Ο Martin Whitmarsh είναι ένα πολύ γνωστό πρόσωπο στον κόσμο της Formula 1. Βρέθηκε στη McLaren το 1989, λαμβάνοντας τη θέση του επί κεφαλής της McLaren Racing από τις αρχές του 2009, εκεί όπου έμεινε μέχρι τα τέλη του 2013, μία χρονιά όπου η βρετανική ομάδα δεν ήταν καθόλου ανταγωνιστική.

Τον Αύγουστο του 2014, ο Βρετανός διέκοψε κάθε σχέση με τη McLaren, για να εργαστεί στο America’s Cup, αλλά και ως σύμβουλος στην ομάδα της Land Rover BAR. Ωστόσο, όσο βρισκόταν στη Formula 1, διετέλεσε Πρόεδρος της Formula One Teams’ Asscociation, από το 2009 μέχρι και το 2013, συμβάλλοντας στην περιορισμό του κόστους.

Ο 59χρονος αποκτά έναν αντίστοιχο ρόλο στη FIA, έστω και προσωρινά, αφού θα προτείνει τους δικούς του τρόπους με τους οποίος πιστεύει ότι μπορεί το κορυφαίο μηχανοκίνητο άθλημα να γίνει πιο βιώσιμο για τις ομάδες. Παράλληλα, ο Whitmarsh έχει συμβουλευτικό ρόλο και στη Formula E. Ένας εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας δήλωσε σχετικά:

Ο Whitmarsh αποδέχτηκε την πρόσκληση για να δουλέψει με τη FIA σε μια προσωρινή βάση, προκειμένου να την υποστηρίξει στον καθορισμό των οικονομικών κανονισμών, για δίκαιους και βιώσιμους αγώνες στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1.

Το timing δεν είναι καθόλου τυχαίο, αφού οι υπεύθυνοι του αθλήματος προσπαθούν να βρουν τρόπους για περιορισμό του κόστους, κάτι που ενδεχομένως θα συμβεί από το 2021, όταν και θα υπάρξουν οι επόμενες μεγάλες αλλαγές στη Formula 1.