Πετρέλαιο: Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία “παγώνουν” την παραγωγή

Σχετικά άρθρα

oil

Οι υπουργοί Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, της Ρωσίας, του Κατάρ και της Βενεζουέλας, συναντήθηκαν χθες, “μυστικά” στο Κατάρ όπου και συμφώνησαν στο πάγωμα της παραγωγής πετρελαίου στα επίπεδα του Ιανουαρίου, στην προσπάθεια τους να περιορίσουν την ξέφρενη πτώση της τιμής του μαύρου χρυσού.

Το “πάγωμα” της παραγωγής σε επίπεδα Ιανουαρίου, θα είναι «επαρκές», ανέφερε ο υπουργός της Σ. Αραβίας Ali Al-Naimi μετά τη συνομιλία του με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας Alexander Novak, και συμπλήρωσε πως η χώρα του εξακολουθεί να επιθυμεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση των πελατών της. Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση με στόχο να σταθεροποιηθεί η τιμή πετρελαίου, που έχει χάσει τα 2/3 της αξίας του από το καλοκαίρι του 2014.

Σημειώνεται ωστόσο πως οι υπουργοί αποφάσισαν το πάγωμα και όχι την περικοπή της παραγωγής, τουλάχιστον προς το παρόν. Η Βενεζουέλα άσκησε έντονες πιέσεις στους εξαγωγούς πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, να πραγματοποιήσουν συνάντηση προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για την εξισορρόπηση της αγοράς. Προηγουμένως η Σ. Αραβία επέμενε ότι δεν θα μειώσει την παραγωγή εκτός και αν και τα υπόλοιπε μέλη του ΟΠΕΚ αποφασίσουν σε παρόμοια μείωση από άλλα κράτη εκτός ΟΠΕΚ – όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες – καθώς φοβάται ότι υπάρχει κίνδυνος απώλειας του μεριδίου που έχει στην αγορά.

Η κρίσιμη συνάντηση έρχεται λίγες ώρες αφού το Ιράν εξήγαγε πετρέλαιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια, κι ενώ η τιμή του βαρελιού κυμαίνεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 ετών, καταστρέφοντας τους προϋπολογισμούς πετρελαιοπαραγωγών κρατών από τη Μέση Ανατολή έως την Αφρική και τη Νότια Αμερική. Η αξία του πετρελαίου έχει «κατρακυλήσει» πάνω από 70% από τον Ιούνιο του 2014. Πριν από λίγες ημέρες η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προειδοποίησε ότι οι προοπτικές αύξησης της τιμής στο επόμενο διάστημα είναι πενιχρές, καθότι η «ψαλίδα» μεταξύ της υπερβολικής παραγωγής και της ζήτησης θα είναι μεγαλύτερη από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Σύμφωνα με την Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, η Σ. Αραβία παρήγαγε 10,2 εκατ. βαρέλι τη μέρα μέσα στον Ιανουάριο, κάτω από τα 10,5 εκατ. του Ιουνίου. Η Ρωσία παρήγαγε σχεδόν 10,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως την αντίστοιχη περίοδο. Το Κατάρ θα συντονίσει τις ενέργειες για το «πάγωμα» της παραγωγής.

Το τελευταίο διάστημα είχαν γίνει προσπάθειες τόσο από τη Ρωσία όσο και από τη Βενεζουέλα για μείωση της παραγωγής ωστόσο δεν υπήρχαν σημάδια ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ, και κυρίως η Σαουδική Αραβία θα δεχόταν κάτι τέτοιο. Μεγάλη ήταν η έκπληξη των αναλυτών από την απόφαση των πετρελαιοπαραγωγών, καθώς δεν περίμεναν να υπάρξει συγκεκριμένο αποτέλεσμα από τη σημερινή συνάντηση.

«Η χαμηλή τιμή πετρελαίου δεν έχει επίδραση στην οικονομία της Σαουδικής Αραβίας» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Ali al-Naimi, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι η ζήτηση για το πετρέλαιο αυξάνεται.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση υπήρξε μικρό «άλμα» στις τιμές πετρελαίου, ωστόσο, όχι θεαματικό, γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά για το κατά πόσο η απόφαση «παγώματος» κι όχι μείωσης της παραγωγής θα είναι αρκετή για να ανακόψει την πτωτική πορεία του «μαύρου χρυσού». Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, το αργό πετρέλαιο κατέγραψε άνοδο 2,5% στα 30,18 δολ. το βαρέλι, ενώ νωρίτερα τα κέρδη του είχαν αυξηθεί έως και 5%. Την ώρα που γράφονται αυτές οι τιμές η τιμή του αργού ανέρχεται στα 29,04 δολάρια, ενώ αυτή του brent στα 32,18 δολάρια.

Goldman Sachs: Οι τιμές του πετρελαίου δεν έχουν άλλο περιθώριο να πέσουν σημαντικά

Οι ασταθείς τιμές του πετρελαίου είναι ένα σημάδι ότι το αργό δεν έχει ακόμη μεγάλο περιθώριο να υποχωρήσει, σύμφωνα με την Goldman Sachs. Η αγορά πετρελαίου είναι προς το παρόν χωρίς τάση, με μεγάλες διακυμάνσεις μεταξύ των 20 και των 40 δολαρίων το βαρέλι, εξηγούν οι αναλυτές. Σύμφωνα με τη Goldman Sachs αναμένεται μεγάλη ακόμη αστάθεια για τις τιμές του πετρελαίου:

Οι αγορές μακροπρόθεσμα πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν υψηλή μεταβλητότητα. Η άποψή μας για την αγορά πετρελαίου η οποία χαρακτηρίζεται από αυξημένη μεταβλητότητα μεταξύ 20 και 40 δολαρίων το βαρέλι, δείχνει ότι οι περισσότερες από τις αρνητικές επιπτώσεις από τη μείωση των τιμών του αργού είναι πιθανών πίσω μας σε αυτή τη φάση. Το προφανές είναι ότι οι τιμές του πετρελαίου δεν έχουν άλλο περιθώριο να πέσουν σημαντικά.

Δεν πείθει η συμφωνία

Στην πρώτη, ύστερα από 15 χρόνια, συμφωνία μεταξύ χωρών εντός και εκτός ΟΠΕΚ προχώρησαν χθες οι δύο σημαντικότερες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες στον κόσμο, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, αποφασίζοντας να «παγώσουν» την παραγωγή «μαύρου χρυσού», ύστερα από ενάμιση χρόνο συνεχούς πτώσης των τιμών του. Βασική προϋπόθεση όμως είναι η συμμετοχή και των άλλων πετρελαιοπαραγωγικών χωρών, ενώ μέχρι στιγμής έχουν εξασφαλίσει τη συναίνεση μόνον της Βενεζουέλας και του Κατάρ, γεγονός που φαίνεται να απογοήτευσε την αγορά. Η τιμή του Brent εκτινάχθηκε άμεσα στα 35,5 δολάρια το βαρέλι όσο βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση των πετρελαιοπαραγωγών στην Ντόχα, για να υποχωρήσει, όμως, σύντομα στα 32,79 δολάρια το βαρέλι, όταν έγινε γνωστό ότι δεν θα συμμετάσχει το Ιράν, πέμπτη σε παραγωγή χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ.

«Αν το Ιράν και το Ιράκ δεν συμμετάσχουν, η συμφωνία δεν έχει ιδιαίτερη αξία, ενώ είναι αμφίβολο και κατά πόσον θα τηρηθεί», σχολίασε σχετικά ο Γιουτζίν Βάινμπεργκ, αναλυτής της αγοράς εμπορευμάτων στην Commerzbank της Φρανκφούρτης. Οι επαφές με το Ιράν, πάντως, όπως και με το Ιράκ, αναμένεται να συνεχισθούν σήμερα στην Τεχεράνη, σύμφωνα με δήλωση του Εουλόχιο ντελ Πίνο, υπουργού Πετρελαίου της Βενεζουέλας, της χώρας που έχει πληγεί στον μέγιστο βαθμό από την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου. Φαίνεται, πάντως, απίθανο να πεισθεί η Τεχεράνη, καθώς έχει επανειλημμένως εκφράσει την πρόθεσή της να αυξήσει την παραγωγή ιρανικού πετρελαίου. Ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Μπιζάν Ζανγκανέχ επανέλαβε χθες την άρνηση της χώρας του να «παγώσει» την παραγωγή της, τονίζοντας ότι δεν σκοπεύει να εκχωρήσει το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά. Όπως άλλωστε σχολίασε στο Reuters πηγή προσκείμενη στο κέντρο λήψης αποφάσεων του Ιράν, «η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική για όσες χώρες παράγουν σε υψηλά επίπεδα τα τελευταία χρόνια».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Αλί αλ Ναϊμί χαρακτήρισε επαρκές μέτρο το πάγωμα της παραγωγής και εξέφρασε την ελπίδα πως θα προσχωρήσουν στη συμφωνία και άλλες χώρες. Η Σαουδική Αραβία, ηγέτιδα δύναμη του ΟΠΕΚ, καθ’ υπαγόρευση της οποίας το διεθνές καρτέλ πετρελαίου αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή τον Νοέμβριο του 2014, οδηγώντας τις τιμές σε ελεύθερη πτώση, έχει αυξήσει την παραγωγή τούς τελευταίους μήνες, επικαλούμενη την ανάγκη να διασφαλίσει το μερίδιο αγοράς της. Την ίδια στιγμή η παραγωγή του Ιράν κυμαίνεται περίπου σε 1 εκατ. βαρέλια – κάτω από τις δυνατότητες της χώρας και κάτω από τα προ των κυρώσεων επίπεδα. Το Reuters επικαλείται πηγές που δεν κατονομάζει, αλλά τονίζει ότι δεν είναι ιρανικές και όμως υπεραμύνονται του δικαιώματος της Τεχεράνης σε μια εξαίρεση, επισημαίνοντας ότι «επιστρέφει στην αγορά και πρέπει να της δοθεί ειδική ευκαιρία».

Σε ό,τι αφορά το Ιράκ, του οποίου ο πετρελαϊκός κλάδος έχει πληγεί από τον μακροχρόνιο εμφύλιο και την έλλειψη επενδύσεων, αυξάνει διαρκώς την παραγωγή του, που τον Ιανουάριο έφτασε στα 4,35 εκατ. βαρέλια την ημέρα, και, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, θα την αυξήσει περαιτέρω. Σύμφωνα, πάντως, με το Bloomberg, δεν έχει εξίσου αδιάλλακτη στάση με την Τεχεράνη, καθώς αξιωματούχοι του εξέφρασαν την προθυμία της χώρας να «παγώσει» ή ακόμη και να μειώσει την παραγωγή αν προσχωρήσουν και άλλες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες στη χθεσινή συμφωνία.

Υπάρχει, πάντως, προηγούμενο εξαίρεσης ορισμένων χωρών από συμφωνίες μείωσης της παραγωγής. Την τελευταία φορά που υπήρξε συνεννόηση μεταξύ χωρών εντός και εκτός ΟΠΕΚ για να αντιμετωπισθεί η πτώση των τιμών του πετρελαίου, το Ριάντ συμφώνησε να επιτραπεί στην Τεχεράνη να ορίσει την παραγωγή της σε υψηλότερα επίπεδα από πριν.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Ένα Lucid Air κάηκε ολοσχερώς μετά από πρόσκρουση σε στύλο στη Βαρσοβία

Το περιστατικό συνέβη στη διασταύρωση των οδών Aleja Niepodległosci και Antoniego Madalinskiego στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, το πρωί της 19ης Απριλίου, όπου πληροφορίες από...

Τα ευρωπαϊκά λιμάνια γεμίζουν με απούλητα αυτοκίνητα

Χιλιάδες αυτοκίνητα είναι σήμερα σταθμευμένα σε πολλά ευρωπαϊκά λιμάνια, πολλά από τα οποία προέρχονται από την Κίνα. Αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν μισθώσει μεγάλες εκτάσεις σε...