Η γερμανική ασφαλιστική εταιρεία Allianz προειδοποιεί για τη μεγάλη αύξηση του κόστους επισκευών στα σύγχρονα αυτοκίνητα, με τους προβολείς να αποτελούν ένα από τα βασικότερα προβλήματα. Σύμφωνα με την εταιρεία, η σύγχρονη τεχνολογία φωτισμού έχει μετατρέψει ακόμη και μικρές ζημιές από ένα απλό ατύχημα ή ένα χτύπημα κατά τη στάθμευση σε ιδιαίτερα ακριβές επισκευές.
Στη Γερμανία, περίπου 870.000 προβολείς καταστρέφονται κάθε χρόνο σε ατυχήματα, ενώ η μέση τιμή ενός προβολέα έχει αυξηθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία. Η Allianz αναφέρει ότι το μέσο κόστος ενός προβολέα αυξήθηκε από 708 ευρώ το 2015 σε 1.251 ευρώ το 2025, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η τιμή ενός μόνο προβολέα μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 6.700 ευρώ.
Οι σύγχρονοι προβολείς δεν αποτελούνται πλέον μόνο από μια απλή λάμπα και ένα πλαστικό κάλυμμα. Πολλά νέα μοντέλα διαθέτουν τεχνολογίες όπως προσαρμοζόμενα συστήματα φωτισμού, Matrix LED, συστήματα λέιζερ και σύνθετα ηλεκτρονικά εξαρτήματα. Ωστόσο, σύμφωνα με την Allianz, το πρόβλημα δεν είναι η ίδια η τεχνολογία, αλλά ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι επισκευές.
Σε πολλές περιπτώσεις, οι κατασκευαστές δεν προσφέρουν λύσεις για την αντικατάσταση μεμονωμένων εξαρτημάτων, όπως ο φακός, το περίβλημα ή τα ηλεκτρονικά μέρη. Έτσι, ακόμη και όταν έχει υποστεί ζημιά μόνο ένα μικρό τμήμα, ολόκληρη η μονάδα του προβολέα αντικαθίσταται.
Ο Christian Sahr, επικεφαλής του Allianz Center for Technology, παρομοίασε την πρακτική αυτή “με το να πετά κάποιος ένα ακριβό κοστούμι επειδή λείπει ένα κουμπί”.
Η Allianz υποστηρίζει ότι οι προβολείς θα πρέπει να σχεδιάζονται με τρόπο που να επιτρέπει την επισκευή τους. Η εταιρεία αναφέρει ως παράδειγμα την Toyota, καθώς σε ορισμένες μονάδες προβολέων της μπορούν να αντικατασταθούν ξεχωριστά εξαρτήματα, όπως ο φακός, το περίβλημα, τα ηλεκτρονικά και τα σημεία στήριξης.
Ο Christian Sahr δήλωσε χαρακτηριστικά:
Η Toyota δείχνει ότι αυτό είναι δυνατό. Γιατί δεν μπορούν να το κάνουν όλοι οι άλλοι;
Η Allianz επισημαίνει επίσης ότι μέρος του προβλήματος σχετίζεται με τους κανονισμούς επισκευής. Στη Γερμανία, ακόμη και ορισμένες μικρές επισκευές, όπως το γυάλισμα ενός θαμπωμένου πλαστικού καλύμματος προβολέα, δεν επιτρέπονται, ενώ σε χώρες όπως η Γαλλία και η Δανία τέτοιες πρακτικές είναι πιο διαδεδομένες.
Σύμφωνα με την ασφαλιστική εταιρεία, αυτό οδηγεί στην απόρριψη εξαρτημάτων που θα μπορούσαν τεχνικά να επισκευαστούν και στην αντικατάστασή τους με νέα, αυξάνοντας το κόστος τόσο για τους οδηγούς όσο και για τις ασφαλιστικές εταιρείες.
Η αύξηση των τιμών δεν αφορά μόνο τους προβολείς. Στοιχεία από τη γερμανική ασφαλιστική αγορά δείχνουν ότι και άλλα εξαρτήματα έχουν γίνει σημαντικά ακριβότερα. Τα καπό πορτμπαγκάζ κοστίζουν πλέον περισσότερο από το διπλάσιο σε σχέση με πριν από δέκα χρόνια, τα φτερά έχουν αυξηθεί περίπου κατά 80%, ενώ τα παρμπρίζ κοστίζουν περίπου 50% περισσότερο από ό,τι το 2015.
Η Allianz αναφέρει ότι το αυξημένο κόστος επισκευών επηρεάζει τελικά και τους οδηγούς μέσω υψηλότερων ασφαλίστρων αυτοκινήτου, καθώς ακόμη και μικρές συγκρούσεις μπορούν πλέον να οδηγήσουν σε λογαριασμούς χιλιάδων ευρώ.
Η ασφαλιστική εταιρεία ζητά από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να σχεδιάζουν εξαρτήματα που μπορούν να επισκευαστούν αντί να αντικαθίστανται ολόκληρα. Παράλληλα, καλεί τους αρμόδιους φορείς να προσαρμόσουν τους κανονισμούς ώστε να επιτρέπονται επισκευές που είναι τεχνικά εφικτές.
Η Allianz υπογραμμίζει επίσης ότι η επισκευή αντί της πλήρους αντικατάστασης μπορεί να έχει περιβαλλοντικά οφέλη, καθώς μειώνει τα απόβλητα και τις εκπομπές CO₂ που σχετίζονται με την παραγωγή νέων εξαρτημάτων.
Η εταιρεία αναφέρει ότι ήδη υπάρχουν κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Η Mercedes έχει παρουσιάσει σχέδια για τη χρήση βιδών αντί κόλλας σε μελλοντικούς προβολείς, ώστε να μπορούν να επισκευάζονται ευκολότερα, ενώ η Oracle Lighting παρουσίασε νέους προβολείς που επιτρέπουν την αντικατάσταση επιμέρους τμημάτων χωρίς την αλλαγή ολόκληρης της μονάδας.
Διάβασε ακόμη
Το κόστος επισκευής των αυτοκινήτων αυξάνεται συνεχώς και αιτία είναι η τεχνολογία


