο μικτό κύκλο στα 4,2 lit , 100 km και τις εκπομπές CO2 σε 96 g/km.

Στο εσωτερικό εφαρμόστηκε επίσης ένα πρόγραμμα μείωσης βάρους. Παράδειγμα τα καθίσματα: μετά από πέντε χρόνια διεξοδικής δουλειάς η ομάδα εξέλιξης παρουσίασε καθίσματα πιο λειτουργικά και άνετα, με λιγότερες απαιτήσεις χώρου και βάρος μικρότερο από ποτέ. Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιήθηκαν προηγμένες μέθοδοι υπολογισμού διάταξης χώρων, ενώ ελαφρύτεροι αφροί πολυουρεθάνης, και ατσάλια υπερυψηλής αντοχής είναι ενσωματωμένα κάτω από την ανθεκτική ταπετσαρία των καθισμάτων. Τα εμπρός και πίσω καθίσματα του νέου Astra είναι συνολικά περίπου δέκα κιλά ελαφρύτερα από του προηγούμενου μοντέλου.

Ευφυής διάταξη χώρων: Ελαφρύτερο, πιο συμπαγές αλλά πιο ευρύχωρο

Η νέα γενιά Astra όχι μόνο διαθέτει πιο προηγμένη και αθλητική εμφάνιση αλλά είναι και πιο συμπαγής. Με συνολικό μήκος 4,37 m, το πεντάθυρο hatchback είναι σχεδόν πέντε εκατοστά μικρότερο από τον προκάτοχό του, το ύψος του είναι 1.48 m – 2,5 cm μικρότερο, ενώ το πλάτος του έχει μειωθεί κατά 0,5 cm στα 1,81 m. Αυτές οι διαστάσεις έχουν επίσης θετική επίδραση στο βάρος του οχήματος. Παράλληλα, το εσωτερικό είναι πιο ευρύχωρο. Μαζί με τα νέας σχεδίασης, ελαφρύτερα και πιο συμπαγή καθίσματα, οι πίσω επιβάτες ωφελούνται τώρα από τα +35 mm στην περιοχή των ποδιών. Η τιμή αυτή φέρνει το πεντάθυρο μοντέλο στην πρώτη θέση συγκριτικά με τον ανταγωνισμό. Η απόσταση ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη σειρά καθισμάτων έχει αυξηθεί κατά 1,5 cm, αναβαθμίζοντας σημαντικά την άνεση στο ταξίδι και την αίσθηση χώρου. Το ίδιο ισχύει και για την ελευθερία κινήσεων του πάνω μέρους του σώματος για τους εμπρός και πίσω επιβάτες. Ειδικά σε ό,τι αφορά την περιοχή των ποδιών, το νέο Astra θέτει πρότυπα στην κατηγορία του: ο οδηγός έχει 2,2 cm περισσότερο χώρο από πριν. Επομένως, το νέο Astra τετραγωνίζει με επιτυχία τον κύκλο: είναι ελαφρύτερο και πιο συμπαγές ενώ ταυτόχρονα προσφέρει περισσότερους χώρους και ανέσεις από πριν.

[/learn_more]