Η General Motors έχει μια ακόμη αυτοκινητοβιομηχανία που βρίσκεται στο στόχαστρο των Αρχών για παράνομο λογισμικό χειραγώγησης εκπομπών ρύπων. Η General Motors δέχτηκε σήμερα, Πέμπτη 25 Μαΐου, καταγγελίες ότι έχει τοποθετήσει σε 705.000 πετρελαιοκίνητα οχήματα της, λογισμικά – “συστήματα αναστολής” προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα περάσουν τους ελέγχους εκπομπής ρύπων.

Πρόκειται για ομαδική μήνυση από οδηγούς-ιδιοκτήτες 705.000 Chevrolet Silverado HD και GMC Sierra HD, μοντέλα του 2011 έως του 2016 με κινητήρα Duramax. Σύμφωνα με τη μήνυση που κατατέθηκε η GM χρησιμοποίησε τουλάχιστον τρία ξεχωριστά λογισμικά για να «ξεγελάσει» τις δοκιμές εκπομπών ρύπων.

Σύμφωνα με την μήνυση που υποβλήθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Ντιτρόιτ και καλύπτει 190 σελίδες περιέχοντας 83 αναφορές τα λογισμικά επέτρεψαν τα φορτηγά της GM να περάσουν τις αμερικανικές επιθεωρήσεις, ακόμη και όταν είχαν εκπομπές δύο έως πέντε φορές NOx πάνω από το νόμιμο όριο.

Εκπρόσωπος της GM χαρακτήρισε αβάσιμες τις κατηγορίες. Υπενθυμίζεται ότι εκτός από την GM, για το ίδιο σκάνδαλο έχουν κατηγορηθεί η VW, η μητρική της Mercedes-Benz, η Daimler, η Fiat Chrysler Automobiles, η Peugeot και η Renault. Μετά την είδηση, η μετοχή της GM υποχώρησε κατά 2,1% στα 32,5 δολάρια.

Στην μήνυση κατηγορείται και η Bosch, η οποία εμπλέκεται και στην έρευνα των αρχών στην Daimler. Η Bosch που έχει εμπλακεί και στο Dieselgate της VW, δήλωσε μέσω εκπροσώπου της πως λαμβάνει πολύ σοβαρά τις καταγγελίες για λογισμικά χειραγώγησης των εκπομπών, ενώ συνεργάζεται πλήρως με τις αρχές σε όλο τον κόσμο.

 • Anestis Genk

  Όλοι κλέβαν για χρόνια, ο κόσμος το’χε τούμπανο, τώρα όλοι πέφτουν από τα σύννεφα.

 • gv

  αντε μπας και παρουν χαμπαρι και οι τελευταιοι οτι τα diesel σκοτωνουν παρα τις τεχνολογιες που κουβουλανε και τοσο καιρο απλα κρυβονται!
  ενταξει ειναι φοβερα μοτερ εχουν πολλες χαρες αλλα οπως αποδεικνυεται συνεχως ειναι ξεπερασμενα απο περιβαλοντικης σκοπιας..

  • jim_1

   Ναι αλλά αυτήν την στιγμή για κάποιον που κάνει πολλά χιλιόμετρα είναι μονόδρομος όπως και τα επόμενα χρόνια…Όταν θα φτιάξουν αξιόπιστες μηχανές σε λογικό κόστος με άλλη τεχνολογία το συζητάμε…Μέχρι στιγμής οι diesel είναι κορυφή με ξεπερασμένα τα οποία προβλήματα…

  • gv

   χαίρω πολύ αλλά αυτό είναι κοιτάω την πάρτη μου..
   μπορεί εσύ συγκεκριμένα να μην έχεις καρκίνο αλλά κάποιοι έχουν χάρη στα diesel και η υγεία μας είναι προτεραιότητα..
   δηλαδή όλα αυτά τα diesel που βλέπω στη Θεσσαλονίκη είναι ας πουμε χιλιομετροφαγοι?
   άσχετοι είναι οι περισσότεροι που αν τους βγάλει κάνα προβλημα στο καταλύτη και δεν έχουν λεφτά να τον αλλάξουν τη κατσαμε..
   εδώ και χωρίς πρόβλημα και ρυπαίνουν παραπάνω!
   αν τα διώξουν 20-30 χιλιόμετρα από τα κέντρα των πόλεων το συζητάμε..

  • jim_1

   Δεν είπα κοιτάω την πάρτη μου απλά πρέπει να υπάρχει λογική, δηλαδή η βενζίνη δεν προκαλεί λευχαιμία…?Τα ηλεκτρικά και τα υβριδικά με τόσο δυνατά ρεύματα είναι ασφαλές πιστεύεις, ίσως να προκαλούν καρκινικούς όγκους…?Τίποτα δεν είναι τελείως καθαρό και αβλαβείς απλά όλα είναι συμφέροντα του χρήματος το περιβάλλον και ο άνθρωπος ούτε που τους νοιάζει…Αλήθεια η μπαταρίες σε λίγα χρόνια από όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα τι θα απογίνουν, έχει σκεφτεί κανένας…?