Fernando Alonso

Είναι ένας από τους καλύτερους και ταχύτερους οδηγούς που υπάρχουν στο grid· για κάποιους ο καλύτερος. Ωστόσο, ο Fernando Alonso δεν απέδωσε αυτά που έχει δείξει τις περασμένες σεζόν. Προφανώς και δεν περιμέναμε από τον Ισπανό να μάχεται για βάθρα με ένα τόσο κακό ανταγωνιστικά μονοθέσιο, ωστόσο η προσωπική του απόδοση σαν οδηγός σίγουρα δεν εντυπωσίασε στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Η βαθμολογία μαρτυρά ένα μέρος της εικόνας αυτής, καθώς ο Ferni έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής 11 βαθμούς, έναντι 16 του Jenson Button, αν και σίγουρα θα είχε κατακτήσει περισσότερους χωρίς τα προβλήματα αξιοπιστίας. Ακόμα κι έτσι, όμως, ο δις Παγκόσμιος Πρωταθλητής δεν είναι ικανοποιημένος από τον εαυτό του και παραδέχεται πως θα πρέπει να παρουσιαστεί καλύτερος το 2016.

Έκανα μερικούς καλούς γύρους εδώ κι εκεί. Θυμάμαι στο Q2 της Ιαπωνίας. Νομίζω ότι ο αγώνας στο Austin ήταν καλός σε δύσκολες συνθήκες, ένιωθα άνετα με το μονοθέσιο και μπορούσα να πιέσω. Όταν τρέχεις μπροστά κι έχεις περισσότερα κίνητρα, τότε αυτό σίγουρα βοηθάει. Αλλά, ας πούμε ότι κάνω οικονομία δυνάμεων για την επόμενη χρονιά, ώστε να τρέξω σε πλήρη ταχύτητα.

Fernando Alonso

Ο 34χρονος πιστεύει ότι η ομάδα του αντιμετώπισε παρόμοιες δυσκολίες με αυτές των Ferrari και Renault πέρυσι, ωστόσο βλέπει πως τα πράγματα κύλισαν καλύτερη φέτος γι’ αυτούς, μια γνώμη με την οποία δε συμφωνούν όλοι.

Ξέρω ότι ήταν μια δύσκολη και απογοητευτική σεζόν για εμάς, επειδή οι προσδοκίες ήταν πολύ υψηλές. Αλλά, το 2014, η Ferrari και η Renault είχαν τα ίδια προβλήματα με αυτά της Honda. Έτσι, μόνο η Mercedes τα έκανε όλα σωστά την πρώτη χρονιά. Η δική μας χρονιά είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με τα νούμερα των Ferrari και Renault το 2014. Αν καταφέρουμε να έχουμε έναν φυσιολογικό χειμώνα με κανονική πρόοδο, την επόμενη χρονιά μπορούμε να βελτιωθούμε περισσότερο από τον καθένα.

Η αντιγραφή είναι πάντα μέσα στο παιχνίδι και ο Alonso έχει πει πως πρέπει να αντιγράψουν κάποια πράγματα για να κερδίσουν σημαντικό χρόνο. Τώρα επισημαίνει πως, για να βρεθούν μπροστά από τη Mercedes, δεν πρέπει να αντιγράφουν τις λύσεις των Γερμανών, διότι έτσι ποτέ δεν πρόκειται να φτάσουν στην κορυφή.

Η διαφορετική προσέγγιση της Honda μπορεί να είναι μια αδυναμία ή μια συνταγή επιτυχίας· πιστεύω πως ισχύει το δεύτερο. Αν αντιγράψεις τη Mercedes, θα είσαι κοντά στη Mercedes, αλλά δε θα γίνει ποτέ καλύτερος. Έτσι, είναι καλύτερα να έχεις μια άλλη κουλτούρα, με μια διαφορετική πειθαρχία κι ένα διαφορετικό εργασιακό ήθος.

Ήταν μια δύσκολη χρονιά, επειδή κάποιες από τις διαδικασίες μας ήταν πιο αργές απ’ ό,τι θα μπορούσε, αλλά κάποιες από τις ιδέες ήταν μοναδικές. Έτσι, αν τις κάνουμε να δουλέψουν, θα είναι δύσκολο για τους άλλους να τις αντιγράψουν.

El Nano

Οι δικαιολογίες για το 2016 δεν υπάρχουν, όμως πάντα παραμονεύει το ενδεχόμενο να μην δούμε τη βελτίωση που περιμένουν στο Woking. Ο «El Nano» λέει πως θα μείνει έκπληκτος από η ανταγωνιστικότητα της MP4-31 δεν είναι υψηλή από την αρχή, αλλά δε θα απογοητευτεί, διότι θα πάρουν ένα καλό μάθημα για το 2017.

Θα είναι δυσάρεστα νέα, επειδή νομίζω ότι έχουμε μεγάλες ελπίδες για τη νέα χρονιά. Πραγματικά εμπιστεύομαι την ομάδα και πιστεύω ότι έχουμε ταλαντούχους ανθρώπους, αλλά και πόρους, δουλεύοντας σωστά. Αν έχουμε ένα κακό μονοθέσιο στις πρώτες δοκιμές, θα εκπλαγώ. Αλλά, δε νομίζω ότι θα είναι πρόβλημα, διότι θα είναι μια ακόμα χρόνια εκμάθησης και προετοιμασίας για το 2017. Ωστόσο, θα εκπλαγώ αν δεν είμαστε πολύ ανταγωνιστικοί από το ξεκίνημα, διότι τώρα έχουμε τα πάντα.