drc10

Η έκθεση του Παρισιού συνεχίζεται στη Γαλλική πρωτεύουσα με ένα σωρό ηλεκτρικά αυτοκίνητα, πρωτότυπα ή παραγωγής, να δείχνουν την κατεύθυνση που έχει επιλέξει συλλογικά η βιομηχανία αυτοκινήτου. Μία κατεύθυνση που θα μπορούσε να πει κανείς ότι τους υποδείχθηκε από τους νομοθέτες όλου του κόσμου αλλά αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία στην προκειμένη περίπτωση. Αυτό που έχει σημασία και θα έπρεπε να μας απασχολεί, είναι το δελτίο τύπου που εξέδωσε η Amnesty International μία ημέρα πριν ανοίξει τις πύλες της η έκθεση με τίτλο και που συνδέει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με την παιδική εργασία!

Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, οι κατασκευαστές οφείλουν να ενημερώσουν τους καταναλωτές για τις ενέργειες που κάνουν ώστε η παιδική εργασία να μείνει έξω από τις αλυσίδες εφοδιασμού τους. Αναφέρει μάλιστα ότι η General Motors, η Renault-Nissan και η Tesla δεν έχουν αποκαλύψει τι κάνουν ώστε να εξασφαλίσουν ότι το κοβάλτιο που εξορύσσεται από παιδιά ηλικίας έως και 7 χρονών στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, δεν χρησιμοποιείται στις μπαταρίες τους!

Το κοβάλτιο είναι ένα εκ των βασικών “συστατικών” μίας μπαταρίας ιόντων-λιθίου όπως αυτές που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρικά/υβριδικά αυτοκίνητα και περίπου το 50% της παγκόσμιας παραγωγής κοβαλτίου, προέρχεται από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και σύμφωνα με στοιχεία, το 20% αυτού, εξορύσσεται με τα χέρια. Κάπου εδώ “μπαίνει” η Διεθνής Αμνηστία που τον Ιανουάριο δημοσίευσε την “This is What We Die For” αναφορά της, στην οποία λέει ότι τόσο ενήλικες όσο και μικρά παιδιά, δουλεύουν σε απαίσιες συνθήκες σε μικρά ορυχεία με σοβαρό κίνδυνο θανάσιμου ατυχήματος και εμφάνισης ασθενειών των πνευμόνων. Η τελευταία έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας “δείχνει” 5 εταιρίες που συνδέονται με 2 προμηθευτές. Η LG Chem παρέχει τις μπαταρίες του Chevrolet Volt, των Renault Twizy και ZOE καθώς και των αναβαθμίσεων του Tesla Roadster ενώ στα BMW i3, i8 και Fiat 500e χρησιμοποιούνται μπαταρίες της Samsung SDI. Υπάρχει όμως κίνδυνος και για άλλες εταιρίες, όπως η Daimler, η Volkswagen και η Κινέζικη BYD να χρησιμοποιούν κοβάλτιο που προέρχεται από ορυχεία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, όπου παιδιά και ενήλικες δουλεύουν σε μη-ασφαλείς συνθήκες.

Να σημειωθεί ότι από τις εταιρίες που “εμπλέκει” η Διεθνής Αμνηστία, η BMW και η FCA έδωσαν αναλυτικές απαντήσεις για το πώς προσπαθούν να ελέγξουν την προέλευση του κοβαλτίου στις μπαταρίες των αυτοκινήτων τους, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι οι απαντήσεις τους ήταν ικανοποιητικές. Όπως και να έχει, ήταν καλύτερες από τις απαντήσεις που δεν έδωσαν η General Motors και η Tesla ενώ η Renault-Nissan ενημέρωσε την Διεθνή Αμνηστία ότι θα απαντήσει “το συντομότερο δυνατό”…

Το θέμα είναι ότι ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) έχει οδηγίες για τις εταιρίες που χρησιμοποιούν κοβάλτιο που προέρχεται από περιοχές υψηλού κινδύνου. Οι εταιρίες αυτές πρέπει να ενημερώνουν για τα χυτήρια και διυλιστήρια τους αλλά και να κρίνουν την επάρκεια των μέτρων που λαμβάνουν αυτά για την εκμετάλλευση και τα ανθρώπινα δικαιώματα. “Καμία από τις εταιρίες που αναφέρονται παραπάνω δεν μπορούν να δείξουν ότι πληρούν αυτό το κριτήριο για το κοβάλτιο” αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία.

 • Stavros_Tsi

  Γιατί το κόστος για να βομβαρδίσεις την Συρία (και την κάθε Συρία) είναι πολύ “μικρότερο” καθώς “αγωνίζεσαι” κατά της τρομοκρατίας η οποία πουλάει καλύτερα στους ψηφοφόρους σου απ’ότι το να καταλύσεις τέτοιου είδους καθεστώτα που εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη ύπαρξη.

  • JohnnyXP64

   Eno to kostos ton batation gia ta kinita k ta smartphones pou ginonte me 1$ tin imera stin kina px apo apple den mas enoxlisan edo on toso kairo.

   Oso gia ta orixia des ti kanei i intel gia auto.
   http://www.intel.com/content/www/us/en/corporate-responsibility/conflict-free-minerals.html

  • Stavros_Tsi

   Όχι συμφωνώ μαζί σου, όλα μας ενοχλούν απλά το άρθρο στάθηκε αφορμή ;)
   Μπράβο στην intel μακάρι να ήταν κριτήριο για όλες τις εταιρίες!

   Πολλές φορές το μυαλό μας ως καταναλωτές δεν πάει παραπέρα από την τιμή του αγαθού και αυτό εκμεταλλεύονται οι περισσότεροι.
   Απλά αν υπήρχε επέμβαση της διεθνούς κοινότητας, δεν θα χρειαζόταν να πάει παραπέρα.

 • Anestis Genk

  Κάποιοι κάνουν λες και δεν ξέρουν τι γίνεται στον κόσμο. Τα ηλεκτρικά για μένα είναι μια παπάτζα και το λέω αυτό πρώτα απόλα γιατί με συμφέρει σαν petrolhead, οικολογικά επιχειρήματα έχουν βρει άλλοι για μένα.