Σύμφωνα με τις Ιταλικές αρχές μια συμμορία σχεδίαζε να κλέψει τα λείψανα του θρύλου της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας, από το νεκροταφείο του San Cataldo στην Modena, με σκοπό να ζητήσουν λύτρα.

H προσπάθεια απετράπη, καθώς μια σειρά επιδρομών από 300 στρατιωτικούς και αστυνομικούς οδήγησαν σε 34 συλλήψεις σε όλη την Ιταλία. Η συμμορία, η οποία συνδέεται με δραστηριότητες ναρκωτικών και λαθρεμπορίου όπλων, είχε βάση την πόλη Orgosolo στη Σαρδηνία, με άλλα μέλη της να βρίσκονται στην περιφέρεια της Emilia, της Λομβαρδίας, της Βένετο και της Τοσκάνη, τα οποία είναι, επίσης, υπό κράτηση.

Το σχέδιό τους ήταν να κλέψουν το φέρετρο του Enzo Ferrari, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 90 ετών στις 14 Αυγούστου του 1988, και να καταφύγουν στα Απέννινα Όρη, απαιτώντας λύτρα από την οικογένεια της Ferrari ή την εταιρεία.

Ένα μέλος από τη συμμορία είχε ήδη κάνει την εμφάνιση του στον τάφο, με την επιχείρηση να ξεκινά μετά από αίτημα της περιφερειακής διεύθυνσης κατά της μαφίας, με τον στρατό να ακυρώνει το τρελό αυτό σχέδιο.