Απαγόρευση των diesel αυτοκινήτων έως το 2025 θέλει η Αθήνα

Σχετικά άρθρα

diesel

Οι δήμαρχοι τεσσάρων μεγάλων πόλεων της Ευρώπης, ανέλαβαν την δέσμευση ότι έως το 2025 θα σταματήσουν να επιτρέπουν την χρήση πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων και φορτηγών προκειμένου να βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε.

Πρόκειται για τους δημάρχους της Αθήνας, του Παρισιού, του Μεξικού και της Μαδρίτης, με τις δεσμεύσεις αυτές να εκφράστηκαν από το βήμα της Συνόδου των Δημάρχων του C40 (Δικτύου των Πόλεων) στο Μεξικό.

Οι δήμαρχοι δήλωσαν ότι θα δώσουν κίνητρα για να προωθήσουν τις μετακινήσεις με τα πόδια ή με το ποδήλατο. Τα τελευταία χρόνια ασκείται έντονη κριτική για τη χρήση πετρελαιοκίνητων οχημάτων στις πόλεις καθώς όπως διάφοροι φορείς τονίζουν ότι αυτά επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα με επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπογραμμίζει ότι περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από αίτια που σχετίζονται με την μόλυνση του αέρα που αναπνέουμε.

Εκτιμήσεις θέλουν στην Ευρώπη 467.000 άνθρωποι να πεθαίνουν εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Οι κινητήρες πετρελαίου συμβάλλουν στο πρόβλημα με δύο βασικούς τρόπους: Με την παραγωγή αιωρούμενων σωματιδίων (PM) και οξειδίων του αζώτου (NOx). Τα μικροσωματίδια μπορούν να εισχωρήσουν στους πνεύμονες και να συμβάλουν στην εμφάνιση καρδιαγγειακών και άλλων ασθενειών που μπορούν να επιφέρουν τον θάνατο. Επίσης μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, ακόμη και σε ανθρώπους χωρίς βεβαρημένο ιστορικό.

Καθώς πληθαίνουν οι αποδείξεις για τις πολύ βλαβερές συνέπειες της χρήσης diesel, περιβαλλοντικές ομάδες σε όλο τον κόσμο προσφεύγουν στη δικαιοσύνη, προκειμένου να τεθούν περιορισμοί και κανόνες στη χρήση του. Στη Μεγάλη Βρετανία, ακτιβιστές κατάφεραν να υποχρεώσουν τη βρετανική κυβέρνηση να κινηθεί πιο γρήγορα προς αυτήν την κατεύθυνση. Οι δήμαρχοι μεγάλων πόλεων με υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν την πολιτική τους δύναμη προκειμένου να επιβάλλουν περιορισμούς στη χρήση του diesel.

Στόχος μας είναι να απομακρύνουμε τελικά όλα τα αυτοκίνητα από το κέντρο της Αθήνας τα επόμενα χρόνια,

δήλωσε σχετικά ο δήμαρχος Αθηναίων και κάλεσε όλους στην κυβέρνηση να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις τους βάσει των διεθνών συμφωνιών για το κλίμα και να συμμετέχουν στην κοινή προσπάθεια για τον καθαρισμό του αέρα που αναπνέουμε.

ΠηγήC40

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Βέλγιο: “Μεθυσμένος” οδηγός απέδειξε ότι το σώμα του παράγει αλκοόλ

Ένας 40χρονος Βέλγος που είχε παραπεμφθεί σε δικαστήριο της Μπριζ επειδή συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος καθ’ υποτροπή, απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες αφού απέδειξε...