Σε περίπτωση που η μνήμη σου χρειάζεται ένα φρεσκάρισμα, ο Ferdinand Magellan πιστώνεται ως ο πρώτος εξερευνητής που περιπλανήθηκε τον κόσμο. Και με βάση αυτό η γερμανική εταιρία παρουσίασε στην έκθεση του Detroit το 2002 το Magellan concept, που έδειχνε τα βήματα για ένα SUV της εταιρίας.

Η ιστορία του ξεκινά τον Ιανουάριο του 2001 με την πρόσληψη μιας διεθνούς ομάδας οκτώ σχεδιαστών, η οποία συνέστησε το νέο τμήμα ευρωπαϊκού σχεδιασμού της VW, με έδρα κοντά στη Βαρκελώνη, στην πόλη Sitges. Η ομάδα είχε ένα μόνο στόχο, να δημιουργήσει νέα concepts και τάσεις αποκλειστικά για τη Volkswagen.

Ο Achim Anscheidt, ως επικεφαλής του τμήματος Volkswagen Concept Design, είχε πει:

Αυτό ήταν από ένα καθαρό φύλλο χαρτιού, υπήρχε μια μεγάλη ελευθερία να προτείνουμε μελλοντικές δυνατότητες στο χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της VW, και ήταν μια πρόκληση για μας να δημιουργήσουμε αυτά τα πρωτότυπα, από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο του 2001.

Το Magellan ήταν ένα από τα τέσσερα concepts που έφτιαξε η ομάδα, και έδειξε στην Βαρκελώνη στις 7 Μαΐου του 2001. Διέθετε τετρακίνηση, αερανάρτηση, ηλεκτρονικά κλειδωμένο διαφορικό και ζάντες 19 ιντσών. Είχε μήκος 4.685 χλστ., πλάτος 1.860 χλστ., και ύψος 1.620 χλστ., διαστάσεις που έδειχναν έναν νέο τύπο οχήματος, και σύμφωνα με την σχεδιαστική ομάδα, το συγκεκριμένο concept ήταν το συναισθηματικό αποτέλεσμα ενός σύγχρονου αθλητικού οχήματος εκτός δρόμου, που συνδυάστηκε με την ευελιξία ενός MPV και την ευκινησία ενός station wagon.

Στο εσωτερικό υπήρχε φουτουριστικός σχεδιασμός, με τις ψηλές θέσεις καθισμάτων να εδράζονται σε βάσης μονής σιδηροτροχιάς, ενώ η διαρρύθμιση ήταν 2 + 2 + 2. Ακόμα διέθετε έναν ολοκαίνουργιο σχεδιασμό για τον πίνακα οργάνων, και “αιωρούμενη” κονσόλα, που επέτρεπε άνετη προσβασιμότητα τόσο για τον οδηγό, όσο και τον συνοδηγό. Στο κάτω μέρος του τιμονιού υπήρχε το αποσπώμενο σύστημα πλοήγησης “G-P-S to Go”, το οποίο ήταν φορητό για οποιεσδήποτε διαδρομές εκτός οχήματος.

Σύμφωνα με τη Volkswagen, οι ομάδες σχεδιασμού και ανάπτυξης έβλεπαν με το Magellan το μέλλον, όπως και το διαστημικό όχημα Magellan, της NASA.