ethiniki odos

Το μεγαλύτερο πρόγραμμα κατασκευής δημοσίων έργων, που σφράγισαν η είσοδος της χώρας στα μνημόνια και η μεγάλη κρίση του τραπεζικού συστήματος, ολοκληρώνεται στα τέλη Μαρτίου, την ώρα που οι απαλλοτριώσεις συνεχίζουν να σκιάζουν παλιά και νέα κομμάτια των οδικών έργων, μεταθέτοντας τμήματα αυτών για το φθινόπωρο του 2017.

Μέσα στο επόμενο πεντάμηνο, στον οδικό χάρτη της χώρας θα προστεθούν περισσότερα από 900 χιλιόμετρα σύγχρονων και ασφαλών αυτοκινητοδρόμων, τα οποία θα λειτουργήσουν για την επόμενη 30ετία οι ιδιώτες εισπράττοντας διόδια στο σύνολο του εθνικού δικτύου.

Τις συμβάσεις παραχώρησης θα διαχειριστούν οι τέσσερις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας (Ακτωρ, ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ, J&P Αβαξ, INTΡΑΚΑΤ) σε συνεργασία με τους Γάλλους της Vinci, τη γερμανική Hochtief και τους Ισπανούς της Dragados – Ferrovial, η μελλοντική συμμετοχή των οποίων στα έργα της Ιόνιας και Κεντρικής Οδού θα υποχωρήσει προς όφελος της ΤΕΡΝΑ. Το κόστος των έργων παραμένει απροσδιόριστο, σίγουρα όμως ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ, αφού την τελευταία δεκαετία οι ανατροπές, τα σταματήματα, αλλά και οι αποζημιώσεις κόστισαν πολύ ακριβά στη διόλου ανέφελη πορεία υλοποίησης των οδικών αξόνων.

ethniki odos

Με μοναδική εκκρεμότητα την υπογραφή συμφωνίας που θα γράψει τον επίλογο στα έργα των Τεμπών (Ράχες Μαλιακού – Κλειδί Ημαθίας), από τα τέλη του μήνα και σταδιακά μέχρι τα τέλη Μαρτίου το Δημόσιο θα κόψει κορδέλες σε τέσσερα οδικά έργα και θα κληθεί να επιλύσει μια σειρά εκκρεμοτήτων που θα σφυρίξουν τη λήξη στο ντέρμπι των συμβάσεων παραχώρησης. Ας δούμε αναλυτικά ποια είναι η σημερινή εικόνα των έργων, τι εκκρεμότητες υπάρχουν και ποια τμήματα θα παραδοθούν μετά την ημερομηνία-ορόσημο της Ε.Ε., που είναι η 31 Μαρτίου του 2017.

Κόρινθος – Πάτρα

Μόνο τα σημεία γειτνίασης με τον σιδηρόδρομο, συνολικού μήκους 9 χιλιομέτρων (Δερβένι, Καμάρες, Αραχωβίτικα και ανισόπεδος κόμβος Ρίου), θα ολοκληρωθούν το φθινόπωρο του 2017. Κατά τα άλλα, η Κορίνθου – Πατρών θα παραδοθεί σε κυκλοφορία τον προσεχή Μάρτιο, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί στα τέλη του έτους το τμήμα Κιάτο -Ξυλόκαστρο, μήκους 14 χλμ.

Στα τμήματα που θα παραμείνουν ανοικτά, η κίνηση θα εξυπηρετείται μέσω κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και τοπικών παρακάμψεων. Στις Καμάρες, σημείο επαφής με τον σιδηρόδρομο, ένα μικρό τμήμα 500 μέτρων «φρακάρει» τις απαλλοτριώσεις, ενώ αντίστοιχα στην περιοχή Καμάρι Κορινθίας οι πρόσφατες αρχαιολογικές ανασκαφές φρενάρουν την απόδοση της γης. Σήμερα, η συνολική πρόοδος του έργου βρίσκεται περίπου στο 85%.

Η Ολυμπία Οδός έχει την ιδιαιτερότητα να κατασκευάζεται πάνω στην παλιά χάραξη ενώ ταυτόχρονα είναι σε λειτουργία. Αυτό μπορεί να προκαλεί σοβαρές δυσκολίες στην οδήγηση, ωστόσο οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που έφεραν τα έργα έχουν περιορίσει κατά 80% τα τροχαία ατυχήματα.

Αντίρριο – Γιάννενα

Μέχρι τα τέλη του χρόνου θα πρέπει να έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες του αυτοκινητόδρομου που θα συνδέσει το Αντίρριο με τα Γιάννενα προκειμένου οι τράπεζες να βάλουν τη δική τους συμμετοχή στο έργο, που υπολογίζεται σε 150 εκατ. ευρώ. Σοβαρές αντιδράσεις εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ο παραχωρησιούχος του έργου με την τοποθέτηση πλευρικών διοδίων στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου και της Βαρυμπόμπης, που αποτελεί τμήμα του ΠΑΘΕ που διαχειρίζεται και λειτουργεί η Ιόνια Οδός.

Στελέχη της κοινοπραξίας υποστηρίζουν ότι εάν δεν υπογραφεί μέχρι τα τέλη του χρόνου η περιβαλλοντική μελέτη των σταθμών, η οποία έχει υποβληθεί εδώ και μήνες στο υπουργείο Περιβάλλοντος, τότε κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα όλη η χρηματοδότηση του έργου. Ο λόγος, όπως αναφέρουν, είναι ότι οι τράπεζες θέλουν να έχουν σαφή εικόνα για την πορεία του έργου χωρίς αβεβαιότητες και καθυστερήσεις και η εκκρεμότητα αυτή γεννάει ένα ισχυρό άλλοθι για εμπλοκή της χρηματοδότησης.

ionia odos

Τίποτα δεν αποκλείει νέα διετή αναβολή της λειτουργίας διοδίων, γεγονός πάντως που θα επιβαρύνει το Δημόσιο, το οποίο θα κληθεί να καταβάλλει το αντίτιμο στον παραχωρησιούχο ύψους 8 έως 10 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Κατά τα άλλα, ο αυτοκινητόδρομος συνεχίζει να ταλαιπωρείται από τις καθυστερήσεις στις απαλλοτριώσεις, που σήμερα αντιπροσωπεύουν το 12% του έργου, ποσοστό που μειώνει η εταιρεία εξαιτίας της πολιτικής μίσθωσης γης. Ωστόσο, η Ιόνια Οδός δεν θα αποφύγει την επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος του έργου πέραν του Μαρτίου του 2017.

Μια ιδιοκτησία εξακολουθεί να εμποδίζει την παράδοση του τμήματος από τη Φιλιππιάδα και η οποία βρίσκεται στο τέλος της παράκαμψης της Άρτας έως το στρατόπεδο Παπαγεωργίου στα Γιάννενα, μήκους 30 χιλιομέτρων. Προβληματικές περιοχές εξακολουθούν να είναι το Κρίκελλο, λίγα χιλιόμετρα πριν την Άρτα, η Ρίζα πριν από την είσοδο της σήραγγας της Κλόκοβας και η θέση Αυγό, στην ένωση της Ιόνιας Οδού με την Εγνατία.

Ε65: Ξυνιάδα – Τρίκαλα

Ένας οδικός άξονας του Διευρωπαϊκού Δικτύου Αυτοκινητοδρόμων που ξεκινά από τη Σουηδία, διατρέχει όλη την Ευρώπη και καταλήγει στο Καστέλι είναι με βάση τα διεθνή χαρακτηριστικά του ο Ε65, ο οποίος στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει το τμήμα που ενώνει τη Λαμία με την Εγνατία.

Το έργο κατά την επανεκκίνηση των αυτοκινητοδρόμων του 2013 τεμαχίστηκε σε τρία κομμάτια, από τα οποία σήμερα κατασκευάζεται το ενδιάμεσο Ξυνιάδα – Τρίκαλα, μήκους 78 χλμ. Συνολικά, σε όλο τον αυτοκινητόδρομο εκκρεμούν απαλλοτριώσεις που αντιστοιχούν στο 12% του έργου, οι οποίες περιορίζονται στο 5% λόγω της μίσθωσης γης από τον κατασκευαστή (850 στρέμματα).

Οι μεγάλες καθυστερήσεις στις απαλλοτριώσεις, οι οποίες οφείλονται και σε αλλαγές στη χάραξη του έργου, ενδέχεται να οδηγήσουν στην παράδοση στα τέλη Μαρτίου ενός μόνο κλάδου του έργου. Μέχρι τέλη του χρόνου καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να εγκριθεί το αναβαλλόμενο τμήμα του Λαμία – Ξυνιάδα, προϋπολογισμού 310 εκατ. ευρώ, για το οποίο έχει υποβληθεί φάκελος στην Ε.Ε. Το τμήμα αυτό εξαιρέθηκε από την παραχώρηση, αλλά ήδη σε πολλά κομμάτια έχουν συντελεστεί σημαντικές εργασίες. Οι εκκρεμότητες που έχει στις απαλλοτριώσεις αγγίζουν το 40%.

Μαλιακός – Κλειδί

Για τα μέσα Νοεμβρίου μετατίθεται η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Δημοσίου και της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου προκειμένου να ολοκληρωθεί το τμήμα που υπολείπεται (μόλις 7% του έργου) για την παράδοση του αυτοκινητοδρόμου από τις Ράχες Φθιώτιδας έως το Κλειδί Ημαθίας. Η πορεία του έργου επηρεάζεται από τη σφοδρή δικαστική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες έχουν προσφύγει σε διαιτησίες για καθυστερήσεις στα έργα, απώλειες διοδίων κ.ά. Από την περασμένη άνοιξη εκκρεμεί η οριστικοποίηση ενός πλαισίου συμφωνίας με σκοπό να καθοριστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση του οδικού άξονα.

Attiki Odos 1

Η κοινοπραξία στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η γερμανοϊσπανικών συμφερόντων Hochtief (ελέγχει το 35% της εταιρείας παραχώρησης) ακολουθεί σκληρή γραμμή, την οποία τήρησε το περασμένο καλοκαίρι και στο άλλο έργο όπου συμμετέχει, την Ολυμπία Οδό. Η εταιρεία καλύπτεται από μία διαιτητική απόφαση που της δίνει περιθώριο παράδοσης του έργου τον επόμενο Οκτώβριο και πιέζει για καταβολή αποζημιώσεων στα πρότυπα των άλλων οδικών έργων προκειμένου να φανεί συνεπής στην παράδοση των τριών σηράγγων στα τέλη Μαρτίου.

Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα

Εντός του μήνα αναμένεται να παραδοθεί από τον Μορέα το τελευταίο κομμάτι του Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα, η ολοκλήρωση δηλαδή του Περιμετρικού Δακτυλίου της πόλης της Καλαμάτας, συνολικού μήκους 11,5 χιλιομέτρων.

e8niki-odos

Ο αυτοκινητόδρομος της Πελοποννήσου, που ήταν από τα πρώτα έργα που ξεκίνησαν να κατασκευάζουν οι Έλληνες εργολάβοι το 2007, θα είναι και το πρώτο οδικό έργο που θα βρίσκεται πολύ σύντομα σε πλήρη λειτουργία. Η κυβέρνηση, ωστόσο, έχει να αντιμετωπίσει τη χαμηλή κυκλοφορία στο τμήμα Λεύκτρο – Σπάρτη που συνδέει τη Σπάρτη με την Καλαμάτα και αποτελεί τμήμα του έργου. Για το συγκεκριμένο κομμάτι υπάρχουν σκέψεις για εκπτωτικά προγράμματα διοδίων με σκοπό να τονωθεί η κίνηση του δρόμου.

 • anagnwsths

  Τέλεια !!! Τεράστιοι ασφαλείς αυτοκινητόδρομοι και το κυκλοφοριακό έργο στους….παραδρόμους.

 • Mikoyan Gurevic

  Εγώ κατεβαίνω Αθήνα από Λάρισα μέσω Φαρσάλων – Δομοκού – Μπράλου – Θήβας – Ελευσίνας, η απόσταση είναι 40 χιλιόμετρα λιγότερα και χρονολογικά είναι το πολύ 20 λεπτά περισσότερα σε σχέση με την Εθνική σε κανονικές συνθήκες. Εννοείται η κατανάλωση καυσίμου είναι 6, 7 ευρώ λιγότερα. Και άμα μάθεις τον δρόμο μπορείς να τρέξεις σε κάποια σημεία και να ρίξεις τον χρόνο και άλλο. Δεν υπάρχει περίπτωση να πάω από Εθνική Οδό με αυτές τις τιμές στα διόδια. Ειδικά αυτό το σταμάτα ξεκίνα στους σταθμούς μου την δίνει αφάνταστα.

  Επίσης για Θεσσαλονίκη μόνο στα Μάλγαρα πληρώνω διόδια τα υπόλοιπα τα αποφεύγω και εννοείται η χρονομετρική απόσταση είναι κατά 10 λεπτά περισσότερο.

  Όσο αυτή η χώρα θα αφήνει τους ολιγάρχες να λυμαίνονται τους αυτοκινητοδρόμους και ο λαός να πληρώνει για ΕΡΓΑ ΠΛΗΡΩΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ, αυτοί θα παραμένουν άδειοι και θα αυξάνει η επικινδυνότητα των άλλων εναλλακτικών διαδρομών.

  • Giannisk

   Τα Μάλγαρα αποφευγονται αρκετά έυκολα.

  • Κωστής Κωνσταντινίδης

   τα μάλγαρα φίλε γιάννη επειδή είμαι από θεσσαλονίκη και ξέρω τι γίνεται τα διόδια των μαλγάρων είναι δημόσια και προσωπικά είναι τα μόνα διόδια που πληρώνω με ευχαρίστηση όπως και της εγνατίας οδού..πάντα καλοπροαίρετα η παρατήρηση όμως μην το πάρεις αλλιώς..

  • Giannisk

   Τα διόδια των Μαλγάρων από την αρχή του έτους ανήκουν στην “Εγνατία οδό Α.Ε” ορίστε και το σχετικό link http://www.egnatia.eu/page/default.asp?la=1&id=3429
   Επίσης μιας και είσαι πατρίδα θα έμαθες ότι θα γίνει επιπλέον ένας σταθμός διοδίων ανάμεσα στον κόμβο λαχαναγοράς και την Σίνδο. Οπότε ξεκίνα να μαθαίνεις τις διαδρομές.

  • VaggD

   Άμα δεν βαριέσαι και έχεις διάθεση, μπορείς να βάλεις την διαδρομή Λάρισα – Αθηνά στο google maps ?

  • Mikoyan Gurevic
  • Sotos

   Αποφεύγει κα τα διόδια στο Μακρύγιαλο; Για δώσε οδηγίες!

  • sergio360

   Προτιμας να σπασεις το αμαξι απο την κακιστη ασφαλτο στους παραδρομους και να κινδυνευεις να τρακαρεις με κοιμισμενο νταλικιερη,παρα να δωσεις 5-6 ευρω παραπανω?Fuck logic….

  • laryX

   Σοβαρά τώρα πιστεύεις οτι για 5-6 € κάποιος θα κάνει όλη αυτή την ιστορία;
   Οδηγείς φίλε μου το χεις το άθλημα ή προπονητής της κερκίδας;
   Αν δουλεύεις σε κάποιο απο αυτά τα μπ@υρδελάκια-διαχειριστές-νταβατζήδες των δρόμων πάσο πές τους όμως αν για ΙΧ το νταβατζιλίκι τους το βάλουν 1-1,5€ σε όλους τους σταθμούς θα δούνε τα κέρδη τους να πολλαπλασιάζονται.
   Υ.Γ Έτσι εξηγούνται οι νταλίκες στα χωράφια κοιμούνται οι οδηγοί τους και φεύγουν απο τον δρόμο νόμιζα τις φυτεύουν οι αγρότες…

  • sergio360

   Aπαξιω να απαντησω σε ατομα που δεν εχουν ουτε την κοινη λογικη.

  • theolvs

   Εδώ με τη γέφυρα στο Ρίο πολλοί κράζουν ότι είναι ακριβή κλπ. Ξεχνάνε τα μπινελίκια που έριχναν οι υπάλληλοι των φέρρυ στους οδηγούς όταν δεν υπήρχε η γέφυρα και ότι πλήρωναν ΚΑΙ οι επιβάτες..

 • ντικ

  Όλοι οι δρόμοι είναι χρήσιμοι και καλοδεχούμενοι, ειδικά η Ιόνια Οδός, όμως, είναι έργο-ορόσημο και βγάζει την (αδικημένη) Ήπειρο από την πολυετή απομόνωση

 • Sotos

  Τα Μαλγαρα με 1,20 δεν αξίζει να τα παρακάμψεις. Ο δρόμος σε βγάζει αρκετά έξω και το καις σε βενζίνη. Καμιά ιδέα για τα διόδια του Μακρυγιαλου πως παρακάμπτονται;

  • H απόσταση είναι ακριβώς 8,7 χλμ. (Τουλάχιστον το μέτρησα 3 φορές με το Micra)

   Με 1,20 εγώ κάνω ~15 χλμ.
   Δεν χαρίζω τίποτα , σε κανέναν νταβατζή, πλέον.
   Ούτε 0,1.

 • Γιώργος Φίλης

  Οι αυτοκινητόδρομοι καθυστερήσαν δύο χρόνια να ολοκληρωθούν .
  Έστω και τώρα να ολοκληρωθούν με καθυστέρηση θα είναι θετικό για τη χώρα μας .

  • Mikoyan Gurevic

   Και έπρεπε οι κοινοπραξίες να κηρυχθούν έκπτωτες. Αντ’ αυτού συνεχίζουν ακάθεκτες να λυμαίνονται το οδικό δίκτυο της χώρας, βάζοντας παντού αναχώματα στην ελεύθερη διέλευση των πολιτών. Όσοι χαίρονται που θα παραχωρηθούν οι σήραγγες των Τεμπών, να θυμούνται ότι θα ξαναμπούν Διόδια στα Τέμπη όπως ήταν παλιά.
   Τα διόδια στην Αττική Οδό έπρεπε να ξηλωθούν διότι το ποσό της κατασκευής έχει ήδη εισπραχθεί. Αλλά τι να λέμε τώρα, η Αττική Οδός ανήκει στον Όμιλο που έχτισε το μεγαλύτερο αυθαίρετο της Ε.Ε. με τις ευλογίες των κυβερνήσεων. Ναι για το The Mall μιλάω.

  • Γιώργος Φίλης

   Ανήκεις στους δεν πληρώνω;;;

  • Mikoyan Gurevic

   Όχι φυσικά. Το αυτονόητο λέω. Είμαι κατά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας (μόνο να τα κονομάνε ξέρουν εις βάρος των πολιτών), ειδικά στους αυτοκινητόδρομους και στα μέσα μεταφοράς. Απλά πράγματα.

  • και εδώ εσύ; stalker είσαι;

  • NIKOS HomoAkatastatus

   Mια χαρά τα λες,αλλά άπαντες αριστεροδεξιοί, τα έχουν κονομήσει χοντρά από το Διεθνές και Εγχώριο Κεφάλαιο, με τεράστιους λογαριασμούς σε off-shore Ελβετία.
   Κάθε διέλευση που κάνουμε,σε αυτά τα υπερλαμόγια πηγαίνει.
   Εδώ έχουν κάνει το Σύνταγμα,κωλόχαρτο του lidl,στους δρόμους θα σταμάταγαν;

  • theolvs

   η Ολυμπία έπρεπε να δοθεί το 2008 ή 2009 αν δε κάνω λάθος

  • theolvs

   η Ολυμπία έπρεπε να δοθεί το 2008 ή 2009 αν δε κάνω λάθος

  • theolvs

   η Ολυμπία έπρεπε να δοθεί το 2008 ή 2009 αν δε κάνω λάθος

  • theolvs

   η Ολυμπία έπρεπε να δοθεί το 2008 ή 2009 αν δε κάνω λάθος

 • LJ

  Και μονο το γεγονος οτι τα περισσοτερα σχολια ειναι γυρω απο το πως να παρακαμψουμε τα διοδια και τις εθνικες σε ενα αρθρο που αφορα καινουριους συγχρονους αυτοκινητοδρομους δειχνει την καταντια της χωρας μας.

  • Mikoyan Gurevic

   Άμα ήταν προσιτή η χρήση τους, δεν θα υπήρχε θέμα. Αν βάζαν έστω και 1,5 ευρώ για όλα τα ΙΧ και 3,5 – 4 στα φορτηγά και λεωφορεία, νομίζω ότι δεν θα σκεφτόταν κανείς το κόστος. Αντ’ αυτού βάζουν παντού και σε παραδρόμους. Βέβαια έχουν να ταϊσουν και τους εργαζόμενους οι οποίοι είναι πολιτικά τοποθετημένοι, ειδικά στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαιόυ, τα γαλάζια ρουσφέτια είναι πολλά.

  • LJ

   Εγω μαζι σου ειμαι φιλε, δεν λεω οτι λες ή κανεις εσυ λαθος. Το κρατος κραζω!

  • theolvs

   Προτείνω να πείσεις όσους περισσότερους μπορείς να πηγαίνουν από τους παράδρομους ώστε εγώ να πληρώνω 5-6 ευρώ διόδια και να πηγαίνω με ασφάλεια όπου θέλω

 • chernobillias

  Θα πάει η σούζα σύννεφο.

 • John

  Ρε παιδιά τόση ώρα διάβαζα το άρθρο και ξαφνικά συνειδητοποίησα ότι γράφτηκε το Νοέμβριο του 2016. Και έλεγα, τι μου θυμίζει…