Τον περασμένο Νοέμβριο η Koenigsegg σημείωσε νέο ρεκόρ ταχύτερου αυτοκινήτου παραγωγής που μπορεί να κινηθεί νόμιμα στον δρόμο, μιας και με μια Agera RS κατάφερε να πιάσει τα 446,97 χλμ/ώρα κάνοντας πέντε νέα παγκόσμια ρεκόρ ταχύτητας.

Η Agera RS μάλιστα κατάφερε να πιάσει τα 457,94 χλμ/ώρα και η σουηδική εταιρία δηλώνει πως μπορεί να σπάσει το φράγμα των 300 μιλίων/ώρα (482,8 χλμ/ώρα). Όπως υποστηρίζει Christian von Koenigsegg και ο Eric Schmedding, υπεύθυνος προϊόντων της Michelin, το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στα ελαστικά, μιας και τα ρεκόρ επιτεύχθηκαν με τα Michelin Pilot Sport Cup 2 που πωλείται το αυτοκίνητο. Τα συγκεκριμένα ελαστικά μπορούν να αντέξουν την καταπόνηση που θα δημιουργηθεί λόγω θερμότητας.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την αποτυχία ενός ελαστικού είναι η παραγωγή θερμότητας και η θερμική δραστηριότητα, με την θερμότητα να γίνεται μεγαλύτερη όσο γρηγορότερα περιστρέφεται ένα ελαστικό που κινείται σε υψηλές ταχύτητες. Σύμφωνα με τον von Koenigsegg και τον Schmedding, αν η Agera RS μπορεί να πιάσει γρήγορα τα 300 μίλια/ώρα, τότε τα ελαστικά δεν θα αποτελέσουν πρόβλημα. Ο Schmedding είπε:

Αν το αυτοκίνητο μπορεί να πιάσει τα 270 μίλια/ώρα (435 χλμ/ώρα) γρήγορα και χρειάζεται άλλα πέντε λεπτά για να πιάσει τα 300 μίλια/ώρα, τότε τα ελαστικά δεν θα αντέξουν.

Με τον Christian von Koenigsegg να συμπληρώνει:

Είναι πολύ εφικτό να πιάσουμε τα 300 μίλια/ώρα. Το αυτοκίνητο θα χρειαζόταν περισσότερες στροφές ανά λεπτό και πιο μακριές σχέσεις μετάδοσης ώστε να πιάσει σήμερα τα 300 μίλια/ώρα. Είναι τρομακτικό και πολύ επικίνδυνο να οδηγεί κάποιος τόσο γρήγορα, επειδή υπάρχουν πολλές ανεξέλεγκτες πτυχές, όπως ζώα, αγριόχορτα (tumbleweeds), ριπές ανέμων και λακκούβες.

Αυτό που θέλω να πω, είναι πως είναι εφικτό το να πιάσουμε τα 300 μίλια/ώρα αλλά δεν είναι στόχος μας.

Αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι πως η Koenigsegg θα επιχειρήσει να σημειώσει νέο ρεκόρ μόνο αν κάποιος άλλος καταφέρει να σπάσει τα δικά της. Και να μην ξεχνάμε πως τα ρεκόρ η Koenigsegg τα έχει σημειώσει με την Agera RS. Την Regera ακόμη δεν την έχουμε δει για το τι είναι ικανή.