Η General Motors έχει μια ακόμη αυτοκινητοβιομηχανία που βρίσκεται στο στόχαστρο των Αρχών για παράνομο λογισμικό χειραγώγησης εκπομπών ρύπων. Η General Motors δέχτηκε σήμερα, Πέμπτη 25 Μαΐου, καταγγελίες ότι έχει τοποθετήσει σε 705.000 πετρελαιοκίνητα οχήματα της, λογισμικά – “συστήματα αναστολής” προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα περάσουν τους ελέγχους εκπομπής ρύπων.

Πρόκειται για ομαδική μήνυση από οδηγούς-ιδιοκτήτες 705.000 Chevrolet Silverado HD και GMC Sierra HD, μοντέλα του 2011 έως του 2016 με κινητήρα Duramax. Σύμφωνα με τη μήνυση που κατατέθηκε η GM χρησιμοποίησε τουλάχιστον τρία ξεχωριστά λογισμικά για να «ξεγελάσει» τις δοκιμές εκπομπών ρύπων.

Σύμφωνα με την μήνυση που υποβλήθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Ντιτρόιτ και καλύπτει 190 σελίδες περιέχοντας 83 αναφορές τα λογισμικά επέτρεψαν τα φορτηγά της GM να περάσουν τις αμερικανικές επιθεωρήσεις, ακόμη και όταν είχαν εκπομπές δύο έως πέντε φορές NOx πάνω από το νόμιμο όριο.

Εκπρόσωπος της GM χαρακτήρισε αβάσιμες τις κατηγορίες. Υπενθυμίζεται ότι εκτός από την GM, για το ίδιο σκάνδαλο έχουν κατηγορηθεί η VW, η μητρική της Mercedes-Benz, η Daimler, η Fiat Chrysler Automobiles, η Peugeot και η Renault. Μετά την είδηση, η μετοχή της GM υποχώρησε κατά 2,1% στα 32,5 δολάρια.

Στην μήνυση κατηγορείται και η Bosch, η οποία εμπλέκεται και στην έρευνα των αρχών στην Daimler. Η Bosch που έχει εμπλακεί και στο Dieselgate της VW, δήλωσε μέσω εκπροσώπου της πως λαμβάνει πολύ σοβαρά τις καταγγελίες για λογισμικά χειραγώγησης των εκπομπών, ενώ συνεργάζεται πλήρως με τις αρχές σε όλο τον κόσμο.