Σαφείς προειδοποιήσεις στη Βρετανία έστειλε ο πρεσβευτής της Ιαπωνίας στο Λονδίνο, υποστηρίζοντας πως καμία εταιρεία δεν θα συνεχίσει στη χώρα εάν δεν είναι κερδοφόρα λόγω των συνεπειών του Brexit.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση που είχε στην Ντάουνινγκ Στριτ με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, μαζί με 19 Ιάπωνες επιχειρηματίες, ο Ιάπωνας διπλωμάτης έστειλε ένα σαφές μήνυμα στο Λονδίνο.

Αν δεν υπάρχει κερδοφορία –και όχι μόνο για τις ιαπωνικές εταιρείες– κανένας ιδιωτικός όμιλος δεν μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία του. Είναι τόσο απλό”,

είπε ο Κότζι Τσουρουόκα όταν ρωτήθηκε πόσο πραγματική είναι η απειλή για τις ιαπωνικές επιχειρήσεις αν η Βρετανία δεν διασφαλίσει εμπορικές σχέσεις χωρίς φραγμούς.

Η Μέι συναντήθηκε με επικεφαλής τραπεζών και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς της τεχνολογίας και των κατασκευών, που έχουν πραγματοποιήσει μεγάλες επενδύσεις στη Βρετανία και πλέον ανησυχούν για τις συνέπειες που θα έχει το Brexit και για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρώπη. Μεταξύ άλλων, συμμετείχαν στη σύσκεψη αυτή διευθυντικά στελέχη των Nissan, Honda και Toyota.

Παραδέχομαι ότι η προσεχής αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μηδαμινή υπόθεση αλλά (…) αποτελεί την ευκαιρία να συνάψουμε συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου με τον υπόλοιπο κόσμο και να ενισχύσουμε τους στενούς δεσμούς μας με την Ιαπωνία,

είπε η πρωθυπουργός κατά την έναρξη αυτής της συνάντησης, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ.

Σύμφωνα με τον Jetro, τον ιαπωνικό οργανισμό που είναι αρμόδιος για την προώθηση των συναλλαγών και των επενδύσεων, 879 ιαπωνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στη Βρετανία και απασχολούν 142.000 εργαζομένους.