First Nissan GT-R NISMO in the UK 1

Η Nissan έχει μεγαλεπήβολα σχέδια σε ότι αφορά τα αυτόνομα αυτοκίνητα, ετοιμάζοντας 10 αυτόνομα μοντέλα έως το 2020, με τα GT-R και 370Z να μην αποτελούν εξαίρεση. Η Nissan, μέσω του Richard Candler, επικεφαλής του τμήματος Προηγμένης Στρατηγικής Προϊόντων δήλωσε πως η εταιρία του θα μπορούσε να κάνει την αυτόνομη τεχνολογία ώστε στο GT-R και στα άλλα sports cars της, να έχουν περισσότερες δυνατότητες και βελτιωμένες επιδόσεις, ενώ θα προσφέρει ειδικό “track mode”, ώστε σε πίστες όπως το Nürburgring, το αυτόνομο GT-R να προσφέρει επιδόσεις παρόμοιες ενός οδηγού αγώνων κατευθυνόμενου από υπολογιστή. Όπως δήλωσε:

Το GT-R Nismo έχει κάνει χρόνο 7 λεπτών και 8 δευτερολέπτων στο Nürburgring με οδηγό τον Michael Krumm. Θα μπορούσες εσύ να επιλέξεις την ρύθμιση Michael Krumm, να πατήσεις το Go και να αφήσεις το αυτοκίνητο να σημειώσει έναν γύρο στην πράσινη κόλαση, στον ίδιο χρόνο που πέτυχε ο Krumm. Κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα μπορούσαν ποτέ να επιτύχουν, γίνεται ξαφνικά πολύ προσιτό.

Συνέχισε λέγοντας πως η αυτόνομη λειτουργία δεν θα σκοτώσει την οδηγική απόλαυση, μιας και ξεκαθάρισε πως αυτή θα προσφέρει μια διαδραστική προσέγγιση για την οδήγηση και, σε κάθε περίπτωση, ο οδηγός θα είναι σε θέση να αναλάβει τον έλεγχο ανά πάσα στιγμή:

Δεν προσπαθούμε να κάνουμε αυτοκίνητα που θα σας μεταφέρουν από το ένα μέρος στο άλλο. Ο οδηγός θα επιλέξει πότε το αυτόνομο σύστημα θα μπαίνει σε λειτουργία και πότε όχι. Όλα τα συστήματά μας έχουν κατασκευαστεί έχοντας τον οδηγό στο μυαλό μας, και με τον οδηγό πάντα στον έλεγχο.

Οι δηλώσεις του υψηλόβαθμου στελέχους της Nissan συμπληρώνουν αυτές του Carlos Ghosn που είχε πει ότι “θέλει να κάνει ένα αυτόνομο αυτοκίνητο ώστε να αποφασίζει ο οδηγός για το πότε θέλει να οδηγήσει”. Ποιος ξέρει… ίσως στο απώτερο μέλλον, να δηλώσει κάποιο στέλεχος ότι θέλει αυτόνομο sports car με track mode για να αποφασίσει ο οδηγός πότε θέλει να είναι πιο αργός από έναν υπολογιστή…