Σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει το μαύρο πλαίσιο γύρω από το παρμπρίζ του αυτοκινήτου σου, όπως, επίσης, και τις μικρές, μαύρες κουκκίδες που υπάρχουν στο τελείωμά του. Αναρωτήθηκες ποτέ το λόγο ύπαρξής τους; Η απάντηση ίσως είναι πιο απλή από ό,τι θα φανταζόσουν.

Παρόλο που το παρμπρίζ, κατά γενική ομολογία, είναι ένα από τα πιο “υποτιμημένα” μέρη του αυτοκινήτου σου, η κατασκευαστική του εξέλιξη είναι αλματώδης. Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχόλησε τους μηχανικούς είναι ο τρόπος σύνδεσής του με το αμάξωμα και η προφύλαξη αυτής. Και εδώ στην κουβέντα μας έρχεται το μαύρο πλαίσιο ή “frit band” αγγλιστί.

Το frit band, λοιπόν, είναι ένα μαύρο πλαίσιο από σμάλτο που “ψήνεται” στις άκρες του παρμπρίζ. Σκοπός της εσωτερικής πλευράς του είναι να δημιουργήσει μία πορώδη επιφάνεια που θα προστατεύει το σημείο συγκόλλησης παρμπρίζ-αμαξώματος. Αντίστοιχα, η εξωτερική του πλευρά χρησιμεύει ως “ασπίδα” ενάντια στην υπεριώδη ακτινοβολία, η επίδραση της οποίας θα μπορούσε να αποδυναμώσει την ποιότητα της συγκόλλησης.

Ως προς τις μαύρες κουκκίδες, αυτές πρακτικά είναι ένα μοτίβο που εξυπηρετεί κυρίως αισθητικούς σκοπούς, καθώς επιδιώκει την ευχάριστη, οπτική μετάβαση από το μαύρο πλαίσιο στο διαφανές γυαλί του παρμπρίζ. Μερικοί κατασκευαστές χρησιμοποιούν τις μαύρες αυτές κουκκίδες προς όφελος των επιβατών, επεκτείνοντας τες μεταξύ των αλεξηλίων για να δημιουργηθεί ένα πρόσθετο μέσο το οποίο βοηθά στη μείωση αντανάκλασης της ηλιακής ακτινοβολίας.

Επίσης, μια απότομη μεταβολή της θερμοκρασίας ανάμεσα στο μαύρο πλαίσιο και το διαφανές γυαλί θα μπορούσε να προκαλέσει παραμόρφωση του παρμπρίζ. Οι μαύρες κουκκίδες εγγυώνται την ομοιόμορφη κατανομή της θερμοκρασίας, ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα αυτής της παραμόρφωσης.