Ξεκίνησαν οι προειδοποιητικές 24ωρες απεργίες στους κλάδους μετάλλου και ηλεκτρισμού στη Γερμανία, τις οποίες προκήρυξε η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση της χώρας, IG Metall. Η απόφαση για κινητοποιήσεις πάρθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, ύστερα από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ συνδικάτου και εργοδοτών.

Την πρώτη ημέρα των κινητοποιήσεων, απήργησαν περίπου 68.000 εργαζόμενοι από σχεδόν 80 επιχειρήσεις. Στο επίκεντρο, η βιομηχανία φορτηγών και λεωφορείων ΜΑΝ στην Βαυαρία. Επίσης 20.000 εργαζόμενοι της VW στο κεντρικό εργοστάσιο της στο Wolfsburg, σταμάτησαν να εκτελούν τα καθήκοντά τους για 2 ώρες. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πραγματοποιούν απεργίες σε πάνω από 200 επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι απεργοί ζητούν αυξήσεις μισθών κατά 6%, αλλά και δικαίωμα για εργασία 28 ωρών την εβδομάδα για διάστημα έως και δύο ετών όταν ο εργαζόμενος πρέπει να φροντίσει παιδιά ή ηλικιωμένους, με πλήρεις αποδοχές και εγγύηση της θέσης εργασίας. Ο Πρόεδρος τη IG Metall Γιεργκ Χόφμαν είπε:

Κανείς δεν θέλει μια μεγάλη βιομηχανική διαμάχη. Το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι φανταστικό, τα κέρδη των εταιριών εξαιρετικά καλά και μας κάνουν μια προσφορά η οποία δεν καλύπτει ούτε καν τον πληθωρισμό για τους 27 μήνες που θα είναι η διάρκειά της.

Η IG Metall εκπροσωπεί περίπου 3,9 εκατομμύρια εργαζόμενους στην Γερμανία, στοιχείο που την καθιστά την μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση στην Ευρώπη. Στην τρέχουσα κινητοποίηση εφαρμόζονται για πρώτη φορά οι 24ωρες απεργίες, για τις οποίες ωστόσο οι απεργοί θα αποζημιωθούν από το σωματείο τους, το οποίο απείλησε ακόμη και για απεργίες διαρκείας.

Από την πλευρά τους οι εργοδότες υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν άδικο για όλους εκείνους οι οποίοι εργάζονται τώρα σε συνθήκες μερικής απασχόλησης, υφιστάμενοι όμως και τις αντίστοιχες περικοπές αποδοχών.

Η άρνηση της IG Metall να διαπραγματευτεί, το τελεσίγραφο και η διάλυση των συνομιλιών δείχνουν ότι θέλουν απλώς να απεργήσουν για να απεργήσουν,

δήλωσε ο Μπέρτραμ Μπρόσαρ, διευθυντής της Ένωσης Εργοδοτών στον Τομέα του Μετάλλου (VBM) στην Βαυαρία.