Πόσο νευρικά οδηγούν οι Αμερικάνοι;

Σχετικά άρθρα

Driver

Τέσσερις στους πέντε οδηγούς παραδέχονται ότι οδηγούν νευρικά, επιθετικά και ξεσπούν την οργή τους στον δρόμο. Αυτά τα νούμερα είναι αποτέλεσμα μιας νέας έρευνας του AAA σχετικά με την επιθετικότητα των οδηγών στους αμερικάνικους δρόμους. Στην έρευνα ρωτήθηκαν 2.700 οδηγοί και των δύο φύλων, από 16 χρονών και πάνω. Τα στοιχεία της είναι τρομαχτικά, μιας και πάνω από τους μισούς οδηγούς στις Η.Π.Α ή περίπου 104 εκατομμύρια οδηγοί αν προτιμάς, οδηγούν εσκεμμένα επιθετικά και πολύ κοντά στο προπορευόμενο όχημα ή έχουν κλείσει το δρόμο σε άλλο όχημα.

Το ότι η συμπεριφορά μιας μερίδας οδηγών αλλάζει όταν πιάνουν το τιμόνι και γίνονται περισσότερο επιθετικοί είναι γνωστό, αλλά τα νούμερα μόνο για μειοψηφία δεν κάνουν λόγο. Το 47% (95 εκατομμύρια) των οδηγών, φωνάζουν στους άλλους οδηγούς, ενώ παρόμοιο ποσοστό 45% (91 εκατομμύρια), κορνάρουν θυμωμένοι. Το θετικό είναι πως τα νούμερα για ακραίες συμπεριφορές όπως εμβολισμός άλλου οχήματος ή έξοδος από το όχημα με σκοπό την χειροδικία είναι χαμηλά. Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, μόνο το 4% (7,6 εκατομμύρια) των οδηγών έρχονται αντιμέτωποι με άλλους οδηγούς και το 3% (5,7 εκατομμύρια) έχουν εμβολίσει άλλο όχημα επίτηδες.

Η μελέτη έκανε ένα βήμα παραπάνω και δεν στάθηκε απλά στην συμπεριφορά των οδηγών αλλά ανέλυσε και άλλα δεδομένα. Έτσι το φύλο, η ηλικία αλλά και γεωγραφικά στοιχεία είναι σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την κακή συμπεριφορά. Ένας άντρας μεταξύ 18 και 39 ετών είναι πιο πιθανό να παρουσιάσει άσχημη και επιθετική συμπεριφορά πίσω από το τιμόνι. Όπως επίσης και οι οδηγοί στις βορειοανατολικές Η.Π.Α εμφανίζονται στην έρευνα να φωνάζουν να χειρονομούν και να κορνάρουν περισσότερο σε σύγκριση με τις άλλες περιοχές της χώρας.

Πως όμως μπορούμε να αποφύγουμε έναν εκνευρισμένο οδηγό; Ο Jurek Grabowski, διευθυντής του AAA για την έρευνα πάνω στην οδική ασφάλεια λέει:

Μη το θεωρήσετε προσωπικό. Η απερίσκεπτη οδήγηση, η κυκλοφοριακή συμφόρηση, το στρες και το άγχος της καθημερινότητας μπορούν να μετατρέψουν ένα ασήμαντο γεγονός σε ξέσπασμα στην οδήγηση.

Αν κάποιος σας εμποδίσει απλά πάρτε μια βαθιά ανάσα και φύγετε.

Για να αποφύγουμε καταστάσεις στην οδήγηση που μπορούν να οδηγήσουν σε διαπληκτισμό και καυγά πρέπει να προσέχουμε στην οδήγηση να μη κλείνουμε το δρόμο σε άλλους οδηγούς και να μην τους αναγκάζουμε να αλλάζουν λωρίδα κυκλοφορίας, αλλά ακόμα και αν αυτό συμβεί, να αποφεύγουμε την οπτική επαφή με τον άλλο οδηγό, να μη χειρονομούμε και να κρατάμε πάντα αποστάσεις από τα άλλα οχήματα. Αν τώρα τα πράγματα πάνε στραβά, συνετό θα είναι να καλέσουμε την τροχαία.

Σε επίσημη δήλωση του ο διευθυντής οδικής ασφάλειας του AAA, Jake Nelson είπε,

Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν οδηγοί που έχουν νεύρα πίσω από το τιμόνι, αλλά δεν πρέπει να αφήσουμε τα συναισθήματα εκείνης της στιγμής να μας οδηγήσουν σε καταστροφικές καταστάσεις. Δεν ξέρουμε ποτέ τι μπορεί να κάνει ο άλλος οδηγός πάνω στα νεύρα του, γι’αυτό πρέπει να αποφεύγουμε να κλιμακώνουμε την ένταση. Παραμείνετε ψύχραιμοι και επικεντρωθείτε στο να φτάσετε ασφαλείς στον προορισμό σας.

Σίγουρα για εμάς εδώ στην Ελλάδα τα νούμερα αυτά δεν φαντάζουν και τόσο μεγάλα όπως επίσης οι καταστάσεις νευρικής οδήγησης και επιθετικής συμπεριφοράς με τις οποίες είμαστε δυστυχώς εξοικειωμένοι. Παρακάτω ακολουθούν κάποια βίντεο με καταστάσεις νευρικής και επιθετικής οδήγησης που σε κάποια από αυτά η κατάληξη δεν ήταν καλή. Τα συμπεράσματα δικά σου.

ΠηγήΑΑΑ

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Τα ευρωπαϊκά λιμάνια γεμίζουν με απούλητα αυτοκίνητα

Χιλιάδες αυτοκίνητα είναι σήμερα σταθμευμένα σε πολλά ευρωπαϊκά λιμάνια, πολλά από τα οποία προέρχονται από την Κίνα. Αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν μισθώσει μεγάλες εκτάσεις σε...

Δες μια Pagani Utopia να διασχίζει έναν πλημμυρισμένο δρόμο στο Ντουμπάι

Μια από τις χειρότερες κακοκαιρίες των τελευταίων ετών "χτύπησε" τις περασμένες ημέρες τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με το Ντουμπάι να μετατρέπεται σε μία απέραντη...

Υποχώρησαν κατά 5,2% οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη τον Μάρτιο

Μειωμένες κατά 5,2% ήταν οι πωλήσεις νέων επιβατικών αυτοκινήτων στην ΕΕ τον Μάρτιο. Συγκεκριμένα πουλήθηκαν 1.031.875 νέα αυτοκίνητα έναντι 1.089.017 τον Μάρτιο του 2022,...