Φρένο στην πρακτική των γυρισμένων χιλιομέτρων επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Μεταφορών με εγκύκλιο για τον ανακαθορισμό της διαδικασίας τεχνικών ελέγχων και κυρίως του Μηχανογραφικού Συστήματος των ιδιωτικών ΚΤΕΟ που βρίσκεται ήδη υπό επεξεργασία και θα καθορίζει μεταξύ άλλων την υποχρεωτικότητα τήρησης αλλά και σύγκρισης αρχείου με τα διανυθέντα χιλιόμετρα κάθε οχήματος.

Το ιστορικό των χιλιομέτρων μαζί με τα υπόλοιπα στοιχεία κάθε τεχνικού ελέγχου θα αποστέλλονται άμεσα στο υπουργείο Μεταφορών, ενώ η βάση δεδομένων που θα δημιουργηθεί θα είναι προσβάσιμη στον ιδιοκτήτη ή κάτοχο του οχήματος.

Επίσης ορίζεται ότι σε όλες τις στατιστικές καταστάσεις θα εμφανίζονται τα ποσοστά των επιτυχών και ανεπιτυχών ελέγχων ενός ΚΤΕΟ σε σχέση με το σύνολο των ελεγχθέντων οχημάτων.

Συγκεκριμένα, βάσει του σχεδίου που εξετάζεται, η ένδειξη μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων του οχήματος σε κάθε τεχνικό έλεγχο (αρχικός, περιοδικός ή επανέλεγχος) πρέπει να είναι μεγαλύτερη από τις ενδείξεις των προηγούμενων τεχνικών ελέγχων και η σύγκριση των ενδείξεων θα γίνεται αυτόματα από το Μηχανογραφικό Σύστημα του ΚΤΕΟ. Τα στοιχεία αντλούνται από τη βάση δεδομένων του υπουργείου χωρίς να εμφανίζονται στην οθόνη του χειριστή σε κανένα στάδιο του ελέγχου.

Σε περίπτωση διαπίστωσης ανακολουθίας των ενδείξεων σε σχέση με τη μέτρηση του προηγούμενου ή παλαιότερου ελέγχου, το σύστημα θα εκτυπώνει όλες τις ενδείξεις στο Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου.

Εάν αιτιολογημένα δεν είναι εφικτή η επικοινωνία με το σύστημα του υπουργείου αλλά εντοπίζεται ανακολουθία των ενδείξεων του μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων, το Ι.ΚΤΕΟ θα είναι υποχρεωμένο να ενημερώσει εγγράφως με συστημένη επιστολή τον ιδιοκτήτη του οχήματος.

Προκειμένου να μπορεί και ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος κάθε οχήματος να γνωρίζει τα ακριβή στοιχεία για τα διανυθέντα χιλιόμετρα, δημιουργείται στο υπουργείο Μεταφορών σχετικό μηχανογραφικό σύστημα. Οι κάτοχοι των οχημάτων θα μπορούν με τη χρήση της κατάλληλης εφαρμογής μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου, να ζητήσουν τη χορήγηση σε ηλεκτρονική μορφή ενημερωτικού σημειώματος, στο οποίο θα αποτυπώνονται όλες οι σχετικές ενδείξεις από το σύνολο των ελέγχων του οχήματος. Αρχική πρόσβαση στην εφαρμογή θα έχουν οι πιστοποιημένοι χρήστες του TAXISnet.

Το ζήτημα με τους «πειραγμένους» χιλιομετρητές αποτελεί την αιτία πολλών καταγγελιών και στο Συνήγορο του Πολίτη κυρίως σε ο,τι αφορά σε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα από το εξωτερικό αλλά και σε οχήματα που αλλάζουν χέρια.

Σύμφωνα μάλιστα με παλαιότερα στοιχεία που είχε παρουσιάσει ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων, πολλά μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που εκτελωνίζονταν από το εξωτερικό εμφανίζονταν να έχουν πολλαπλάσια χιλιόμετρα από όσα είχαν πραγματικά διανύσει προκειμένου να συρρικνώνονται τα τέλη ταξινόμησής, ενώ στη συνέχεια το κοντέρ τους ξαναγύριζε σε λιγότερα χιλιόμετρα ώστε να αυξάνεται η τιμή πώλησης.

Μεγάλο ζήτημα παραμένει, πάντως, η επιστροφή των ιδιοκτητών ΙΧ στα ΚΤΕΟ καθώς φέτος η κάμψη των ελέγχων αγγίζει περίπου το 15%, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών ΚΤΕΟ, Κωνσταντίνος Βήκας αποδίδοντάς την στη μη ολοκλήρωση η διασύνδεσης των ηλεκτρονικών συστημάτων.

 • paparoach

  Άρα όλα εξαρτώνται από το αν το κτεο σου γράψει τα σωστά χιλιόμετρα.. ;-)

 • Αλεξικέραυνος Αλεξικέραυνος

  Σχέδια φιοριτούρες και πιρουέτες όταν τα ανασφάλιστα κυκλοφορούν περήφανα και ελεύθερα, όταν ΚΤΕΟ περνάνε μόνον οι λαλάκες και όσοι το πουλάνε το ρημάδι, όταν τα τέλη κυκλοφορίας είναι “δημοκρατικά” και ταξικά και δεν “προλαβαίνουν” να τα “αναμορφώσουν”, όταν οι δρόμοι (όσοι είναι ελεύθεροι από τα τριπλοπαρκαρσιμένα) είναι σαν να τους βομβαρδίζουν κάθε δεύτερη μέρα δέκα σμήνη Β-52 Stratofortress και όταν τα διόδια είναι σε τροχιά γύρω από τον Άρη.

  Αλλά τι λέω, εδώ ο κόσμος καίγεται και όλοι ασχολούνται για τον Μάριο που θέλει να γίνει Μαριάννα. Στα αυτά μου.

  Τέλος πάντων, καλό ακούγεται το σχέδιο, να το αναθέσουν στην επιτυχημένη επιτροπή για την αναμόρφωση των τελών κυκλοφορίας για σίγουρη και γρήγορη υλοποίηση.

 • εγώ θέλω ένα διαστημόπλοιο

 • Φωτόνιον

  Πρόσφατη εμπειρία στο ψάξιμο μεταχειρισμένου από ιδιώτη:
  Χιλιόμετρα αγγελίας: 85000
  Χιλιόμετρα κοντέρ: 81000
  Χιλιόμετρα ΚΤΕΟ πριν 1.5 χρόνο: 122.000
  Γενικά το μεταχειρισμένο θέλει πάααααααρα πολλή προσχοή και φυσικά ΠΟΤΕ από εξωτερικό