Σύμφωνα με τον θρύλο, o Henry Ford παίρνοντας έμπνευση από ένα σφαγείο, άλλαξε τόσο δραστικά την βιομηχανική παραγωγή πολύπλοκων προϊόντων που δημιουργήθηκε και η λέξη φορντισμός για τις καινοτομίες που εισήγαγε. Ο φορντισμός λοιπόν είναι η καθετοποιημένη μαζική παραγωγή κατά την οποία κάθε εργάτης έχει μια πολύ συγκεκριμένη εργασία, χωρίς να υπάρχει η ανάγκη για εξειδίκευση και το εργοστάσιο δουλεύει ασταμάτητα αξιοποιώντας στο μέγιστο τους ανθρώπινους πόρους ρίχνοντας έτσι το κόστος παραγωγής.

Όποιος έχει εργαστεί σε φορντική γραμμή παραγωγής γνωρίζει από πρώτο χέρι πως αυτή η διαδικασία αν και έχει το θετικό πως δεν χρειάζεται να κάνεις πολύπλοκες διαδικασίες, έχει το αρνητικό να γίνεται αρκετά επίπονη μετά από κάποιες ώρες. Οι μηχανικοί που σχεδιάζουν τις γραμμές παραγωγής τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να δίνουν σημασία στην εργονομία του εργάτη, ώστε αυτός να κουράζεται λιγότερο και άρα να είναι πιο αποδοτικός και να μην χρειάζεται αναρρωτικές λόγω των μυοσκελετικών προβλημάτων που μπορεί να δημιουργήσει η χρόνια καταπόνηση.

O Dale Wishnousky, αντιπρόεδρος παραγωγής της Ford στην Ευρώπη δηλώνει:

Η εργασία σε μια γραμμή συναρμολόγησης απαιτεί γνώσεις, δεξιότητες και μπορεί να είναι φυσική πρόκληση. Ο εξωσκελετός μπορεί να μοιάζει με κάτι από την sci-fi, αλλά μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους για τους υπαλλήλους μας και στη διευκόλυνση των σωματικά απαιτητικών εργασιών.

Ενώ οι εξωσκελετοί έχουν δοκιμαστεί από αρκετές εταιρίες, η πρωτοβουλία της Ford στο εργοστάσιο της στη Βαλένθια της Ισπανίας, όπου κατασκευάζονται τα Galaxy, Kuga, Mondeo, S-MAX και Transit Connect, είναι το πρώτο που ενσωματώνει πλήρως την τεχνολογία στην παραγωγική της διαδικασία.

Αυτοί είναι κατασκευασμένοι από τιτάνιο και carbon, και αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούνται από 100 εργαζόμενους που τους βοηθούν στη γραμμή συναρμολόγησης να ανυψώνουν, να μετακινούν ή να μεταφέρουν οτιδήποτε βάρους άνω των τριών κιλών, όταν στέκονται σε δύσκολη θέση. Τα “κοστούμια” προσφέρουν προστασία και υποστήριξη από την κούραση και τραυματισμούς, μειώνοντας την πίεση και την ένταση των επαναλαμβανόμενων δραστηριοτήτων, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν το σώμα με την πάροδο του χρόνου.