Οι κλοπές αυτοκινήτων παρουσιάζουν μείωση σχεδόν σε όλες τις χώρες ενώ σε κάποιες, όπως στη Γαλλία, έχουν μειωθεί σε πρωτόγνωρα επίπεδα για τα τελευταία 50 χρόνια. Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι γλυτώσαμε από τη μάστιγα αυτή. Οι κλέφτες χρησιμοποιούν πλέον νέες τεχνικές για να “βάλουν στο χέρι” το αυτοκίνητό σου και ας δούμε μερικά κόλπα για να είσαι σίγουρος πως αύριο θα βρεις το αυτοκίνητό σου εκεί που το πάρκαρες σήμερα το βράδυ.

1Κλείδωσε!

2Remote_central_locking

Αυτό μπορεί να σου φαίνεται γελοίο αλλά θα μείνεις έκπληκτος αν μάθεις το ποσοστό των ανθρώπων εκείνων που ξεχνούν να κλειδώσουν το αυτοκίνητό τους. Τα ηλεκτρονικά συστήματα κλειδώματος από απόσταση είναι εν μέρει υπεύθυνα, γιατί δεν μπορείς να είσαι πάντα 100% σίγουρος ότι κλείδωσες το αυτοκίνητο. Βεβαιώσου πως είδες τα “αλάρμ” να ανάβουν και σε περίπτωση που έχεις αμφιβολία, δοκίμασε και την πόρτα.

3Συναγερμός

4car alarm

Η τεχνολογία των αντικλεπτικών συστημάτων αυτοκινήτου εξελίσσεται συνεχώς και αναγκάζει τους κλέφτες να αλλάζουν τακτική. Καλό θα ήταν να τοποθετήσεις συναγερμό στο αυτοκίνητο σου και αν έχεις κάποιο παλιό αντικλεπτικό σύστημα, ίσως θα ήταν καλύτερο να το αλλάξεις με ένα νέο.

5Παλιές λύσεις

6mpastouni

Μην διστάσεις να χρησιμοποιήσεις παλαιότερες μηχανικές μεθόδους. Οι κλέφτες των αυτοκινήτων είναι από τη φύση τους φυγόπονοι και ψάχνουν τις εύκολες λύσεις. Το λεγόμενο “μπαστούνι” που κλειδώνει το τιμόνι ή που συνδέει το τιμόνι με το φρένο μπορεί να μην σταματήσουν τον κλέφτη αλλά θα τον καθυστερήσουν, αυξάνοντας τις πιθανότητες να τον δει κάποιος.

7Κάμερα

8car thief

Ένας έμπειρος ληστής μπορεί να κλέψει το αυτοκίνητό σου και να φύγει όχι μέσα σε 30 δευτερόλεπτα, αλλά σε μόλις 10 δευτερόλεπτα! Ένα σύστημα παρακολούθησης αυξάνει τις πιθανότητες εκείνες, αν κάποιος σου κλέψει αυτοκίνητο, να το βρεις, μιας και οι κάμερες θα έχουν καταγράψει τα πρόσωπα των κλεφτών.

9Kλείδωμα

10car lock

Με τα περιστατικά εκείνα που οι ληστές αρπάζουν το αυτοκίνητο, ενώ ο οδηγός βρίσκεται μέσα σε αυτό, να αυξάνονται, καλό θα ήταν να ενεργοποιήσεις στο όχημά σου το σύστημα αυτόματου κλειδώματος.

11Παρκάρισμα

12porshce thief

Δώσε μεγάλη σημασία στο μέρος που θα παρκάρεις το αυτοκίνητο σου. Εάν είναι δυνατόν, επέλεξε ένα δρόμο καλά φωτισμένο ή με κίνηση, κοντά σε μαγαζιά ή καφετέριες. Ο κλέφτης θέλει την ησυχία του για να κάνει τη δουλειά του. Επιπλέον, εάν είσαι σε πάρκινγκ, μην επιλέξεις τις απομακρυσμένες θέσεις.

Τι κάνεις όμως στις περιπτώσεις εκείνες που είναι αδύνατον να παρκάρεις σε ένα κεντρικό σημείο και αναγκάζεσαι να το αφήσεις σε κάποιο απομονωμένο σημείο; Το καλύτερο που έχεις να κάνεις, είναι να στρέψεις τους τροχούς προς το πεζοδρόμιο, να σβήσεις και αφήσεις σχέση στο κιβώτιο. Κατ’ αυτό τον τρόπο είναι πιο δύσκολο να στο πάρουν.

13Γκαράζ

14car thief

Ένα αυτοκίνητο που βρίσκεται παρκαρισμένο σε γκαράζ διατρέχει 40% μικρότερο κίνδυνο να κλαπεί ή να παραβιαστεί. Εάν έχεις γκαράζ, φρόντισε πάντα να το βάζεις μέσα. Άλλωστε αφού το έχεις, γιατί να μην το χρησιμοποιείς;

15Σπίτι

16Thief

Αν δεν έχεις γκαράζ, μπορείς τουλάχιστον να το παρκάρεις μπροστά στο σπίτι σου. Εάν υπάρχει η δυνατότητα, τοποθέτησε κάποιο αντικείμενο που να εμποδίζει την έξοδο ή την μετακίνηση του, ή ακόμη καλύτερα τοποθέτησε φώτα με αισθητήρες κίνησης.

17Χρόνος

18Nissan GT-R Wheel Thief

Στην καθημερινή σου ζωή καλό είναι να μην δίνεις ενδείξεις σχετικά με την ώρα που θα επιστρέψεις στο παρκαρισμένο αυτοκίνητό σου.

19Αντικείμενα

20car-rental-varna

Το ξέρω, πως το ξέρεις, αλλά πολλές φορές σου έχει τύχει να βλέπεις μέσα σε αυτοκίνητα κάποιο ξεχασμένο GPS, ένα σακάκι, μια τσάντα. Τα αντικείμενα αυτά προσελκύουν τους κλέφτες. Κρύψε όλα όσα φαίνονται, ακόμη κι εάν δεν είναι αξίας, όπως ένα CD ή ένα παλτό, μιας και αυτά μπορεί και να έχουν αξία για τον κλέφτη. Καλό θα ήταν, να μην τα κρύβεις αφού έχεις παρκάρει γιατί μπορεί να σε παρακολουθούν. Το πιο απλό θα ήταν να αφήσεις τα αντικείμενα αξίας στο σπίτι.

Επίσης ένα καλώδιο για GPS, ένας φορτιστής smartphone και διάφορα άλλα καλώδια, αποτελούν ενδείξεις ότι μπορεί να υπάρχουν ηλεκτρονικά είδη στο αυτοκίνητο. Η περιέργεια είναι έμφυτη στον άνθρωπο και δεν θέλεις να προκαλέσεις κανέναν. Ακόμη κι εάν δεν έχεις αφήσει τίποτα μέσα, ένα τζάμι του αυτοκινήτου σου θα έχει σπάσει.

21Ταυτότητα

22car thief

Οι απάτες σε βάρος ατόμων με χρήση της ταυτότητάς τους ή άλλων εγγράφων αυξάνεται συνέχεια. Γι’ αυτό το λόγο βεβαιώσουν ότι δεν έχεις αφήσει εκτεθειμένα προσωπικά έγγραφα μέσα στο αυτοκίνητο.

23Κλειδιά

24Bugatti Veyron Keys

Τι και να έχεις τον καλύτερο συναγερμό; Αυτός δεν θα σε χρησιμεύσει σε τίποτα εάν σου κλέψουν τα κλειδιά του αυτοκινήτου σου. Βεβαιώσου ότι δεν το έχεις σε κοινή θέα όταν είσαι στο γραφείο, στο σπίτι ή στο καφέ. Το να το αφήνεις επίσης στο τραπεζάκι δίπλα στην πόρτα δεν είναι και η καλύτερη ιδέα.

Καλή ιδέα δεν είναι και αυτή το να το έχεις στο υπνοδωμάτιό σου. Ένας κλέφτης που βρίσκεται σε απόγνωση μπορεί να σε απειλήσει εάν δεν βρίσκει αυτό που ψάχνει και να χάσεις το αυτοκίνητό σου, είναι προτιμότερο από το να πάθουν κάτι τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Το αυτοκίνητο μπορείς να το αντικαταστήσεις, την οικογένειά σου όμως όχι.

25Κινητήρας

26start_stop_button_system_engine

Μην αφήνεις τον κινητήρα του αυτοκινήτου σου ανοικτό, όταν π.χ πηγαίνεις στο περίπτερο. Επίσης μην βάζεις μπροστά και μετά βγαίνεις έξω για να καθαρίσεις τα τζάμια από τον πάγο ή το χιόνι. Μπορεί κάποιος να σε παρακολουθεί και έτσι τον βάζεις σε πειρασμό.

27Καταλύτης

28katalitis

Η άνοδος των τιμών των μετάλλων έχει οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των κλοπών των καταλυτών. Τα SUV και τα crossovers κινδυνεύουν περισσότερο καθώς το ύψος του οχήματος επιτρέπει την πρόσβαση στο κάτω μέρος του αυτοκινήτου. Ένα αντικλεπτικό σύστημα θα βοηθούσε να προστατέψεις τον καταλύτη σου.

29Άσχημο αυτοκίνητο

30pontiac-aztek-front-three-quarters-beach

Εάν έχεις δοκιμάσει όλα τα παραπάνω και εξακολουθείς να πέφτεις θύμα κλοπής, ή εάν θέλεις να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, τότε επέλεξε κάποιο μοντέλο που δεν είναι δημοφιλές και το οποίο ακόμα κι ένας κλέφτης θα προτιμούσε “να πεθάνει” από το να το κλέψει. Όσο παράξενη μπορεί να σου φαίνεται η ιδέα αυτή, έχει λογική. Πολλά αυτοκίνητα, ιδιαίτερα τα πολυτελή και τα δημοφιλή κλέβονται πολλές φορές κατά παραγγελία. Εάν δεν υπάρχει όμως ζήτηση, δεν διατρέχεις και κίνδυνο να σου κλέψουν το αυτοκίνητο.