Πώς να κρατήσεις τους δρόμους καθαρούς από το χιόνι; Με αλάτι, αλλά όχι όπως το ξέρουμε

Σχετικά άρθρα

Snow_hits_road__rai_160216a

Μπορεί να ακούγεται ιδιαίτερα έξυπνη και τεχνολογικά προηγμένη η ιδέα τοποθέτησης ενδοδαπέδιας θέρμανσης στους δρόμους, αλλά κακά τα ψέμματα, είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα τόσο από πλευράς τοποθέτησης, όσο κυρίως από την απαίτηση τεραστίων ποσοτήτων ενέργειας.

Ποια θα ήταν η λύση, ώστε οι αρχές να μην δαπανούν τόσο πολύ χρόνο και χρήμα για να κρατήσουν τους δρόμους καθαρούς και κατάλληλους για οδήγηση; Η απάντηση είναι το αλάτι, αλλά όχι όπως το ξέρουμε.

Μέχρι σήμερα διάφορα οχήματα ρίχνουν αλάτι συνήθως πριν χιονίσει ή και μετά, ενώ μηχανήματα περνούν ανά τακτά διαστήματα ώστε να κρατούν τους δρόμους ανοιχτούς. Όμως, ερευνητές ενός ιδιωτικού πανεπιστήμιο στην Κωνσταντινούπολη είχαν μια ιδιαίτερα λαμπρή ιδέα, καθώς σκέφτηκαν το αλάτι να τοποθετείται κατά την κατασκευή του δρόμου.

Μετά από δοκιμή διαφορετικών λύσεων, η “συνταγή” που κατέληξαν οι Τούρκοι επιστήμονες ήταν στην χρήση καλιούχου μυρμηκικού αλατιού, HCO2K (salt potassium formate) και ενός πολυμερούς απώθησης νερού, που ονομάζεται στυρενίο-βουταδιένιο-στυρενίο. Αυτό, όταν προστέθηκε στην πίσσα, έλιωσε με επιτυχία τους πάγους μέχρι δύο μήνες σε εργαστηριακές συνθήκες.

Οι ερευνητές λένε ότι στον πραγματικό κόσμο, θα διαρκέσει περισσότερο καθώς η φυσική φθορά της επιφάνειας του δρόμου θα επιτρέπει νέα, φρέσκα ​​στρώματα της ουσίας να έρχονται συνεχώς στην επιφάνεια. Το μόνο μειονέκτημα αυτής της μεθόδου έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα αυτοκίνητα θα είναι συνεχώς εκτεθειμένα σε αυτή την “αλμυρή” ουσία, μειώνοντας τη διάρκεια ζωής των ελαστικών.

Γιατί δε το είχε σκεφτεί κανείς τόσα χρόνια;;

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Τα ευρωπαϊκά λιμάνια γεμίζουν με απούλητα αυτοκίνητα

Χιλιάδες αυτοκίνητα είναι σήμερα σταθμευμένα σε πολλά ευρωπαϊκά λιμάνια, πολλά από τα οποία προέρχονται από την Κίνα. Αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν μισθώσει μεγάλες εκτάσεις σε...

Δες μια Pagani Utopia να διασχίζει έναν πλημμυρισμένο δρόμο στο Ντουμπάι

Μια από τις χειρότερες κακοκαιρίες των τελευταίων ετών "χτύπησε" τις περασμένες ημέρες τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με το Ντουμπάι να μετατρέπεται σε μία απέραντη...