Ανάκληση 1,3 εκατ. αυτοκινήτων στην Ιαπωνία λόγω Takata

Σχετικά άρθρα

AR-160339955

Μετά από πιέσεις της Αμερικάνικης κυβέρνησης, η Takata αναγκάστηκε να κηρύξει ακόμη περισσότερους αερόσακους της ακατάλληλους, φτάνοντας περίπου στα 100 εκατομμύρια παγκοσμίως, με το ιαπωνικό υπουργείο μεταφορών να διατάζει την περαιτέρω ανάκληση. Κι έτσι, ένα νέο μεγάλο κύμα ανακλήσεων ξεκίνησε σήμερα, Πέμπτη 30 Ιουνίου στην Ιαπωνία. Αυτή επηρεάζει 1,3 εκατομμύρια οχήματα της τοπικής αγοράς, και φαίνεται πως θα επηρεάσει επιπλέον 1 εκατ. εκτός Ιαπωνίας.

Αναλυτικότερα, η Mazda σχεδιάζει την ανάκληση 1,57 εκατομμυρίων οχημάτων παγκοσμίως, εκ των οποίων τα 490.000 στην αγορά της Ιαπωνίας. Τα μοντέλα που επηρεάζονται είναι τα Mazda2/Demio και RX-8, για τους πλευρικούς αερόσακους, και το Bongo για τον αερόσακο του οδηγού.

Η Mitsubishi ανακοίνωσε ότι ανακαλεί 520.000 αυτοκίνητα, ενώ θα ανακαλέσει σύντομα 92.000 Delica που έχουν κυκλοφορήσει εκτός Ιαπωνίας. Με το Pajero και το Delicia να χρίζουν αλλαγής του αερόσακου οδηγού, και τα eK Wagon, eK Sport, Pajero Mini και Toppo να χρειάζονται αλλαγή στους πλευρικούς αερόσακους, κάτι που επηρεάζει και τα αυτοκίνητα που πωλούνται με τα σήματα της Nissan. Τέλος, η Fuji Heavy Industries, η μητρική εταιρία της Subaru, ανακαλεί 290.000 Legacy στην Ιαπωνία, για την αντικατάσταση των πλευρικών αερόσακων. Στις ιαπωνικές εταιρίες έρχονται να προστεθεί η Mercedes, που ανακαλεί στην Ιαπωνία 93.000 οχήματα, καθώς και η Volvo, μέσω της θυγατρικής της UD Trucks με την ανάκληση 47.000 οχημάτων.

Να θυμίσω ότι η γόμωση του αερόσακου δύναται να εκραγεί μετά από εκτεταμένη έκθεση σε θερμό περιβάλλον και τέτοια συμβάντα ευθύνονται για 150 τραυματισμούς και 14 θανάτους, κυρίως στις ΗΠΑ. Με το σκάνδαλο να έχει όπως φαίνεται κι άλλα επεισόδια, οι κατασκευαστές παγκοσμίως ετοιμάζονται για τη μαζικότερη ανάκληση που έχει γίνει στα χρονικά της αυτοκίνησης, και τη Takata να προσπαθεί να βρει χρηματοδότηση για να ανταπεξέλθει στα όλο και αυξανόμενα έξοδα, που εκτός από τα κόστη αντικατάστασης, περιλαμβάνουν και πολλά δικαστικά έξοδα.

Στις σχετικές ειδήσεις, η NHTSA στις Η.Π.Α ανακοίνωσε την ανάκληση 313.000 Honda Civic, Accord, CR-V, Odyssey, Pilot, Acura TL και Acura CL παραγωγής 2001-2003, λόγω των αερόσακων της Takata, με την αμερικάνικη υπηρεσία να δηλώνει πως υπάρχουν 50% πιθανότητες οι αερόσακοι των συγκεκριμένων αυτοκινήτων να εκραγούν.

ΠηγήReuters

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Γερμανία: Κόπηκαν οι επιδοτήσεις, μειώθηκαν οι πωλήσεις των ηλεκτρικών

Ο απότομος τερματισμός των κρατικών επιδοτήσεων είχε ως αποτέλεσμα οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων να μειωθούν κατά 14,1% στη Γερμανία το πρώτο τρίμηνο του έτους,...

Suzuki: Παραγωγή 30 εκατομμυρίων αυτοκινήτων στην Ινδία

Η Suzuki ανακοίνωσε ότι η συσσωρευμένη παραγωγή αυτοκινήτων ξεπέρασε τις 30 εκατομμύρια μονάδες στην Ινδία στο τέλος Μαρτίου. Η Ινδία γίνεται η δεύτερη χώρα -μετά...