Η Grand Prix Drivers’ Association (GPDA) ή αν θέλεις στα ελληνικά, η Ένωση των Οδηγών της Formula 1 ιδρύθηκε πίσω στο 1961, σε μια προσπάθεια των οδηγών να βοηθήσουν στην ανάπτυξη και τη βελτίωση του αθλήματος, παρουσιάζοντας γεγονότα και προτάσεις από την οπτική των οδηγών, αφού αυτοί είναι οι μόνοι οι τρέχουν στην πίστα.

Το άθλημα έχει περάσει στα χέρια της Liberty Media, με το 2017 να είναι χρονιά προσαρμογής, αφού η εταιρεία ήθελε να οργανωθεί και να ενισχύσει τα τμήματά της, ώστε να μπορέσει να ασχοληθεί εκτενώς με σημαντικά προβλήματα που ταλανίζουν τη Formula 1, όπως για παράδειγμα η έλλειψη θεάματος, η έλλειψη ήχου και οι ανισότητες μεταξύ των ομάδων όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι.

Οι οδηγοί θέλουν να βοηθήσουν από την πλευρά τους, με τα θέματα που τους απασχολούν να είναι:

  • Η αυξανόμενη χρήση της ασφάλτου σε περιοχές εκτός πίστας και συνεχόμενη κατάχρηση των ορίων της πίστας
  • Η αύξηση της συνδρομητικής τηλεόρασης και οι λιγότεροι/θεατές ως αποτέλεσμα αυτού
  • Οι υπερβολικά πολλοί κανονισμοί και το σύστημα ποινών
  • Η έλλειψη των προσπερασμάτων και η έλλειψη δράσης στην πίστα
  • Οι αρνητικές σπείρες λόγω πολιτικών αντιπαραθέσεων μέσα από τα media
  • Η έλλειψη ήχου των κινητήρων
  • Οι κακές γωνίες λήψεις που δεν απεικονίζουν την ταχύτητα και το δράμα των μονοθεσίων
  • Οι διαφορές στους προϋπολογισμούς μεταξύ των κορυφαίων και των υπόλοιπων ομάδων, και η διαφορά στην απόδοση ως αποτέλεσμα

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η GPDA είναι «πάνοπλη», γεγονός που σημαίνει ότι όλοι οι οδηγοί της Formula 1 είναι μέλη της. Μέχρι φέτος, οι Lewis Hamilton και Kimi Raikkonen απουσίαζαν, ωστόσο οι δύο Πρωταθλητές μπήκαν κι αυτοί στην Ένωση, με στόχο με μέγιστη δυνατή βοήθεια για τη βελτίωση του αθλήματος.

Ο Πρόεδρος της GPDA, Alexander Wurz, τονίζει τη σημασία της ενότητας των οδηγών, ώστε να βγει η Formula 1 από πολιτικά παιχνίδια και να επικεντρωθεί μόνο στην ουσία, που δεν είναι άλλη από τη συνολική βελτίωση του προϊόντος.

Η Formula 1 μπαίνει σε μια περίοδο εξέλιξης, αλλαγής και ίσως κάποιας αναταραχής. Όλοι οι οδηγοί αναγνωρίζουν ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση αυτή και να εμποδίσουμε πολιτικές ή μάχες που σκοπεύουν σε οτιδήποτε άλλο εκτός από την απόλυτη απόδοση στην πίστα. Οι οδηγοί πιστεύουν ότι η ενότητα είναι θεμελιώδης για την επιτυχία του αθλήματος.