Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, η Fiat Chrysler εξετάζει το spin off των Μaserati και Alfa Romeo μαζί με κάποιες άλλες μονάδες κατασκευής εξαρτημάτων, όπως η η ιταλική Magneti Marelli, η ιταλική Teksid που ανήκει επίσης στην FCA, όπως και η επίσης ιταλική Comau. Η Teksid βρίσκεται στην πόλη Carmagnola και ειδικεύεται στην παραγωγή μεταλλικών εξαρτημάτων για τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Η Comau, που σημαίνει Consorzio Macchine Utensili, λειτουργεί στο Τορίνο και κατασκευάζει βιομηχανικά ρομπότ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται ανθρώπους που είναι εξοικειωμένοι με τις συζητήσεις, η ανεξαρτητοποίηση των Alfa Romeo και Maserati εξετάζεται στο πλαίσιο του σχεδίου της FCA να επικεντρωθεί σε αυτοκίνητα μαζικής αγοράς έτσι ώστε η εταιρεία να γίνει πιο ελκυστική σε μια ενδεχόμενη συγχώνευση με κάποιον ανταγωνιστή της.

Σύμφωνα με αναλυτές, η αξία των δύο πολυτελών brands εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 7 δισ. ευρώ ενώ οι υπόλοιπες μονάδες κατασκευής εξαρτημάτωνεκτιμάται ότι έχουν αξία έως και 5 δισ. ευρώ.

Μέχρι στιγμής οι συζητήσεις συνεχίζονται και τα πλάνα μπορεί να αλλάξουν, καθώς η τελική απόφαση αναμένεται να παρθεί στις αρχές του 2018. Τα spin offs είναι συνηθισμένη πρακτική του CEO της Fiat, Sergio Marchione, ο οποίος έχει ανακοινώσει ότι θα αποσυρθεί από το «τιμόνι» της αυτοκινητοβιομηχανίας το 2019, ενώ δεν είναι οι λίγες οι φορές που έχει δηλώσει πως επιθυμεί να συγχωνεύει την FCA με κάποια άλλη αυτοκινητοβιομηχανία.

Η εταιρεία έκανε spin off την εταιρία παραγωγής φορτηγών και κλαρκ CNH Industrial NV το 2011 και την Ferrari το 2016. Η μετοχή της Fiat στο χρηματιστήριο του Μιλάνου ενισχύθηκε έως και 4,3% μετά την είδηση, ενώ εκπρόσωπος της FCA αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.