Πριν από ενάμιση χρόνο, τον Σεπτέμβρη του 2015, στην έκθεση της Φρανκφούρτης η Porsche παρουσίασε το Mission E concept, δείχνοντας πως φαντάζεται το ηλεκτροκίνητο μέλλον το Zuffenhausen. Μάλιστα τότε είχαν δηλώσει πως το μέλλον αυτό απείχε μόλις 5 έτη, δηλαδή ως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας η Porsche θα έχει ένα ηλεκτροκίνητο όχημα στην γκάμα της.

Εξαιτίας του project άνοιξαν πάνω από 1000 θέσεις εργασίας, οι οποίες επικεντρώνονται κυρίως στο θέμα της ενεργειακής πυκνότητας, ή για να το πω πιο απλά στις μπαταρίες του, με την εταιρία να θέλει να διαρκούν πολύ, να μπορούν να δώσουν ρεύμα μεγάλης έντασης, να είναι ελαφριές, φτηνές και να φορτίζουν γρήγορα. Χαρακτηριστικά που λίγο πολύ διαθέτουν τα υγρά καύσιμα, αν και τα τελευταία δεν είναι διαθέσιμα στον τοίχο κάθε σπιτιού.

Η αλήθεια είναι πως το Mission E με την φαρδιά και χαμηλή σιλουέτα του απέσπασε αρκετά κολακευτικά σχόλια, και ήταν μια ευχάριστη αλλαγή για μια εταιρεία που ό,τι σχεδιάζει εδώ και 30 χρόνια έχει σαφή αναφορά στην 911. Και όπως κάθε Porsche, το Mission E, ή όπως αλλιώς ονομαστεί θα είναι ένα σπορ αυτοκίνητο και τα σπορ αυτοκίνητα συχνάζουν στις πίστες, ειδικά τα τελευταία χρόνια που τα μέτρα αστυνόμευσης έχουν αυξηθεί παγκοσμίως.

Το πρόβλημα με τις πίστες και τα ηλεκτρικά είναι πως η οδήγηση σε αυτές αποφορτίζει πολύ γρήγορα τις μπαταρίες, και δημιουργεί μεγάλες θερμικές απώλειες, αφού κι από την προσωπική σου εμπειρία θα ξέρεις πως αν από κάτι περνάει πολύ ρεύμα, τότε αυτό ζεσταίνεται! Άλλωστε το ludicrous mode του Tesla είναι γνωστό πως αδειάζει τις μπαταρίες σε λίγα μόλις “ανοίγματα”.

Η Porsche λοιπόν είναι αντιμέτωπη με ένα πρόβλημα που οι άλλοι κατασκευαστές ηλεκτρικών δεν λαμβάνουν υπόψιν γιατί όλοι οι υπόλοιποι στην ουσία προσφέρουν οικολογικά-οικονομικά οχήματα και όχι αυτοκίνητα επιδόσεων έτοιμα να σταθούν σε πίστα.

Υπογραμμίζοντας όλα τα παραπάνω ο κύριος Detlev von Platen, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Porsche και πρώην CEO της εταιρείας για την Βόρεια Αμερική, προσέθεσε πως ο χρόνος επαναφόρτισης πρέπει να πέσει στα 15 λεπτά, όσο είναι συνήθως τα διαλείμματα μεταξύ των sessions στα trackdays. Τόνισε επίσης πως σημαντικό μέρος της έρευνάς τους είναι πάνω στην ανάκτηση ενέργειας κατά την επιβράδυνση. Μιλώντας σαν μαρκετίστας, θέλοντας δηλαδή να διαφοροποιηθεί από τον ανταγωνισμό, είπε πως τα οχήματά τους θα είναι Porsche με ηλεκτρικό μοτέρ, και όχι απλώς ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Τέλος η είδηση που άφησε να διαρρεύσει είναι πως ήδη αρκετά πρωτότυπα καλά καμουφλαρισμένα δοκιμάζονται στους δρόμους του πλανήτη, δήλωση που μάλλον κλείνει τα στόματα όσων χαρακτήρισαν το Mission E ένα πρωτότυπο χωρίς αντίκρυσμα.