Αναλυτές υπολογίζουν το σημείο καμπής για τα υβριδικά στο 2035

Σχετικά άρθρα

plug-in-hybrid

Σύμφωνα με αυτά που ακούμε σχεδόν καθημερινά από κατασκευαστές και “ειδικούς” και τα νέα μοντέλα που βλέπουμε να παρουσιάζονται, η βιομηχανία έχει σε μεγάλο βαθμό καταλήξει ότι τα υβριδικά, plug-in υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι το μέλλον. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει κάποια στιγμή που οι πωλήσεις αυτών των αυτοκινήτων, θα ξεπεράσουν τις πωλήσεις αυτών που θεωρούμε σήμερα “συμβατικά”. Το πότε ακριβώς θα γίνει αυτό, εξαρτάται από κάποια πράγματα, μεταξύ των οποίων η τιμή των ηλεκρικών –μερικώς ή πλήρως- αυτοκινήτων και η αυτονομία που προσφέρουν.

Σύμφωνα με την Lux.Research δύο είναι τα “μαγικά” νούμερα. Όσον αφορά στην τιμή των αυτοκινήτων, αυτή πρέπει να πέσει στα $35.000 για να γίνουν mainstream. Όμως δεν αρκεί αυτό. Πρέπει και η αυτονομία τους να ξεπεράσει τα 300 χιλιόμετρα. Όταν γίνουν αυτά τα δύο, η πλειοψηφία του κόσμου θα αρχίσει να θεωρεί τα plug-in υβριδικά ως νέα “συμβατικά” και οι πωλήσεις τους θα ξεπεράσουν αυτές των μη-υβριδικών και μη-ηλεκτρικών. Βέβαια, σύμφωνα με την Lux.Research, αυτό δεν πρόκειται να γίνει πριν το 2035-2040. Προσωπικά, βρίσκω την χρονολογία ρεαλιστική. Αρκεί να σκεφτείς ότι το 2015, οι πωλήσεις νέων ελαφριών οχημάτων στις Η.Π.Α. έφτασαν τα 17.4 εκατομμύρια και τα plug-in υβριδικά, ήταν στα 110.000! Υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα και πρέπει να προχωρήσει η τεχνολογία.

Προς το παρόν, μία από τις χώρες που αγκάλιασε τα ηλεκτρικά οχήματα, βρίσκεται σε μία περίεργη θέση. Η Νορβηγία, φαίνεται πως αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους δρόμους της. Βλέπεις, τα κίνητρα που παρείχε στους πολίτες της για αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ήταν σημαντικά. Έκαναν την τιμή τους να μειώνεται δραστικά –πολλές φορές ακόμα και κάτω από αυτή “συμβατικών” οχημάτων- ενώ απαλλάσσονταν από διόδια, κυκλοφορούσαν στις λεωφορειολωρίδες και απολάμβαναν ελεύθερο πάρκινγκ σε συγκεκριμένες πόλεις. Τώρα, η Νορβηγία σκέφτεται να καταργήσει κάποια προνόμια. Ίσως τα ηλεκτρικά να πληρώνουν διόδια, ίσως να υπόκεινται σε τοπικούς φόρους, ίσως να μην έχουν το δικαίωμα να κυκλοφορούν σε λωρίδες λεωφορείων και να μην παρκάρουν δωρεάν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα αφαιρεθούν οι επιδοτήσεις στην αγορά και οι φοροελαφρύνσεις. Όλα τα υπόλοιπα, “παίζουν”.

Η Γερμανία από την άλλη, σκέφτεται να βάλει τους κατασκευαστές στο “παιχνίδι” των επιδοτήσεων. Η Γερμανική κυβέρνηση, σκέφτεται να πριμοδοτήσει την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων με προνόμια συνολικής αξίας έως και €5.000! Αυτό είναι φυσιολογικό. Πολλές χώρες το κάνουν. Αυτό που έχει ενδιαφέρον όμως, είναι ότι προσπαθεί να “φορτώσει” το 40% των 1.3 δισεκατομμυρίων ευρώ που υπολογίζεται πως κοστίζει το πρόγραμμα, στους κατασκευαστές! Αν καταφέρει να το κάνει αυτό, θα είναι μία παγκόσμια πρώτη.

ΠηγήLux.Research

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Ένα Lucid Air κάηκε ολοσχερώς μετά από πρόσκρουση σε στύλο στη Βαρσοβία

Το περιστατικό συνέβη στη διασταύρωση των οδών Aleja Niepodległosci και Antoniego Madalinskiego στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, το πρωί της 19ης Απριλίου, όπου πληροφορίες από...