Υπάρχουν ελάχιστοι άνθρωποι στο κόσμο που μπορεί να έχουν μεγαλύτερη και πιο πλούσια συλλογή από αυτοκίνητα, από αυτή του Σουλτάνου του Brunei. Όσο περνάνε τα χρόνια η λίστα του επικεφαλής αυτής της μικρής πετρελαϊκής πολιτείας στο Βόρειο Βόρνεο όλο και μεγαλώνει, αρκετές φορές με αυτοκίνητα ειδικά κατασκευασμένα σύμφωνα με τις προσωπικές του επιθυμίες.

O 71-χρονος Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah Ibni Al-Marhum Sultan Haji Omar Ali Saifuddien Sa’adul Khairi Waddien, επέτρεψε μου να τον λέω απλά Σουλτάνο, μένει στο παλάτι Istana Nurul Iman, το οποίο είναι επίσημη κατοικία του και είναι το μεγαλύτερο κατοικήσιμο παλάτι του κόσμου αλλά και η μεγαλύτερη κατοικία μιας μοναδικής οικογένειας που έχει ποτέ χτιστεί. Διαθέτει 1.788 δωμάτια μαζί με 257 μπάνια και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 5.000 καλεσμένους.

Το γκαράζ του όμως είναι εξίσου τεράστιο και ο Σουλτάνος ​​διαθέτει αμέτρητα αυτοκίνητα από τις πιο ακριβές μάρκες, με χαρακτηριστικό τους γνώρισμα να είναι όλα δεξιοτίμονα. Έχει σχεδόν 600 Mercedes, με ένα πολύ μεγάλο τμήμα του υπόστεγου να είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στις πιο σπάνιες Merc του κόσμου. Η συλλογή του περιλαμβάνει μοντέλα που δεν προορίζονται για δημόσια χρήση, όπως η ειδική έκδοση S-Class Touring που έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά γι’αυτόν καθώς και ένα κίτρινο Mercedes Sprinter με κόκκινο εσωτερικό. Έχει επίσης εκατοντάδες S500 της περιόδου 1996-1997 και SEL500 και SL από το 1995-1997, όλες σε μαύρο χρώμα. Επίσης του ανήκει και η μοναδική δεξιοτίμονη Mercedes-Benz CLK-GTR στον κόσμο.

Από θέμα Ferrari, η συλλογή του εντυπωσιάζει εξίσου, έχοντας αυτοκίνητα που θα έπρεπε να έχουν θέση στο μουσείο της ιταλική εταιρίας και όχι σε κάποιο ιδιώτη. Ωστόσο, όταν κάποιος έχει τόσα χρήματα μπορεί να έχει ότι επιθυμήσει. Για παράδειγμα διαθέτει 2 πλήρως λειτουργικές Ferrari Mythos, την Ferrari 456 σε διάφορες εκδόσεις, όπως coupe, wagon και τις δυο μοναδικές sedan που έχουν κατασκευαστεί. Άλλες Ferrari του συμπληρώνουν τη λίστα του είναι διάφορες F40 συμπεριλαμβανομένου και την έκδοσης LM, Testarossa F90, F50 Tub Bolide από τον Pininfarina, 550 Barchetta Speciale, 288 GTO Evoluzione, 11 x 512 TR Spider κ.α.

Από το παραπάνω video θα μετρήσεις τέσσερις McLaren F1, οχτώ (!) Jaguar XJ220, δύο (!!) Ferrari FX, και πολλά ακόμα, όπως τα Rolls Royce Phantom VI, Pininfarina Venice station wagon, Ferrari F50 RHD, Pininfarina Venice Cabriolet, δύο Ferrari F50, Lamborghini Countach 25th Anniversario, Lexus LS400, Koenig Specials Lamborghini Diablo Roadster, Bugatti EB110 SS, McLaren F1 LM, Tokyo Ueno Clinic replica chassis 09R και Mercedes SL R129,

Όμως, δε θα ήταν υπερβολικό να πω ότι η αγαπημένη του ίσως μάρκα είναι η Rolls-Royce. Έχει τόση αγάπη για τα βρετανικά υπερπολυτελή και γρήγορα αυτοκίνητα και λέγεται ότι κρατά πάντα μια Rolls-Royce μπροστά από το παλάτι του με τον κινητήρα να λειτουργεί 24 ώρες το 24ώρο. Περιττό να πω ότι όλα τα αυτοκίνητα του είναι αλεξίσφαιρα και τη τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

Τέλος, δε μπορούσες να φανταστείς μια συλλογή αυτοκινήτων χωρίς την κομψότητα των μοντέλων BMW, με τον Σουλτάνο να έχει περίπου 200 αυτοκίνητα της γερμανικής εταιρίας, όπως το BMW Nazca C2.