Θυμάσαι τις εποχές στην Ελλάδα που κάποτε αγόραζες αυτοκίνητο, και η πρώτη δόση για την αποπληρωμή του ήταν μετά από 2-3 χρόνια; Μη νομίζεις ότι οι Αμερικάνοι είναι πολύ καλύτερα, καθώς σύμφωνα με την Motley Fool, μια εταιρία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, οι αγοραστές στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού χρωστούν περίπου 1,07 τρις δολάρια.

Η εν λόγω εταιρία παρακολουθεί και αναφέρει τις πιστωτικές τάσεις τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις επιχειρήσεις, υποστηρίζοντας ότι το συγκεκριμένο ποσό είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ. Αυτό σημαίνει ότι εγείρονται ζητήματα για τους δανειστές ή τις αυτοκινητοβιομηχανίες, λόγω της αύξησης των επιτοκίων και των λιγότερο προσιτών μηνιαίων πληρωμών.

Έτσι, οι καταναλωτές με χαμηλά εισοδήματα πιθανώς να δυσκολευτούν να πληρώσουν τα δάνεια των αυτοκινήτων τους, καθώς το μέσο επιτόκιο για ένα 5-ετές δάνειο για καινούριο αυτοκίνητο έχει αυξηθεί από 4,27%, στο 4,44% τον περασμένο Δεκέμβριο.

Επίσης, ο μέσος όρος δανείου καινούργιων αυτοκινήτων έχει αυξηθεί στα 30.621 δολάρια, με τον μέσο όρο μηνιαίων πληρωμών των δανείων να έχει φτάσει στα 506 δολάρια ανά μήνα, από τα 493 δολάρια ανά μήνα που ήταν το 2015. Αυτό οδήγησε στους αγοραστές να επιλέξουν ένα επιμηκυμένο δάνειο, καθώς το τέταρτο τρίμηνο του 2016, σχεδόν το 32% των καταναλωτών επέλεξε ένα δάνειο με διάρκεια από 73 μέχρι 84 μήνες, νούμερο αυξημένα από το 29% που ήταν το ίδιο διάστημα του 2015.

Το πρόβλημα δεν φαίνεται να επιλύεται σύντομα, καθώς η ομοσπονδιακή τράπεζα έχει ήδη αναφέρει ότι θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,5% μέσα στο 2017, κάτι που θα αυξήσει τις μηνιαίες δόσεις.